Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Peking 2022

Anamarija Lampič sanje o odličju pustila v polfinalu

Edina slovenska predstavnica v izločilnih bojih olimpijskega šprinta v prosti tehniki z debelim zaostankom zadnja v svoji polfinalni skupini.
Ni veliko manjkalo, pa bi Anamarija Lampič ostala celo brez izločilnih bojev in polfinala, nato se je njena pot končala na predzadnji stopnici. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
Ni veliko manjkalo, pa bi Anamarija Lampič ostala celo brez izločilnih bojev in polfinala, nato se je njena pot končala na predzadnji stopnici. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
8. 2. 2022 | 10:00
8. 2. 2022 | 16:18
5:04

V kvalifikacijah olimpijskega šprinta na 1,5 km v prosti tehniki je bila z naskokom najhitrejša švedska smučarska tekačica Jonna Sundling, ki je kar za 5,80 sekunde prehitela drugouvrščeno Američanko Rosie Brennan. Tretja je bila Švicarka Nadine Fähndrich (+ 6,62).

Od četverice Slovenk se je v izločilne boje prebila zgolj Anamarija Lampič, ki je z zaostankom 13,90 sekunde pristala šele na 26. mestu. Eva Urevc (+ 21,40) je zasedla 46. mesto, devet mest za njo je pristala Anita Klemenčič (+ 25,09), Anja Mandeljc (+ 26,87) pa se je od tekme poslovila na 59. mestu. Lampičeva je nato v prvi četrtfinalni skupini zasedla tretje mesto, ni se neposredno uvrstila v polfinale, in morala do zadnje, pete skupine tekačic čakati, ali se bo med najboljših dvanajst prebila po času kot druga srečna poraženka. Tako je tudi bilo.

V polfinalu pa je z debelim zaostankom (+7,32) zasedla zadnje, šesto mesto, v sklepni finalni boj sta se neposredno prebili Sundlingova in Fähndrichova, kot srečni poraženki po času Maja Dahlqvist (Švedska) in Rosie Brennan. V finalu je Švedska dosegla dvojno zmago, zlato je osvojila Jonna Sundling, srebro Dahlqvistova, bronasta kolajna je šla Jessie Diggins iz ZDA.

Švedinja Jonna Sundling je bila razred zase. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
Švedinja Jonna Sundling je bila razred zase. FOTO: Tobias Schwarz/AFP

Napovedala dvojno švedsko zmago

Anamariji Lampič  ni uspelo izboljšati sedmega šprinterskega mesta v Južni Koreji pred štirimi leti, čeprav si je želela medalje in bila v ožjem krogu favoritinj. »Merila sem na finale, tudi kolajne sem si želela. A OI so posebna tekma, moraš imeti nekaj več. Tokrat nisem bila tista Ana, ni bilo prave moči v nogah. Smuči so bile v servisu dobro pripravljene, a ne kot rakete. Z 12. mestom ne morem biti razočarana, to je še vedno vrhunski rezultat. Jokala ne bom, žalostna nisem, iz teh tekem lahko povlečem nekaj dobrega. Švedinje so bile najmočnejše, to sem napovedala že pred sezono. Spodbujajo se med seboj. Pri nas v ekipi nimamo toliko dobrih deklet, da bi se druga drugo priganjale na treningih, tudi to mi manjka,« je povedala.

»Zaradi odpadle tekme v Planici sem mesec dni sem trenirala sama, nisem imela nobene primerjave. Če imaš vsak vikend tekme, se lahko izboljšaš, vidiš, kje si. Forma je dobra, a na koncu ni bilo prave energije. Poleg tega so na daljšem in zahtevnem šprintu priložnost dobile tekmovalke, ki so boljše na razdaljah, tudi nadmorska višina je visoka,« je razmišljala tekmovalka iz Valburge. Razočaranje je bilo veliko pri Evi Urevc. »To je velik padec, gre za moj najslabši izid v šprintih v zadnjih dveh sezonah. Smuči so bile dobro pripravljene, a to ne pomaga, če ti nisi. Res je počasen sneg, tudi proga mi ni pisana na kožo. A sem slabše pripravljena, kot sem že bila, to je glavni razlog,« je menila Urevčeva, ta zaradi okužbe dolgo časa ni mogla vaditi.

Med moškimi si je št. 1 v kvalifikacijah pritekel Francoz Lucas Chanavat, ki se mu je najbolj približal Rus Sergej Ustjugov (+ 1,48), tretji pa je bil Norvežan Johannes Høsflot Klæbo (+ 1,71). Vsi štirje Slovenci so bili prepočasni za izločilne boje, v kvalifikacijah pa so se uvrstili takole: 42. Vili Črv (+ 12,36), 44. Miha Šimenc (+ 13,11), 65. Miha Ličef (+ 20,95) in 74. Janez Lampič (+ 24,92). V finalnem dejanju si je nato zlato prišprintal Klæbo, drugi je bil Italijan Federico Pellegrino, bron je šel v roke Aleksandru Terentjevu iz ruskega olimpijskega komiteja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine