Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

Odličen slovenski olimpijski debi, zaradi Tončka je zastal dih

Slovenski odbojkarji so z odliko začeli olimpijski turnir in Kanado premagali s 3:1. Tonček Štern se je izognil hujši poškodbi.
Slovenci so se razveselili prve zmage v olimpijski zgodovini. Foto Annegret Hilse/Reuters
Slovenci so se razveselili prve zmage v olimpijski zgodovini. Foto Annegret Hilse/Reuters
28. 7. 2024 | 22:58
28. 7. 2024 | 23:14
2:40

Dolgo je zlata generacija slovenskih odbojkarjev čakala na olimpijski debi in ga dočakala ob koncu drugega dne iger v Parizu, ko je Kanado premagala s 3:1 v nizih in vpisala prvo zmago. Začelo se je sijajno, Slovenija je povedla s 5:2, sledil je šok. Ob padcu sta se zaletela Gregor Ropret in Tonček Štern, ki je takoj v bolečinah pokazal na levo dlan.

Slovenski igralci so se držali za glavo in gestikulirali zdravniški službi, naj vendarle pride na parket, zdelo se je, da je Štern v hudih težavah. V igro je na položaj korektorja prišel Rok Možič, ki je Tončka menjal že lani, ko je zaradi poškodbe moral izpustiti reprezentančno sezono. 

Slovenci so ohranili mirno kri in tekmo pripeljali do srečnega konca. FOTO: Andrej Isakovic/AFP
Slovenci so ohranili mirno kri in tekmo pripeljali do srečnega konca. FOTO: Andrej Isakovic/AFP

A tokrat na srečo ni bilo tako hudo, po nekaj minutah se je s povitim levim kazalcem Tonček vrnil ob parket, se nazaj ogrel in že sredi prvega niza vstopil v igro. Vidno je odleglo tudi njegovim soigralcem, ki so prestavili v višjo prestavo in prvi niz pripeljali do varne zmage s 25:21, v končnici je odlično serviral Klemen Čebulj.

V drugem je bila Slovenija še nekoliko boljša, o olimpijski tremi ni bilo sledi, Tine Urnaut je v svojem slogu pospravil nekaj težkih žog, Alen Pajenk je v bloku povzročal sive lase Kanadi, za 25:20 in vodstvo z 2:0 je z asom znova poskrbel Čebulj. V tretjem nizu so Kanadčani zaigrali bolje, v slovensko igro se je pripadlo nekaj napak in predolgih udarcev, večino niza so lovili nekaj točk zaostanka, a priključka niso uspeli ujeti in Kanada je s 25:20 dobila tretji niz.

Ko je bilo najbolj potrebno, je deloval tudi slovenski blok. Foto Annegret Hilse/Reuters
Ko je bilo najbolj potrebno, je deloval tudi slovenski blok. Foto Annegret Hilse/Reuters

Sledil je četrti niz, Slovenci v prvi polovici še niso našli prave igre, pri 10:14 je zazvonil alarm in selektor Gheorghe Cretu je posredoval z minuto odmora. Poteza je učinkovala, Slovenija je pri 15:15 prišla do izenačenja, v zaključku niza pa je pretehtala slovenska kvaliteta, s 25:21 so tekmo odločili v svojo korist in vpisali prvo olimpijsko zmago.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine