Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

Mlada slovenska kanuistka finale končala na devetem mestu

Slovenska kanuistka Eva Alina Hočevar se je na olimpijskih igrah v Parizu v slalomu na divjih vodah uvrstila v finale.
Eva Alina Hočevar je navdušila v polfinalni vožnji kanuistk, v finalu je pristala na 9. mestu. FOTO: Olivier Morin/AFP
Eva Alina Hočevar je navdušila v polfinalni vožnji kanuistk, v finalu je pristala na 9. mestu. FOTO: Olivier Morin/AFP
Š. R., STA
31. 7. 2024 | 16:50
31. 7. 2024 | 18:31
3:30

Slovenska kanuistka Eva Alina Hočevar je na olimpijskih igrah v Parizu v slalomu na divjih vodah osvojila končno deveto mesto. Zmagala je branilka naslova, Avstralka Jessica Fox, srebro je pripadlo Nemki Eleni Lilik, bron pa Američanki Evy Liebfarth.

Olimpijska debitantka Hočevarjeva je po polfinalu, v katerem je dobro veslala in imela četrti čas, 109,22 sekunde bi v finalu pomenilo bron, lahko upravičeno merila visoko. A te vožnje ni ponovila. Veliko tekmovalk je imelo težave na progi, tudi 22-letna Slovenka, sicer 17. s svetovne lestvice. Ta je odločno začela, a se hitro znašla v nizu nekaj napak, med katerimi sicer ni bilo dotika, a prav tako ne tekoče vožnje.

Eva Alina Hočevar med bitko z brzicami. FOTO: Molly Darlington/Reuters
Eva Alina Hočevar med bitko z brzicami. FOTO: Molly Darlington/Reuters

Te ni prikazala večina tekmovalk, izjemi sta bili dobitnici zlatega in srebrnega odličja. Posebej izkušena Foxova, ki je bila zlata že v kajaku pred dnevi, je navdušila množico in progo kot edina preveslala pod 100 sekundami. Sodniki so ji sicer pozneje pripisali en dotik, toda tudi dodatni sekundi pribitka ji nista odnesli zlata. To je bila skupno že njena šesta olimpijska kolajna, pred tem je imela 30-letna Avstralka kajakaško zlato iz 2024, srebro iz 2012 ter brona z 2016 in 2020, ob tem pa je bila še zlata v kanuju 2020.

Lilikova, ki je s progo opravila brez dotika, je na koncu zaostala 2,48 sekunde, tretjeuvrščena Američanka pa s časom 109,85 že 8,89 sekunde. Srebrna s prejšnjih olimpijskih iger, Britanka Mallory Franklin, se v finalu ni znašla in je pristala na zadnjem, 12. mestu. Najhitrejša iz kvalifikacij in polfinala, Čehinja Gabriela Satkova, je bila sedma.

V četrtek še Kauzer, v soboto nov paket Slovencev

V četrtek polfinalni boji čakajo tudi izkušenega slovenskega kajakaša Petra Kauzerja. Štiridesetletni Hrastničan, ki tekmuje že na svojih petih olimpijskih igrah, doslej pa je največji uspeh dosegel s srebrom leta 2016 v Rio de Janeiru, je bil v kvalifikacijah 14.

Peter Kauzer FOTO: Yara Nardi/Reuters
Peter Kauzer FOTO: Yara Nardi/Reuters

Polfinale kajakašev se bo v četrtek začel ob 15.30, finale pa ob 17.30. Med kajakaši je na OI v Tokiu zlato osvojil Čeh Jiri Prskavec pred Slovakom Jakubom Grigarjem. Oba sta tudi tokrat v konkurenci in oba sta se prebila med polfinaliste. V obeh kvalifikacijskih vožnjah v Parizu je bil sicer najhitrejši 19-letni Francoz Titouan Castryck. Hočevar pa še ni končala nastopati v Parizu. V soboto jo tako kot Kauzerja in Evo Terčelj čakajo kvalifikacije v kajakaškem krosu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine