Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

V spopadu dveh svetov pod lupo Luis Suarez in Jan Oblak

Liga prvakov: Jan Oblak pričakuje veliko dela v derbiju večera z Liverpoolom, zanimivo bo tudi v Parizu in Ukrajini.
Jan Oblak in soigralci med treningom Atletica. FOTO: Juan Medina/Reuters
Jan Oblak in soigralci med treningom Atletica. FOTO: Juan Medina/Reuters
18. 10. 2021 | 07:00
19. 10. 2021 | 09:22
4:04

Nogometna liga prvakov se preveša v ključni del skupinskega dela tekmovanja. Paradni Uefin ples namreč danes in jutri ponuja tekme 3. kola, sledile bodo tekme 4. kola med istimi tekmeci, to obdobje že pregovorno prinaša odločilno prednost najboljšim. Ogrevanja ne bo: današnji dan zagotavlja spektakularen večer navzočim v Madridu, kjer se bosta merila člana super težke kategorije Atletico in Liverpool.

Jan Oblak bo sprejel izziv najvišje ravni. Liverpool je nazadnje izgubil 6. aprila (!), v tej evropski sezoni pozna le zmago (skupina B: Liverpool 6, Atletico 4, Porto 1, Milan 0), njegovi ostrostrelci pa so odlično razpoloženi tako v ligi prvakov (8 golov v dveh tekmah) kot na Otoku: Mohamed Salah (7), Sadio Mane (5) in Roberto Firmino (4) kotirajo med petimi najboljšimi strelci te sezone v premier league!

Klopp in Simeone se veselita derbija

Toda v zadnjem snidenju Liverpoola in Atletica so Angleži doživeli brodolom. Rdeče-beli so jih dvakrat premagali v 1/8 finala lige prvakov 2019/20, tudi v Liverpoolu, potem ko je dvoboj zašel v podaljšek. Tedanja »delavska zadruga« trenerja Diega Simeoneja je povsem onemogočila angleške napadalce, Klopp pa je bentil čez nogometno »anti propagando«.

Lionel Messi bo glavni adut trenerja PSG Mauricia Pochettina. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Lionel Messi bo glavni adut trenerja PSG Mauricia Pochettina. FOTO: Benoit Tessier/Reuters

»Tedaj sem bil razočaran, v resnici močno spoštujem dosežke Diega Simeoneja, saj drži klub v španskem in evropskem vrhu že deset let. Druga stvar je, da imam rad drugačen nogometni koncept, toda na koncu je ključna zmaga, ne pot do nje,« je dan pred tekmo v Madridu zatrdil Jürgen Klopp. Pozor, tudi letošnji nastop Liverpoola v končnici Uefine lige prvakov se je končal v – Madridu! V četrtfinalu je bil namreč boljši Real.

Luis Suarez in Ivan Šaponjić med treningom Atletica. FOTO: Juan Medina/Reuters
Luis Suarez in Ivan Šaponjić med treningom Atletica. FOTO: Juan Medina/Reuters

Drevišnji pari lige prvakov.
Drevišnji pari lige prvakov.
Liverpool naj bi krenil nad Madridčane v tipični postavitvi 4-3-3 z omenjenimi napadalci v sprednji liniji, Atletico naj bi po trditvah Špancev začel s tremi branilci (3-5-2) in napadalnim parom Joao Felix, Luis Suarez. Slednji je v tem dvojnem spopadu – drevišnji tekmi v Madridu bo 3. novembra sledil derbi na Anfieldu – zgodba zase. Logično, med letoma 2011 in 2014 je bil absolutni vladar Liverpoola in src njegovih navijačev, v 133 tekmah za »rdeče« je zabil 82 golov.

Nekdanjemu klubu se je resda že zoperstavil v majici Barcelone v epskem polfinalu lige prvakov 2018/19, ko je Barça doma zmagala s 3:0 tudi s pomočjo odličnega Urugvajca, nato pa v Angliji klonila z 0:4 in se obrisala pod nosom za finale v Madridu. Ni dvoma, da sodi Suarez med najboljše številke 9 v tem stoletju, drevi bo igral z dodatnim motivom in tudi zaradi tega bo zanimivo spremljati nocojšnji derbi na štadionu Wanda Metropolitano.

Velik izziv tudi za Kevina Kampla

Najmanj tako napeto je v skupini A (PSG in Brugge 4, ManCity 3, Leipzig 0). Belgijski navijači upajo, da lahko Brugge šokira tudi sanjsko moštvo Manchester Cityja (4-3-3; Grealish, Foden, Jesus), ki bo v spopadu različnih filozofij iskalo nove tri točke. Pozor, Brugge ima med vsemi v ligi prvakov na računu največ odvzetih žog (103).

Mohamed Salah bo nevaren za vrata Jana Oblaka. FOTO: Jason Cairnduff/Reuters
Mohamed Salah bo nevaren za vrata Jana Oblaka. FOTO: Jason Cairnduff/Reuters

V tej skupini bo aktiven tudi nekdanji slovenski reprezentant Kevin Kampl, ki naj bi začel tekmo v Parizu v majici Leipziga (3-4-3), pri čemer domači trener Mauricio Pochettino nad Nemce ne bo poslal navezo Neymar-Mbappe-Messi (4-3-3), saj je Brazilec poškodovan in bi ga utegnil zamenjati Angel Di Maria.

Današnji večer res prinaša veliko. Zanimivo bo videti razplet 3. kola v skupini D (Šerif 6, Real 3, Inter in Šahtar po 1), ki ji senzacionalno poveljuje moldavsko-ruski Šerif. Inter naj bi »postavil stvari na svoje mesto«, Real naj bi poskušal streti (in odpisati) Ukrajince z eno najboljših zveznih vrst v zgodovini nogometne igre Modrić-Casemiro-Kroos in napadom (4-3-3) Vinicius-Benzema-Rodrygo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine