Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Ljubljanska kluba boljša od tekmecev s Primorske

Olimpija iz vroče Sežane odnesla tri točke in zasedla vrh lestvice, Bravo boljši od Kopra. Izjemen zasuk Sobočanov proti Domžalčanom – od 1:3 do 4:3.
Nogometaši Brava niso skrivali dobre volje ob zmagi proti pokalnim prvakom iz Kopra. FOTO: Leon Vidic/Delo
Nogometaši Brava niso skrivali dobre volje ob zmagi proti pokalnim prvakom iz Kopra. FOTO: Leon Vidic/Delo
Š. R., STA
23. 7. 2022 | 22:09
24. 7. 2022 | 22:25
11:14

V julijski pripeki na Krasu se je zbralo 1000 gledalcev, gol odločitve, ki je nogometaše Olimpije ob tej sežanski zmagi proti domačem, Taboru vrnil na vrh prvenstvene razpredelnice, pa je po 18 minutah tekme zabil Almedin Ziljkić. Zmaji so sicer odgnali vse dvome o razmerju moči in od prvega sodnikovega žvižga popolnoma zagospodarili na igrišču.  Mustafa Nukič in Ziljkić pa sta izvedla lepo klasično dvojno podajo, po kateri je slednji sam po sredini ušel v kazenski prostor in matiral sicer zanesljivega Jana Koprivca.

Šele po golu so nekaj pogumneje zaigrali tudi varovanci Dušana Kosića. Priložnosti je bilo v nadaljevanju malo, morda velja omeniti poskus Maria Kvesića v 38. minuti, ki je imel na robu kazenskega prostora veliko prostora za strel, a ga izvedel slabo. V 43. minuti je bil nevaren Nukić, Koprivec pa se je izkazal z lepo obrambo. Najlepšo priložnost za domače je imel Tom Alen Tolić.

Almedin Ziljkić je na gostovanju v Sežani zabil gol odločitve. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Almedin Ziljkić je na gostovanju v Sežani zabil gol odločitve. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V uvodu drugega dela je imel Nukić v 48. minuti priložnost, da po prekršku v kazenskem prostoru, Sežanci so burno protestirali, z bele točke poviša na 2:0, a je dvoboj mož na moža dobil Koprivec. Le dve minuti kasneje je v kazenskem prostoru Olimpije padel Adnan Zeljković, med obrambo ga je zadel vratar Matevž Vidovšek, a sodnikova piščalka je na drugi strani ostala nema.

Igra v drugem delu je bila sicer enakovredna, gostitelji pa so bili celo bolj aktivni in borbeni, prave priložnosti so bile redke.

Odločnost Brava v 1. polčasu nagrajena

Uvod v novo sezono se je bolje izšel Koprčanom, ki so v prvem kolu zmagali, medtem ko je Bravo začel s porazom. Koprčani so imeli med tednom še prvo evropsko tekmo, na kateri se sicer ni izšlo po njihov željah, saj so na domačem terenu izgubili z Vaduzom. Danes pa je na koncu po razgibani predstavi, v kateri sta se izkazala oba vratarja, Bravo dosegel minimalno zmago, Gol za tri točke je zabil Almin Kurtović, tik pred koncem uvodnega polčasa.

Gostitelji bi lahko vodili že takoj na začetku, ko se je po samostojnem prodoru Luka Štor sam znašel pred vratarjem Adnanom Golubovićem, a se je slednji izkazal z obrambo. Podobno je bilo tudi v 18. minuti, ko je bil v nevarni akciji Ivan Šaranić, isti igralec je imel še eno priložnost le minuto pozneje, a je bila takrat zbrana koprska obraba in žogo izbila.

V nadaljevanju prvega dela so zapretili tudi gostje. Še posebej nevaren je bil Kaheem Parris. Najprej je v 27. minuti celo zatresel prečko, v nadaljevanju te akcije je vratar domačih ubranil še strel Anisa Jašaragića. Bravo pa je nato v 44. minuti izvedel hitro akcijo, po kateri je Šaranić dobro zaposlil Kurtovića, ta pa je s kakšnih osmih metrov dosegel prvenec v prvoligaški konkurenci.

Nadaljevanje v drugem polčasu je bilo nato vendarle manj aktivno. Pobudo so sicer prevzeli Koprčani, ki so že do 69. minute opravili tudi vseh pet menjav, a spet niso bili učinkoviti. Iskali so vsaj izenačenje, v 84. minuti je za malo mimo gola meril Bede Osuji, že v sodnikovem dodatku pa še Andrej Kotnik, a je domači vratar žogo prek prečke odbil v kot.

Ognjemet golov v Fazaneriji

Zadnja tekma 2. kola bo še dolgo ostala v spominu tradicionalno glasnim privržencem Mure. Ti so na nedeljski večer lepo napolnili tribune Fazanerije, imeli pa so kaj videti. Ambiciozni Domžalčani so po 45 minutah vodili že s 3:1, imeli odprto pot k zmagi, a črno-beli se zlepa niso dali. Bili so pravzaprav napadalni že v uvodnem delu, a podobno neučinkoviti kot pred enim tednom v Stožicah.

Zabili so vodilni gol, nato prejeli tri, v drugem delu pa vse sile usmerili v napad in bili zato bogato nagrajeni. Gol za zmago s 4:3 je v zadnji minuti rednega dela zabil Nikola Petković, v Fazaneriji je završalo že 20 minut prej, ko je Luka Bobičanec z enajstmetrovke v drugem poskusu – v prvo je vratar gostov Ajdin Mulalić prezgodaj krenil s črte vrat – zadel za izenačenje (3:3). Domžalčani se pod vodstvom trenerja Simona Rožmana z zdaj že tudi lepimi evropskimi izkušnjami niso vdali, poskusili so še kaj storiti v napetem sodnikovem podaljšku, občinstvo pa si je ob koncu vročega večera kar oddahnilo: zmaga je ostala doma.

Vijolični vendarle zmagali

Slovenski državni prvaki iz Maribora so pred povratno tekmo 2. kola kvalifikacij za ligo prvakov proti moldavskemu Šerifu prekinili urok Ljudskega vrta in proslavili prve tri domače zadetke in prvo domačo zmago v novi sezoni, pred svojimi navijači pa so tudi vsaj deloma zabrisali spomin na porazen začetek nove ligaške sezone in poraz z 0:3 proti Radomljam. Trener Radovan Karanović je za razliko od tekme z mlinarji v ogenj poslal vse razpoložljive moči, kar se mu je obrestovalo. Njegovi varovanci so pokazali več od tekmecev, čeprav so zaostajali z 0:1, in na koncu zasluženo prišli do prve prvenstvene zmage v novi sezoni.

Rok Kronaveter (v sredini) med tekmo s Šahtjorjem iz Soligorska. Tokrat je začel tekmo s kapetanskim trakom na roki in po asistenci za vodilni zadetek Roka Baturine v prvem polčasu v nadaljevanju dvoboja dosegel avtogol. FOTO: Miloš Vujinović/mediaspeed
Rok Kronaveter (v sredini) med tekmo s Šahtjorjem iz Soligorska. Tokrat je začel tekmo s kapetanskim trakom na roki in po asistenci za vodilni zadetek Roka Baturine v prvem polčasu v nadaljevanju dvoboja dosegel avtogol. FOTO: Miloš Vujinović/mediaspeed

Mariborčani na treh domačih tekmah nove sezone, dveh evropskih in prvenstvenem, še niso dosegli gola, proti Gorici so ga želeli čim prej. Takoj so prevzeli pobudo, prvo priložnost pa so se priigrali v 11. minuti, ko se je Nino Žugelj po podaji Jana Repasa in neodločnosti novogoriškega branilca Nejca Mevlje sam znašel pred vratarjem Urošem Likarjem, vendar je streljal mimo gola. V 14. je zbranost Likarja s strelom od daleč preizkusil Ignacio Guerrico, v 17. minuti pa je prišlo do spremembe izida. Gorica je v prvem nevarnejšem napadu povedla. Po kotu, ki ga je izvedel Alessandro Ahmetaj, je nekdanji član Maribora Etien Velikonja na prvi vratnici žogo preusmeril v mrežo in poskrbel za šok na tribunah. Toda mariborske nogometaše to ni zmedlo, že tri minute pozneje so odgovorili in izenačili. Lepo akcijo oziroma podajo sta uprizorila Rok Kronaveter in Roko Baturina, Hrvat jo je končal z natančnim strelom.

Po obdobju igre med obema kazenskima prostoroma je bilo videti, da bosta ekipi na odmor odšli z neodločenim izidom, toda v sodniškem dodatku je prišlo do popolnega preobrata. Gostitelji so prišli do vodstva, ko je Sven Šoštarič Karič z leve strani podal žogo v kazenski prostor, kjer jo je lepo sprejel Žugelj, ki je imel ob Joštu Urbančiču dovolj prostora, da jo je tudi mirno poslal mimo vratarja na želeno mesto. Že v prvem resnem napadu drugega dela bi lahko Mariborčani povišali vodstvo, Matija Širok je poskušal blokirati podajo z leve strani, pri tem pa žogo preusmeril proti svojemu vratarju, ki pa je bil pazljiv in žogo s parado preusmeril v kot.

Kljub približanju Gorica brez prave priložnosti za izenačenje

V 53. minuti pa je bil goriški vratar spet brez moči. Kronaveter je v kazenskem prostoru lepo našel Ivana Brnića, hrvaški napadalec pa je z natančnim strelom v nasprotni vratarjev kot dosegel tretji gol za domač ekipo. Brnić je imel v 56. še eno stoodstotno priložnost. Tokrat je bil v vlogi natančnega podajalca Baturina, Brnić je bil spet sam pred vratarjem, v sredini je imel neoviranega Žuglja, ki bi najbrž v primeru podaje Hrvata žogo samo potisnil v gol, toda do podaje ni prišlo, slab strel pa je goriški vratar ubranil.

V 59. minuti je Žugelj, ki je po vesteh iz Maribora blizu prestopu v tuj klub, streljal mimo gola, za zgrešeni priložnosti pa je sledila kazen. Na levi strani polovice Maribora je v 61. minuti Ahmetaj s prostega strela podal žogo pred vrata, Kronaveter pa je v skoku nesrečno ali nespretno zadel žogo in premagal svojega vratarja Menna Bergsna. Do konca je bilo še nekaj poskusov na obeh straneh, tudi strelov od daleč, toda pravih priložnosti ni bilo več. Maribor bo v naslednjem kolu gostoval pri pokalnem prvaku Kopru, Gorica bo gostila Radomlje.

Vodilni Radomljani z golom Jazbeca pokvarili večer Celjanom

Nogometaši Radomelj so v prvem kolu 1. SNL presenetljivo nadigrali Maribor, prepričljivo zmago pa so hoteli potrditi s točkami proti Celju, še eni ambiciozni ekipi, ki je na prvenstvenem uvodu na istem stadionu kot tokrat z Domžalami igrala brez zadetkov. Po prvem kolu vodilna ekipa tokrat polnega izkupička ni osvojila, glede na potek tekme pa je bila zagotovo zadovoljna tudi s točko, saj je iz svoje edine prave priložnosti izenačila v izdihljajih tekme.

Dvoboj vsaj v prvem polčasu ni ponudil dobrega nogometa, opravičilo igralcem je dejstvo, da vročina zagotovo ni omogočala posebno dobrega počutja na igrišču. Pravih priložnosti ni bilo, ekipi sta nekajkrat prišli v tekmečev kazenski prostor, toda manjkali so nevarnejši streli. Celjani so več poskušali, imeli so tudi rahlo terensko premoč, vendar je bil domači vratar Emil Velić brez resnejšega dela, kar velja tudi za njegovega kolega na nasprotni strani Matjaža Rozmana.

V nadaljevanje pa so gostitelji vstopili bolj pogumno. Strela Sandija Nuhanovića in Vicka Ševelja sta bila nevarna, toda žoga ni našla poti do mreže, oba so celjski nogometaši pravočasno blokirali. Pogumnejša igra domačih je gostom omogočila, da so imeli več prostora, v 53. minuti pa so to izkoristili, Nigerijec Chukwubuikem Ikwuemesi je po polprotinapadu prodrl po levi strani, podal žogo v sredino, kjer je Tin Matić, lani pri Triglavu najboljši strelec druge lige, kaznoval neodločnost obrambe, potisnil žogo v vratnico, od katere se je žoga odbila v mrežo.

Ikwuemesi bi lahko po protinapadu že kmalu poskrbel za povišanje vodstva, a je tako kot nekajkrat prej pokazal sebičnost, namesto da bi podal bolje postavljenemu soigralcu, se je odločil za preigravanje in strel, ki pa ni bil natančen. V 83. je bil nenatančen tudi Tamar Svetlin, lepe podaje Nina Koutra že v naslednjem napadu ni izkoristil Ivan Božić, kar je bila zadnja priložnost Celjanov, ki so se v zadnjih minutah povsem pomaknili v obrambo in prežali na protinapade.

Za tako igro so bili utrujeni Celjani, njihov trener Roman Pilipčuk je nerazumljivo opravil le dve menjavi, kaznovani. V 90. minuti je najprej Rozman po strelu Madžida Šošića žogo odbil v prečko, le nekaj trenutkov pozneje pa je po predložku z desne strani Ivan Čalušić na levi strani kazenskega prostora preskočil celjske branilce, z glavo podal žogo pred gol, kjer je bil neoviran rezervist Rok Jazbec, ki ni imel težkega dela, da jo je z glavo preusmeril za hrbet celjskega vratarja. V tretjem kolu bodo Radomljani gostovali v Novi Gorici, Celjani pa bodo gostili Muro.

Petek
Radomlje : Celje 1:1 (Rok Jazbec 90.; Tin Matić 53.)

Sobota
Maribor : Gorica 3:2 (Roko Baturina 20., Nino Žugelj 46., Ivan Brnić 53.; Etien Velikonja 17., Rok Kronaveter 60., avt.) 

Nedelja
Bravo : Koper 1:0 (Almin Kurtović, 44.)
Tabor Sežana : Olimpija 0:1 (Almedin Ziljkić 19.)
Mura : Domžale 4:3 (Mirlind Daku 17., 61., Luka Bobičanec 70.-11m, Nikola Petković 90.; Janez Pišek 24., Mark Strajnar 27., Arnel Jakupović 37.) 

Standings provided by SofaScore LiveScore

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine