Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Upanje še tli, zeleno-beli so prepričani, da Qarabag ni boljši

Danes povratna tekma 1. kola kvalifikacij za nogometno ligo prvakov.
Ilija Stolica pravi, da je Qarabag premagljiv. FOTO: Roman Šipić/Delo
Ilija Stolica pravi, da je Qarabag premagljiv. FOTO: Roman Šipić/Delo
18. 7. 2018 | 06:00
4:14
Baku – Na letu proti glavnemu mestu Azerbajdžana so iz tabora Olimpije prihajale nebeške želje o napredovanju v 2. kolo kvalifikacij za ligo prvakov. Toda kako iz nebes na igrišče Azersun Arene prenesti neizmerni optimizem, po katerem bo Olimpija poraz z 0:1 v Stožicah proti lanskemu udeležencu lige prvakov Qarabagu nadomestila z zmago za preboj? Naloga je težka, nagrada pa sanjska, tekmi 2. kola z zmagovalcem dvoboja albanskega Kukesa in malteške Vallette (prva tekma 0:0).

Načrt strokovnega štaba pod vodstvom trenerja Ilije Stolice bo viden ob 19. uri po slovenskem času in 21. po lokalnem.
»Optimizem temelji na predstavi v prvi tekmi. Prepričan sem, da nam je manjkal samo gol, medtem ko je bila igra zelo spodobna. Če izhajamo iz tega spoznanja, potem je vse lažje. Vemo, da smo igrali dobro in da nismo bili ustrezno nagrajeni. In če to veš, potem bo dobra igra slej ko prej prinesla tudi gol,« je bil del razmišljanja trenerja Stolice.

Srbski prvi mož zeleno-belega orkestra je pravo nasprotje Igorja Bišćana. Če je za Zagrebčana veljalo, da je govoril in tako tudi povedal čim manj, potem za Beograjčana velja, da govori kot navit. Drugo je, kaj pove. Ne preveč oziroma le tisto, kar večina privržencev zeleno-belih že ve. To pa je, da ima Olimpija ta čas najšibkejši člen v napadu.

»Oslabljeni smo v konici napada, ampak vemo, da moramo zabiti gol. Načrt je, da si pot do njega tlakujemo z večjo posestjo žoge, da z žogo v nogah narekujemo in držimo ritem. Težko bo, toda upamo, da bomo imeli precej več sreče kot v prvi tekmi,« si je Stolica zamišljal del poteka igre, ki bo odvisna tudi od tega, kako se bodo igralci privadili na vročino (v času tekme bo približno 30 stopinj Celzija) in veliko vlažnost v zraku.


Brez gola v Evropi že tri tekme zapored


»Vem, kako neugodno je igrati v Bakuju. Telesno bo tekma zelo zahtevna,« je poudaril trener, ki mu navzven samozavesti prav gotovo ne manjka. Qarabag po njegovem še zlepa ni nepremagljivo moštvo, kar da je bilo vidno tudi v Ljubljani.

»Veliko kolegov mi je takrat, ko smo izvedeli, s kom se bomo pomerili, povedalo, da je Qarabag zelo organizirano moštvo. Tako sem ocenil tudi jaz, vidno je, da ima igra glavo in rep, da je jedro moštva že dlje časa skupaj, da ima trenerja Gurbana Gurbanova z dolgoletnim stažem. Vemo, kako pomembno je, da je moštvo že dlje časa skupaj. Kar nam in meni manjka, je le več časa. Premalo ga je bilo, da bi lahko povsem uveljavili moje zamisli, ampak tako je v našem okolju, kjer so odhodi in prihodi igralcev preveč pogosti, da bi lahko ustvarjali v miru,« bi bil Stolica rad v koži Gurbanova, a danes bo le njegov veliki izzivalec, nasproti pa bo stalo: »Kompleksno moštvo, ki ima vse in se zna prilagajati. Lahko igra napadalno, z žogo spredaj ali zadaj. S kratkimi podajami ali dolgimi, skratka je zelo organizirano. Toda ni me navdušilo.«

Olimpija v Evropi ni zabila gola že tri tekme zapored. Nima klasičnega napadalca, razen Roka Kronavetra nima tudi strelca po značaju ali ambicijah. Pa bo Mariborčan igral v konici napada v postavitvi 4-3-3?

»Ne vem, postavitve so različne. Ena je, ko se branimo, druga, ko napadamo, tretja ...« se je Stolica izognil neposrednim vprašanjem, a le prikimal, da bo Kronaveter bržkone igral lažno devetko. Ne bo pa v obrambi kapetana Branka Ilića, ki je sicer že okreval, a trener ne bo tvegal. Največji ljubljanski adut je skrit, morda tudi za favorizirane gostitelje, ki bodo še močnejši in bolj uigrani.

»Izjemno hiter je z žogo,« je namignil Ilić. Govoril pa je v Srebrenici rojenem Bošnjaku z madžarskim potnim listom Asmirju Suljiću. Matic Črnic bo le joker s klopi!
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine