Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

Pariška županja je končno zaplavala v Seni

Anne Hidalgo kot tudi predsednik organizacijskega odbora OI Pariz 2024 Tony Estanguet in prefekt departmaja Île-de-France so v Seno skočili malo pred 10. uro.
Županja je v reko skočila nedaleč od mestne hiše. FOTO: Emmanuel Dunand/AFP
Županja je v reko skočila nedaleč od mestne hiše. FOTO: Emmanuel Dunand/AFP
Ni. Go., STA
17. 7. 2024 | 10:45
17. 7. 2024 | 11:21
3:14

Pariška županja Anne Hidalgo je izpolnila obljubo in se devet dni pred začetkom olimpijskih iger v francoski prestolnici okopala v reki Seni, poročajo francoski mediji. Enako sta storila predsednik organizacijskega odbora tokratnih OI Tony Estanguet in prefekt departmaja Île-de-France Marc Guillaume.

Dogodek so pospremili radovedni mimoidoči in novinarji. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Dogodek so pospremili radovedni mimoidoči in novinarji. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters

Županja in njena kolega so nekaj zamahov po reki opravili nedaleč od mestne hiše; z bližnjega mostu so jih opazovali radovedni mimoidoči, dogodek, ki se je napovedoval dolgo, a bil odvisen od higienske ustreznosti reke kot tudi od vremena, pa so pospremili tudi številni novinarji.

Že v soboto je sicer v Seni, v bližini Mostu Aleksandra III., kjer bodo tekmovanja, zaplavala ministrica za šport Amélie Oudéa-Castéra. To je storila kljub zadržkom iz laboratorijev, ki merijo kakovost reke, a prav v zadnjem obdobju je večina analiz dobrih.

Pogled v reko s pariških mostov sicer ni vabljiv, a če bodo televizijske kamere ponesle sliko o plavalcih v »čisti reki« širom po svetu, bo to neverjetna promocija za francosko prestolnico, ocenjujejo pri tiskovni agenciji DPA.

Stanje v Seni danes dopoldne. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Stanje v Seni danes dopoldne. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Čiščenje reke, gradnja kanalizacijskih sistemov in čistilnih naprav sta državo stali približno 1,5 milijarde evrov. Največja težava s čistostjo Sene se pojavi ob obilnih padavinah, a tudi na tem področju so bili v Parizu v večji meri uspešni. Slabše rezultate v laboratorijih pa v mestu vsaj za zdaj razlagajo z nizkimi temperaturami in neobičajno veliko količino padavin v zadnjih mesecih.

Razlog za optimizem je suho vreme v zadnjem času. »Ne dvomimo o tem, da bomo na Seni izpeljali tekmovanja,« pravi namestnik županje Pierre Rabadan, ki je v mestu odgovoren za projekt iger.

image_alt
Sena znova padla pri testu kakovosti

Bolj kritični so številni trenerji. »Seveda smo zdaj osredotočeni na plavanje v reki. Odločitev, da bo tekma v Seni, pa je vse od začetka veliko tveganje. Nikakor ni prav, da bodo stvari med olimpijskimi igrami odvisne od sreče,« pravi selektor nemških plavalcev Bernd Berkhahn in dodaja, da bi se Francozi lahko izognili vsem težavam, če bi tekme izpeljali na reki Marni, kjer bodo tekmovali veslači.

Športnike na Seni skrbi tudi rečni tok, saj tekma poteka v krogih in bo treba plavati tudi proti toku. Ob večji količini padavin se tok močno okrepi in sama izvedba tekme zaradi tega ni možna, so pokazale različne meritve. Tudi trenutno je reka trikrat bolj vodnata kot sicer v poletnih mesecih.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine