Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Danci v Stožicah izničili prednost Slovencev

Slovenski nogometaši so v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024 proti favoriziranim Dancem iztržili točko za neodločen izid.
Andraž Šporar se je takole veselil vodilnega gola. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Andraž Šporar se je takole veselil vodilnega gola. FOTO: Borut Živulović/Reuters
J. S., M. Š.
19. 6. 2023 | 20:01
19. 6. 2023 | 23:34
5:12

Slovenska nogometna reprezentanca je v Stožicah odprla četrto tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji. Po uvodnih dveh zmagah je v petek izgubila na Finskem, njen drevišnji tekmec Danska pa je bil favorit skupine H, v kateri bo očitno štela vsaka tekma.

Dancem je doslej že spodrsnilo v Kazahstanu, v petek pa so nekoliko srečno prišli do zmage proti Severni Irski. Selektor Matjaž Kek in napadalec Benjamin Šeško sta že pred tekmo napovedala, da po porazu na Finskem niso obupali in da bodo lovili euro do konca ciklusa.

Rasmus Højlund je postavil končni izid tekme. FOTO: Jure Makovec/AFP
Rasmus Højlund je postavil končni izid tekme. FOTO: Jure Makovec/AFP

Slovenci so dvoboj začeli precej bolje kot minuli petek v Helsinkih (0:2). V 25. minuti so prešli v vodstvo po lepi akciji, ki jo je z golom zapečatil Andraž Šporar. Toda veselje domačih navijačev ni trajalo prav dolgo. V 42. minuti je na 1:1 poravnal danski ostrostrelec Rasmus Højlund. To je bil tudi rezultat prvega polčasa.

V drugem delu sta si moštvi priigrali več lepih priložnosti, med katerimi kaže izpostaviti zlasti prečko Jana Mlakarja in vratnico Christiana Erikssena. Toda izid se do konca ni več spremenil. Tako so naši nogometaši osvojili sedmo točko v teh kvalifikacijah za nastop na euru prihodnje leto v Nemčiji.

Matjaž Kek, selektor Slovenije: »Ne glede na rezultat je bil to drug obraz Slovenije. Jasno je, da proti takšnemu tekmecu v določenih trenutkih trpiš. Mi pa smo to nadomestili z borbo, veliko energije smo prejeli s tribun. Fantom čestitam za borbo, igrali smo s pravo reprezentanco. Del zamujenega v Helsinkih smo nadoknadili. Prva razlika je bila že kakovost tekmeca, kar te prisili, da se pripraviš drugače. Tam smo imeli priložnosti, ki jih tokrat ni bilo, smo pa dali gol. Slovenija se mora boriti še najprej, potem bo tudi ta generacija tehnično bolj všečna.«

Kasper Hjulmand, selektor Danske: »Nismo povsem zadovoljni z izidom. Po teh prvih tekmah nam manjka nekaj točk, pri čemer imam v mislih predvsem tekmo v Kazahstanu. Proti Sloveniji smo si želeli več, imeli smo priložnosti še posebno v drugem polčasu. Pripravili smo si lepe priložnosti, nam pa še malo manjka, kar zadeva učinkovitost. A ekipa je pokazala pravo moč, vesel sem, da so igralci pokazali tudi značaj in prepričan sem, da bomo v nadaljevanju bolj uspešni. Imamo manj točk, kot smo pričakovali, toda smo optimisti.«

Slovenski nogometaši so v prvih treh kolih kvalifikacij za euro 2024 osvojili šest točk. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Slovenski nogometaši so v prvih treh kolih kvalifikacij za euro 2024 osvojili šest točk. FOTO: Borut Živulović/Reuters

Visoka zmaga Fincev, uspešni tudi Kazahstanci

V prvi današnji tekmi skupine H je Finska na vnovič nabito polnem Olimpijskem štadionu v Helsinkih kar s 6:0 odpravila San Marino. Za Suomije so ob trikratnem strelcu Danielu Håkansu, ki je šele drugič zaigral za člansko finsko reprezentanco, v polno zadeli še Glen Kamara, Benjamin Källman in Teemu Pukki.

Kazahstanci pa so na gostovanju na Severnem Irskem zmagali z 1:0. Zmagoviti gol je tik pred koncem tekme (v 88. minuti) dosegel Abat Ajmbetov.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine