Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

Več organizacij poziva k prepovedi udeležbe na OI za obsojenega posiljevalca

Nizozemski odbojkar je bil obsojen zaradi posilstva 12-letne deklice.
Odbojkarska zveza je poudarila, da je Van de Velde odslužil kazen. FOTO: Louisa Gouliamaki/Reuters
Odbojkarska zveza je poudarila, da je Van de Velde odslužil kazen. FOTO: Louisa Gouliamaki/Reuters
M. B.
25. 7. 2024 | 16:12
25. 7. 2024 | 16:19
1:55

Mednarodne organizacije za podporo žrtvam so pozvale olimpijski komite, naj nizozemskemu odbojkarju na mivki in obsojenemu spolnemu prestopniku Stevenu van de Veldu prepove udeležbo na olimpijskih igrah, poroča Dutch News.

Več organizacij je v skupni izjavi zapisalo, da »na igrah ni prostora za obsojene posiljevalce«. Van de Velde, ki je trenutno star 29-let, je leta 2014 odpotoval v Anglijo, kjer se je sestal z 12-letno deklico. Z deklico, ki jo je spoznal na facebooku, je imel spolne odnose.

Športnik je priznal, da se je zavedal dekličine starosti. Sodišče v Angliji ga je zaradi spolnih odnosov z mladoletnico obsodilo na štiri leta, ki jih je lahko odslužil v nizozemskem zaporu. Van de Velde je odsedel le 13 mesecev, saj je bil po nizozemski zakonodaji kriv zgolj izvršitve »nespodobnega dejanja«, za katero je zagrožena nižja kazen.

Nizozemska krovna športna organizacija je nizozemskim medijem na vprašanja odgovorila, da je Van de Velde »kvalificiran športnik, ki izpolnjuje vse pogoje za odhod v Pariz«, in da »pripravlja načrt za Van de Velda, ki bo zagotovil, da se bo znašel v primernem položaju«.

Odbojkarska zveza Nevobo pa je poudarila, da je Van de Velde odslužil kazen in da po mnenju strokovnjakov ni nevarnosti, da bi ponovno storil kaznivo dejanje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine