Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Ulica do stadiona Maracana poimenovana po Peleju

Odsek večpasovne ceste Radial Oeste se bo v dolžini 1,4 kilometra imenoval Avenida Rei Pele.
Do Maracane se bo prišlo tudi po aveniji kralja Peleja. FOTO: Mauro Pimentel/AFP
Do Maracane se bo prišlo tudi po aveniji kralja Peleja. FOTO: Mauro Pimentel/AFP
Š. R., STA
5. 1. 2023 | 15:20
2:03

Teden dni po Pelejevi smrti so ulico v Rio de Janeiru poimenovali po brazilski nogometni legendi. Odsek večpasovne ceste Radial Oeste v bližini stadiona Maracana se bo v dolžini 1,4 kilometra imenoval Avenida Rei Pele oziroma avenija kralja Peleja, je sporočila mestna vlada Ria. Pele je prejšnji četrtek umrl za rakom v starosti 82 let. Po treh dneh državnega žalovanja in 24-urnem bdenju na štadionu njegovega dolgoletnega kluba Santos so trikratnega svetovnega prvaka v torek pokopali.

Štadion Maracana je imel za Peleja poseben pomen. Leta 1969 je na tekmi med Santosom in Vasco da Gamo na njem dosegel tisoči gol v karieri. Leta 1971 se je na njem poslovil od brazilske reprezentance na prijateljski tekmi z Jugoslavijo. Leta 2021 je propadla prva kampanja za preimenovanje štadiona Maracana. Skupina poslancev regionalnega parlamenta zvezne države Rio de Janeiro je že takrat želela prizorišče, ki uradno nosi ime Estádio Jornalista Mario Filho, poimenovati po Peleju. Po ostrih protestih pa je guverner na predlog vložil veto, poslanci pa so svoj predlog umaknili.

Športni novinar Mario Leite Rodrigues Filho (1908 – 1966) je nekoč zagovarjal gradnjo novega štadiona za svetovno prvenstvo leta 1950 v takratni prestolnici Rio de Janeiro, ne v oddaljeni četrti Jacarepagua, temveč v osrednji četrti Maracana. In po njem se imenuje štadion.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine