Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Ukrajinci zadnji med elitno osmerico stare celine

Tudi zadnjo tekmo osmine finala na EP so odločili podaljški, v katerem je izpuhtelo upanje švedskih nogometašev.
Oleksandr Zinčenko (v modri opravi) je popeljal Ukrajino v vodstvo v 27. minuti. FOTO: Paul Ellis/AFP
Oleksandr Zinčenko (v modri opravi) je popeljal Ukrajino v vodstvo v 27. minuti. FOTO: Paul Ellis/AFP
STA, B. E.
29. 6. 2021 | 23:43
29. 6. 2021 | 23:58
3:06
Ukrajinska nogometna reprezentanca je na zadnji tekmi osmine finala na letošnjem evropskem prvenstvu po podaljških premagala Švedsko z 2:1 (1:1, 1:1). Zmagoviti in odločilni gol je v Glasgowu dosegel Artjom Dovbik v 121. minuti. V rednem delu je za Ukrajino zadel Oleksandr Zinčenko v 27. minuti, za Švedsko pa Emil Forsberg v 43.

Izbranci švedskega selektorja Janneja Anderssona so uvodoma zagospodarili v največjem škotskem mestu, prvo priložnost pa so si priigrali Ukrajinci, a se je po strelu Andreja Jarmolenka v 11. minuti izkazal švedski vratar Robin Olsen.  V nadaljevanju je igra potekala med obema kazenskima prostoroma, v 28. minuti pa so Ukrajinci prešli v vodstvo z 1:0. Po dolgi akciji in podaji Jarmolenka je igralec Manchester Cityja Oleksandr Zinčenko spravil na kolena Olsena.

V končnici prvega polčasa so Švedi zaigrali agresivno in neprestano oblegali ukrajinska vrata. Njihov trud je bil poplačan v 43. minuti, ko je Emil Forsberg z 20 metrov sprožil močan strel, žoga pa je po dotiku Ilje Zabarnjija malce spremenila smer in končala v mreži.

Urajinci so proslavili uspeh s svojimi navijači. FOTO: Andy Buchanan/AFP
Urajinci so proslavili uspeh s svojimi navijači. FOTO: Andy Buchanan/AFP

 

Odločil rezervni Ukrajinec


Švedi so bili v drugi polovici tekme dejavnejši in bili več pri žogi, Ukrajinci pa so se branili in iskali svoje priložnosti v nasprotnih (pol)protinapadih. Eno od teh so skorajda izkoristili v 55. minuti, po podaji Jarmolenka pa je Sergej Sidorčuk zadel vratnico.
Le minuto kasneje so Švedi na sredini igrišča prekinili ukrajinski napad in sami izpeljali bliskovito akcijo, žoga pa je Forsbergovem strelu zadela okvir ukrajinskih vrat. Do konca rednega dela se izid ni spremenil.

V podaljških sta obe ekipi prikazali previdno predstavo, Švedska pa je od 99. minute naprej imela igralca manj, saj je glavni italijanski sodnik Daniele Orsato po posredovanju VAR pokazal rdeči karton Marcusu Danielsonu po prekršku nad Artjomom Besedinom. Izbranci ukrajinskega selektorja Andreja Ševčenka sprva niso izkoristili kadrovske premoči na igrišču. Ko je že kazalo, da bo odločitev o zadnjem četrtfinalistu padla po enajstmetrovkah pa je za Ukrajino najpomembnejši gol v karieri dosegel rezervist Artjom Dovbik, ki je v igro vstopil v 106. minuti.

Ukrajina se bo 3. julija v Rimu, pomerila z Anglijo, ki je bila danes v Londonu boljša od Nemčije z 2:0. Pred ukrajinsko izbrano vrsto so si četrtfinalni nastop izborili tudi Češka, Danska, Italija, Belgija, Španija, Švica in Anglija. Četrtfinalni pari so Španija – Švica, Italija – Belgija, Češka – Danska in Anglija – Ukrajina.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine