Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Med zvezdniki tudi Ibrahimović, Slovenija zbrala 3.512.031,34 evra

Tekma za pomoč prizadetim v poplavah v Sloveniji. Pobudnik je predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, prišel tudi Zlatan Ibrahimović.
Toliko nogometnih zveznikov v Stožicah še ni bilo. FOTO: Leon Vidic
Toliko nogometnih zveznikov v Stožicah še ni bilo. FOTO: Leon Vidic
15. 9. 2023 | 08:37
15. 9. 2023 | 23:00
6:25

Samo eden in edini ni mogel priti, pa še ta je tik pred zdajci sporočil: »Živijo, Slovenija! Na žalost ne bom mogel priti v Ljubljano, ampak moje srce je z vami! Dajmo, skupaj naredimo razliko!« Bil je to apel nekdanjega napadalca Barcelone, Interja, Reala in Milana, Luis Nazario de Lima, to je brazilski Ronaldo.

Gledalci so najbolj navdušeno pozdravili Zlatana Ibrahimovića. FOTO: Leon Vidic
Gledalci so najbolj navdušeno pozdravili Zlatana Ibrahimovića. FOTO: Leon Vidic

Slavni Brazilec, nekoč stroj za gole, je v življenju doživel marsikaj, tokrat pa zamudil priložnost, da bi videl, kako so Stožice pokale po šivih. Tako polnega štadiona doslej še ni bilo. Dozdajšnje rekordno število 16.155 je bilo namreč doseženo na odprtju stožiškega štadiona, avgusta 2010. Slovenija je takrat premagala reprezentanco Avstralije, tokrat pa je staro in mlado želelo spet videti svoje idole, ki so bili že svetovni prvaki, ali pa so osvajali ligo prvakov in vsa druga najmočnejša prvenstva v Evropi. A ne le to: bistvo včerajšnjega večera se je skrivalo predvsem v solidarnosti do vseh žrtev, ki so jih prizadele nedavne poplave.

Več kot 30 nogometnih zvezdnikov, ki so si nadeli ponovno športna oblačila in pritekli na zelenico, so se dobrohotno odzvali vabilu predsednika Uefe in našega rojaka Aleksandra Čeferina ter se udeležili dogodka, ki so ga poimenovali Zvezde nogometa za žrtve poplav.

FOTO: Leon Vidic
FOTO: Leon Vidic

Tekma se je končala z 1:1. Moštvo rdečih je v vodstvo popeljal Andrej Ševčenko, za modre je izenačil Zlatan Ibrahimović. Zmagovalca so odločile enajstmetrovke, ko so slavili modri s 4:3. Junak je bil Gianluigi Buffon, ki je ubranil eno enajstmetrovko.

Aleksander Čeferin in Paolo Maldini. FOTO: Leon Vidic
Aleksander Čeferin in Paolo Maldini. FOTO: Leon Vidic

FOTO: Leon Vidic/delo
FOTO: Leon Vidic/delo

»Naj povem, da so vsi takoj potrdili svoj prihod, ničesar niso zahtevali. Vem, da so vselej pripravljeni narediti veliko za dobrodelnost.« Čeferinovo zamisel, ki je nastala konec avgusta, so v hipu podprli tudi predsedniki največjih klubov. Tudi predsednik Afriške nogometne zveze, pa predsedniki drugih zvez, vsi do zadnjega so bili pripravljeni donirati. Dejstvo, da je 4. avgusta ujma prizadela pol Slovenije (123 občin), da znaša prva ocena neposredne škode več kot eno milijardo evrov, končna cifra pa se bo še najmanj podvojila, da so podivjane vode porušile 34 stanovanjskih objektov, poškodovale 3500 poslopij, da so razselile 650 ljudi, povzročile nešteto stisk, naravno katastrofo, ki je v Sloveniji še nismo doživeli, ne, vse to nikakor ni naletelo na gluha ušesa velike nogometne družine.

Eksplozija vseh najlepših namenov pa je potem doživela svoj vrhunec – v razprodanih Stožicah. Zgodilo se je sploh prvič, da niso delili vabil VIP za najrazličnejše pomembneže, pa je bilo med njimi kar 400 večjih donatorjev, čisto vsak, ki je bil včeraj na štadionu, je namreč prispeval od 20 do 500 evrov za svojo vstopnico; tudi Aleksander Čeferin, Nataša Pirc Musar, Robert Golob, Janez Lenarčič, Matjaž Han, drugi človek Uefe Theodore Theodoridis, predsednik madžarske nogometne zveze in lastnik OTP banke Sándor Csányi …

Rdeči. FOTO: Leon Vidic
Rdeči. FOTO: Leon Vidic

Modri. FOTO: Leon Vidic
Modri. FOTO: Leon Vidic

Nadvse ganljiv je bil tudi prizor, ko so tik pred uvodnim sodnikovim žvižgom, sodil pa je eden najboljših sodnikov vseh časov, Italijan Roberto Rosetti, skupaj z glavnimi junaki večera na sredino igrišča pritekli tudi otroci mengeškega vrtca, to so tisti, ki jih je pred poplavo še v zadnjem hipu rešil gasilec Sandi Zajc. Da, tudi on je bil tam in stal ob Srečku Šestanu ter Aleksandru Čeferinu, ki je v tistem tudi nagovoril nabito poln štadion: »Zahvala vsem sponzorjem in donatorjem, pripadnikom civilne zaščite, vsem gasilcem ter vsem, ki ste kupili vstopnico!«

FOTO: Leon Vidic
FOTO: Leon Vidic

Luis Figo. FOTO: Leon Vidic
Luis Figo. FOTO: Leon Vidic

Kar pa zadeva samo tekmo, res je, bila je revijalnega značaja, vendar ovenčana z igralci, ki so pustili izjemen pečat na nogometnih zelenicah; o čemer govori že podatek, da je 36 mož, ki so prišli v Ljubljano pomagat zbrati čim več sredstev, zbralo skupno kar 3248 reprezentančnih nastopov in zabilo 649 zadetkov!

Pa je kljub temu občinstvo najbolj razvnel največje presenečenje večera, Zlatan Ibrahimović, saj se do zadnjega ni vedelo, ali bo res prišel. Potem pa je znameniti Šved doživel takšne ovacije kot že dolgo nihče ne na tem štadionu. Kadar se je dotaknil žoge, je jemal dih občinstvu, ko pa je slednjič zadel za končni rezultat po rednem delu, na 1:1, se je štadion prelevil v magično mesto tisočerih lučk, upanje na čimprejšnjo sanacijo po poplavah.

FOTO: Leon Vidic
FOTO: Leon Vidic

Štadion Stožice je bil že davno razprodan. FOTO: Leon Vidic
Štadion Stožice je bil že davno razprodan. FOTO: Leon Vidic

FOTO: Leon Vidic
FOTO: Leon Vidic

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine