Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

Francoske oblasti brez usmiljenja za ruske novinarje

Organizatorji so potrdili, da so odvzeli že izdane akreditacije. Odločitev so sprejele francoske oblasti, notranje ministrstvo pa primera ne komentira.
Za štiri novinarje ruske tiskovne agencije Tass so se olimpijske igre že končale. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Za štiri novinarje ruske tiskovne agencije Tass so se olimpijske igre že končale. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Š. R., STA
30. 7. 2024 | 11:38
30. 7. 2024 | 11:39
2:26

Štirje novinarji ruske tiskovne agencije Tass so v nedeljo brez pojasnil ostali brez akreditacij za olimpijske igre v Parizu. Organizatorji so v ponedeljek potrdili, da so več novinarjem odvzeli že izdane akreditacije, a niso podali pojasnil za to, saj so odločitev sprejele francoske oblasti. Francosko notranje ministrstvo primera ne komentira.

Po navedbah ruske državne tiskovne agencije so njihovi novinarji in fotografi pred igrami prejeli ustrezne akreditacije, s katerimi so se tudi udeležili slavnostnega odprtja in več športnih dogodkov.

Že naslednji dan po uradni otvoritvi pa so »povsem nepričakovano« ostali brez pravice spremljanja dogodkov v Parizu.

Tiskovna predstavnica Pariza 2024 je v ponedeljek za medije potrdila to informacijo, pri čemer pa ni navedla števila odvzetih akreditacij ali razloga za to, saj da le uveljavljajo odločitve, ki jih sprejemajo drugi.

Notranje ministrstvo s sedežem v Parizu noče komentirati zadev, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Tokratnih iger se spričo ruske agresije v Ukrajini udeležuje le 15 športnikov iz Rusije, ki pa morajo nastopati z nevtralnimi simboli.

Nazadnje je v Tokiu leta 2021 nastopilo 335 ruskih športnikov, ki so osvojili 71 kolajn. Tokrat pa so morali športniki dokazovati, da nimajo povezave z rusko vojsko in drugimi oboroženimi silami ter da aktivno ne podpirajo vojne v Ukrajini. Od športnikov so zahtevali tudi podpis olimpijske karte in s tem podporo mirovni misiji olimpijskega gibanja v Lozani.

Rusko zunanje ministrstvo je že pred igrami opozarjalo, da so organizatorji ruskim novinarjem odobrili premalo akreditacij in francoskim oblastem očitalo omejevanje svobode govora, še navaja AFP.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine