Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Peking 2022

Brata Prevc, Zajc in Kos prinesli Sloveniji novo srebrno kolajno

Timi Zajc, Lovro Kos, Cene Prevc in Peter Prevc so predstavljali Slovenijo na ekipni tekmi smučarskih skakalcev na veliki skakalnici v Pekingu.
Veselje slovenske odprave smučarjev skakalcev ob srebrni kolajni. FOTO: Matej Družnik/Delo
Veselje slovenske odprave smučarjev skakalcev ob srebrni kolajni. FOTO: Matej Družnik/Delo
F. T.
14. 2. 2022 | 11:50
14. 2. 2022 | 15:44
4:14

Smučarski skakalci Timi Zajc, Lovro Kos, Cene Prevc in Peter Prevc so Sloveniji zagotovili sedmo kolajno na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Pekingu, tretjo srebrno! Slovenci so blesteli na ekipni tekmi na veliki skakalnici, potem ko so bili vseskozi med prvim in drugim mestom. Na koncu so bili boljši od naših le severni sosedje Avstrijci, ki so postali olimpijski prvaki s prednostjo 8,3 točke pred Slovenijo! Bero Slovenije so skakalci povečali na sedem kolajn, dve zlati, tri srebrne in dve bronasti kovini žlahtnega leska.

image_alt
Zaspanec se je pravočasno zbudil, Geigerjev dres dviguje prah

Kako je potekala srdita bitka v kitajski metropoli? V prvi skupini skakalcev je bil najdaljši Norvežan Halvor Egner Granerud (138 m), Lovro Kos pa je Slovenijo zavihtel na drugo mesto s skokom, dolgim 134 m. Cene Prevc je pristal pri 132 metrih ter tako ohranil Slovenijo na drugem mestu tudi po drugi skupini skakalcev. Po dveh skokih je ločilo vodilno Norveško in Slovenijo le 0,5 točke. Timi Zajc je dodal 124 metrov ob slabem vetru, kar je prineslo skupno prvo mesto po tretji skupini skakalcev, 0,4 točke pred Norveško. Zadnji med Slovenci je skočil Peter Prevc in pristal pri 129 metrih.

Takole so se razveselili zlata Avstrijci. FOTO: Pierre-philippe Marcou/AFP
Takole so se razveselili zlata Avstrijci. FOTO: Pierre-philippe Marcou/AFP

Slovenci vseskozi na prvem ali drugem mestu

Skoki slovenskih skakalcev so po prvi seriji zadostovali celo za vrh razpredelnice. Če bi ostalo pri tem, bi jim to seveda prineslo zlato kolajno. Za našimi orli so se po prvih štirih skokih zvrstile reprezentance Avstrije (zaostanek devet točk), Norveške (+10,9) in Nemčije (+20,9), preostale ekipe so bile daleč zadaj.

Veselje izkušenega Petra Prevca po zadnjem slovenskem skoku v Pekingu. FOTO: Kim Hong Dži/Reuters
Veselje izkušenega Petra Prevca po zadnjem slovenskem skoku v Pekingu. FOTO: Kim Hong Dži/Reuters

Po peti skupini skakalcev so prevzeli primat na lestvici avstrijski skakalci, za katere je skočil Stefan Kraft. Kos v drugi seriji ni bil najdaljši, pristal je pri 120 metrih, kar je po petih osminah tekme zadostovalo za drugo mesto Slovenije, tri točke za Avstrijci in 13,1 točke pred Norvežani. Razlika med Norveško in Nemčijo na šestem mestu je po peti skupini skakalcev znašala le 12 točk.

Šesto skupino skakalcev je zaznamoval tudi slovenski adut Cene Prevc, ki je pristal pri 132 metrih, s tem skokom pa je Slovenijo vrnil nazaj na vrh razpredelnice, 8,2 točke pred Avstrijo, 22,7 točke pred Norveško in 35 točk pred Nemčijo. Timi Zajc je v sedmi skupini dodal 126 metrov, prav po njegovem skoku pa so se drastično izboljšale razmere, kar so unovčili tekmeci Slovencev. Po sedmi skupini je bil vrstni red: Avstrija na vrhu, za njo Slovenija (+5,3), Norveška (+17,2) in Nemčija (+19,8).

Lovro Kos je v prvi seriji doskočil pri dolžini 134 metrov. FOTO: Marko Djurica/Reuters
Lovro Kos je v prvi seriji doskočil pri dolžini 134 metrov. FOTO: Marko Djurica/Reuters

Avstrija je na koncu odbila napad tekmecev, tudi Petra Prevca, ki je s 127 metri preskočil druge kandidate za kolajne v osmi skupini. Manuel Fettner je Avstrijcem zagotovil zlato kolajno. Vrstni red na vrhu: 1. Avstrija 942,7 točke, 2. Slovenija (+8,3), 3. Nemčija (+19,8), 4. Norveška (+20,6), 5. Japonska (+59,9), 6. Poljska (+62,6), 7. Rusija (+136,2), 8. Švica (+151,2).

Upravičeno so jim podelili status favoritov

Na zadnjem treningu na omenjeni skakalnici se je prebil med udarno slovensko četverico Cene Prevc, ki je v internih kvalifikacijah za ekipno tekmo premagal Anžeta Laniška. Zajc, Kos in Peter Prevc so izpustili zadnji trening. Slovenski selektor Robert Hrgota je v petek potrdil, da se bo najslabši od Slovencev na sobotni tekmi nato za zadnjo vstopnico pomeril z Laniškom.

Timi Zajc FOTO: Marko Djurica/Reuters
Timi Zajc FOTO: Marko Djurica/Reuters

Ekipna tekma se je začela opoldne, Slovenijo pa so mnogi uvrstili med glavne favorite za eno od kolajn. Konkurenti našim za skok na oder za zmagovalce so bili skakalci izbranih vrst Japonske, Nemčije, Avstrije, Norveške, Japonske in Poljske ter skakalci Ruskega olimpijskega komiteja.

Cene Prevc FOTO: Pierre-Philippe Marcou/AFP
Cene Prevc FOTO: Pierre-Philippe Marcou/AFP

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine