Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Tudi francoski nogometni velikan v roke Američanov

Stara celina je dobila nov nogometni klub z veliko kupno močjo, potem ko je skupina ameriških vlagateljev kupila enega najboljših francoskih klubov.
Dolgoletni predsednik Lyona Jean-Michel Aulas (desno) in ameriški vlagatelj John Textor med novinarsko konferenco. FOTO: Olivier Chassignole/AFP
Dolgoletni predsednik Lyona Jean-Michel Aulas (desno) in ameriški vlagatelj John Textor med novinarsko konferenco. FOTO: Olivier Chassignole/AFP
J. S.
22. 6. 2022 | 18:00
1:48

Stara celina je dobila nov nogometni klub z veliko kupno močjo, potem ko je skupina ameriških vlagateljev kupila enega najboljših francoskih klubov – Lyon. Dolgoletni predsednik Lyona Jean-Michel Aulas je prodal 80 odstotkov delnic kluba skladu Eagle Football Holdings (EFH), ki ga obvladuje John Textor. EFH bo odštel za prevzem 800 milijonov evrov: 530 milijonov evrov bo prejel Aulas, 270 milijonov evrov bo šlo za poplačilo dolga, ki ga je klub nabral z gradnjo novega štadiona in spremljajoče infrastrukture.

Lyon, ki je bil v začetku tega stoletja daleč najboljši francoski klub – do prihoda Katarcev v PSG –, je minulo sezono končal šele na osmem mestu francoskega DP, 25 točk za PSG, novo sezono pa bo odprl 7. avgusta, ko bo njegov tekmec povratnik v ligue 1 Ajaccio.

Lyon četrti klub v portfelju Američana

Treba je dodati, da bo Olympique Lyon četrti klub v nogometnem portfelju Johna Textorja. Američan je pred časom odštel 60 milijonov evrov za nakup brazilskega kluba Botafogo, obvladuje tudi belgijski Molenbeek, lani pa je za 18-odstotni delež v Crystal Palacu namenil 100 milijonov evrov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine