Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Slovenija – Norveška: V boj z vikingi začasna selektor in kapetan ter rekordno neizkušena ekipa

Drevi v Stožicah prvo dejanje slovenskega boja za obstanek v ligi narodov C. Danes z Norvežani, v ponedeljek v Sofiji z Bolgari.
Selektor Igor Benedejčič je poskušal na Gorenjskem predramiti reprezentante in jim dvigniti samozavest.
Selektor Igor Benedejčič je poskušal na Gorenjskem predramiti reprezentante in jim dvigniti samozavest.
16. 11. 2018 | 09:04
16. 11. 2018 | 09:45
5:28
Ljubljana – Natančno 438 dni čakajo privrženci slovenske nogometne reprezentance na zmago Slovenije v njenem domicilu. Lanski kanonadi z Litvo (4:0) sta sledila po dve ničli in remija. Drevi (20.45) bi bile morebitne tri točke vredne za gostitelje več kot suho zlato, tako nujno bi rekordno neizkušena slovenska reprezentanca potrebovala kakršenkoli uspeh.



V Stožicah lahko pričakujemo nadaljevanje zgodbe, ki jo je marca zastavil Tomaž Kavčič in je doživela klavrno-nesrečni konec prejšnji mesec po osvojeni točki s Ciprom na istem štadionu, na katerem bo drevi lovila Slovenija svojo prvo zmago v ligi narodov. Kavčičev naslednik, njegov dotedanji pomočnik Igor Benedejčič, ne bo močno posegal v Kavčičev nogometni koncept.

Morebitni začetni enajsterici Slovenije in Norveške za drevišnjo tekmo.
Morebitni začetni enajsterici Slovenije in Norveške za drevišnjo tekmo.


Najbolj »izkušen« bo Verbič, ki ima v nogah 19 tekem


»Fantje spoštujejo in cenijo sistem, po katerem vadimo že nekaj časa, saj v nekaj dneh na Brdu nisem uvedel večjih novosti. Igralci si želijo narediti nekaj več kot prej, čeprav smo dobro delali tudi v prejšnjih mesecih. Nekaj bo gotovo opazno na igrišču, na njem si moramo upati več kot doslej – to bo denimo nekaj novega,« je ocenil Benedejčič, ki drevi ne bo mogel računati na kaznovanega prvega zvezdnika v jati Josipa Iličića, ob kapetanu Bojanu Jokiću, ki se je že vrnil v Rusiji, pa je včeraj odpadel iz kombinacij za tekmi z Norveško in Bolgarijo (ponedeljek, Sofija, 20.45) še branilec Nemanja Mitrović.

Novega (začasnega) kapetana so izbrali igralci, med skupno večerjo so se odločili za Benjamina Verbiča, pri čemer so upoštevali Benedejčičevo priporočilo, naj dobi trak reprezentant z največ nastopi za Slovenijo. Prav to pove vse o trenutni (ne)izkušenosti selekcije A – Verbič ima v nogah pičlih 19 tekem! Za primerjavo: le dva člana predvidene začetne enajsterice »vikingov« bosta imela v nogah manj nastopov kot najbolj »izkušeni« slovenski reprezentant ...

Norveški selektor Lars Lagerbäck je uigraval svoje zamisli na štadionu v Spodnji Šiški v Ljubljani.
Norveški selektor Lars Lagerbäck je uigraval svoje zamisli na štadionu v Spodnji Šiški v Ljubljani.


»Saj o tem govorimo že ves čas. Moramo biti potrpežljivi, saj gradnja rezultatov po takšni pomladitvi zahteva svoj čas. V treh treningih smo opravili, kar smo lahko, pri čemer smo se osredotočili na obrambne odgovornosti, zato bi si želel kakšen trening več tudi za uigravanje kakšne zamisli v napadu,« je ocenil 49-letni trener iz Ankarana.

Kaj bo torej opravila nogometna Slovenija z začasnim selektorjem in začasnim kapetanom? Njen izziv je velikanski, Norveška je favorit skupine lige narodov C3, v kateri zaseda vrh skupine z enakim številom točk kot Bolgari (9), Ciper je osvojil štiri, Slovenci eno. Ti bi se bržčas izognili selitvi v najnižjo ligo D zgolj v primeru šestih osvojenih točk, zato bo drevišnja tekma na nek način ena »najlažjih« za nogometaše izpod dežnika NZS.

Aljaž Struna naj bi se drevi vrnil v udarno enajsterico slovenske nogometne reprezentance.
Aljaž Struna naj bi se drevi vrnil v udarno enajsterico slovenske nogometne reprezentance.


Norvežani in Bolgari za vrh


»Od prve minute bomo iskali pot do norveških vrat in poskušali zabiti gol. Zanima nas igra na rezultat, igra brez nespametnih potez, čvrst pristop v obrambi in pogum v napadu. Večkrat smo si ogledali povzetek tekme iz Osla, vemo, kaj smo storili narobe,« je ocenil Verbič, ki v majici Slovenije še ni upravičil pričakovanj navijačev.

Novi kapetan Benjamin Verbič (levo) je med treningom opazoval akcijo branilca Mihe Mevlje.
Novi kapetan Benjamin Verbič (levo) je med treningom opazoval akcijo branilca Mihe Mevlje.


Nekdanji nogometaš Celja, ki je prek treh uspešnih sezon v Københavnu prišel do odmevnega prestopa v kijevski Dinamo, bo igral drevi na levi strani slovenskega napada (4-2-3-1). V konici bo nekdanji kralj slovenskih zelenic Andraž Šporar, tik za njim še en ljubljenec ljubljanskih navijačev Miha Zajc, na desni strani hitronogi Domen Črnigoj. Navijači lahko ugibajo o kadrovski podobi obrambnih delov zvezne vrste – tam sta v prednosti Amir Dervišević in Rajko Rotman –, na levem boku naj bi dobil Jure Balkovec prednost pred povratnikom v jato Andražem Struno.

»Zavedamo se položaja, v katerem se nahajamo. Smo zadnji na lestvici. Čakata nas zahtevni tekmi, saj se tako Norveška kot Bolgarija borita za prvo mesto. Toda mi imamo svoj cilj. Veliko smo se pogovarjali, poskušali dvigniti samozavest fantov, osredotočeni pa smo le na Norvežane, ki jih seveda želimo premagati, Zmaga bi bila najlepše darilo navijačem, ki bodo prišli v Stožice,« je zatrdil Benedejčič.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine