Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Švedi rutinirano osvojili Stožice, Slovenci brez izstreljenega naboja

Slovenska nogometna reprezentanca je izgubila tekmo 1. kola nove sezone v ligi narodov. Z 2:0 jo je v Stožicah premagala Švedska.
Jan Oblak ustavlja napad Švedske v Stožicah. FOTO: Jure Eržen/Delo
Jan Oblak ustavlja napad Švedske v Stožicah. FOTO: Jure Eržen/Delo
Š. R., STA
2. 6. 2022 | 20:40
2. 6. 2022 | 23:17
8:24

Slovenija in Švedska sta se v Ljubljani pomerili tretjič v zgodovini, Slovenci so do sedaj enkrat izgubili in igrali neodločeno s tekmeci iz Skandinavije. Nogometna zveza Slovenije je s pomočjo glasovanja prenovila podobo izbrane vrste, ki se je z novimi dresi pred dobrih 5000 navijačev podala v boj za prve točke B-lige narodov. Selektor Matjaž Kek se je odločil rahlo prenoviti začetno enajsterico, v kateri je na levem boku v postavitvi 3-4-3 oz. 3-5-2 začel Gregor Sikošek, v napadu pa ob Andražu Šporarju še Žan Celar.

Švedom se prek dodatnih kvalifikacij ni uspelo prebiti na svetovno prvenstvo, ki bo letos v Katarju, saj so v finalu izgubili s Poljaki, medtem ko so Slovenci v svoji kvalifikacijski skupini hitro predali boj s Hrvaško, Rusijo in Slovaško, na koncu pa prehiteli le Ciper in Malto.

Gostje so z nekaj nevarnimi napadi v prvih štirih minutah povsem stisnili slovensko deseterico pred vrata Jana Oblaka, ki pa kljub nekaj ostrim žogam in enemu nevarnejšemu poskusu s prostega strela ni imel dela. Ob začetku sedme minute je po podaji Sikoška v globino do Zajca slednji lepo podaljšal žogo v sredino, kjer pa je bil za las prekratek Celar. Še bližje vodilnemu zadetku so bili gostje v deveti minuti, ko je po podaji Dejana Kuluševskega z glavo neoviran pomeril Alexander Isak, a je njegovega starega znanca iz španske lige Oblaka rešila vratnica. Naslednji, ki je pomeril, je bil Kristoffer Olsson, toda njegov spet precej neoviran poskus z roba 16-metrskega prostora je lahko Oblak v 12. minuti zgolj pospremil v golavt.

V napadu je ob Andražu Šporarju tekmo začel Žan Celar. FOTO: Jure Eržen/Delo
V napadu je ob Andražu Šporarju tekmo začel Žan Celar. FOTO: Jure Eržen/Delo

Šporarja ustavil Olsen, Švedi pet minut kasneje do (kontroverznega) vodstva

Po nekajminutnem zatišju je bila spet nevarna Slovenija, po dolgi žogi proti Šporarju je napadalec lizbonskega Sportinga pomeril proti vratom z roba kazenskega prostora, a je bil tudi po zaslugi dobrega bloka enega od branilcev rumeno-modrih njegov poskus lahek plen za Robina Olsna. Veliko več dela je imel slednji ob izteku 31. minute, ko se je po hitrem protinapadu Petra Stojanovića in Šporarja slednji znašel v matni situaciji, a ga je Olsen ustavil z odličnim posredovanjem.

V 36. minuti pa šok v Stožicah, ko so Švedi lepo izigrali slovensko obrambo in je v kazenskem prostoru padel Viktor Claesson, ob katerem je bil Jaka Bijol. Kljub protestom domače vrste, Stojanović je dobil rumeni karton in bil blizu tega, da prejme tudi izključujoči drugi opomin, je po VAR-pregledu odločitev glavnega sodnika Francoza Ruddyja Buqueta obveljala. Zanesljivi izvajalec, v napačno smer je krenil Oblak, je bil razigrani Emil Forsberg, sicer soigralec Kevina Kampla pri Leipzigu. Kmalu je živce izgubil še Zajc, in sicer po prekršku Šporarja nad Olssnom na sredini igrišča, tudi vezist Fenerbahčeja je prejel opomin, medtem ko se je na protest daleč iz svojih vrat podal celo kapetan Oblak. V 43. minuti sta obležala kar dva nogometaša, po en na vsaki strani, branilec gostov Carl Starfelt je takoj zahteval menjavo, nič dobrega pa ni obetalo niti šepanje Jasmina Kurtića, ki pa je vseeno nadaljeval z igro vse do konca polčasa.

S Šeškom že od prve minute drugega polčasa

V drugih 45 minut se je Slovenija pognala z menjavo v konici napada, Šporarja je zamenjal Benjamin Šeško. Ta je bil hitro nevaren, tekla je 50. minuta, ko je po dolgi žogi veliki up Salzburga po podaji Celarja imel izjemno priložnost za izenačenje, a s pomočjo Olsna zadel le prečko, bil pa je tudi v prepovedanem položaju. Zelo vroče je bilo tudi pred vrati Oblaka v 54. minuti, ko so Skandinavci spet izigrali domačo obrambo, odlično se je znašel Kuluševski, nato pa je pred Oblakom predolgo s strelom odlašal Claesson. Že dve minuti kasneje so se Slovenci spet reševali z zadnjimi močmi, potem ko so Švedi že pripeljali žogo v 16-metrski prostor, pa je tokrat prisebno posredoval Stojanović.

Po strelu z razdalje Šeška, ki ni ogrozil vrat Olsna, se je na drugi strani izkazal Oblak, čeprav zgolj za fotoreporterje, saj morebiten zadetek Kuluševskega ne bi veljal zaradi prepovedanega položaja. Slovenska klop se je odzvala v 64. minuti, ko je Kek aktiviral vezista Sandija Lovrića, ki se v prihodnji sezoni iz Lugana seli precej bližje domovini v Videm, na zelenico pa je pritekel tudi branilec bolgarskega Ludogorca Žan Karničnik. Omenjena nogometaša sta zamenjala Sikoška in Zajca, s parom menjav pa je svoje moštvo osvežil tudi švedski selektor Janne Andersson.

Kuluševski za končnih 2:0

Švedi so vsaj rahlo popustili in Celar je bil naslednji, ki je v 71. minuti pomeril z razdalje, a spet zgolj v naročje Olsna. Po akciji že čez nekaj sekund Adama Gnezde Čerina, ki je poslal v ogenj Lovrića, je slednji s podajo po tleh neuspešno iskal soigralce pred vrati. Sledila je nova menjava, v 76. minuti je priložnost za igro dobil še Benjamin Verbič, ki je kot napoved popolne ofenzive zamenjal srednjega branilca Miho Mevljo. Verbič je bil hitro nevaren, žoga se je v 78. minuti odbijala pred vrati Švedske, najprej je poskušal Lovrić, ki je tako kot Verbič meril v dobro postavljen blok.

Zadnji adut Keka je bil Luka Zahović v 82. minuti – potem ko so Švedi opravili še eno dvojno menjavo, je Zahović zamenjal Celarja. Gostje so se takrat že povsem posvetili branjenju svojih vrat in minimalne zmage. V 85. minuti je imela slovenska izbrana vrsta priložnost s prostega strela, potem ko je Kuluševski na boku s prekrškom ustavil Verbiča, a je predložek Lovrića preletel vse rojake v belih majicah. Končni izid je v 88. minuti po odlično izvedenem in tudi lepo zaključenem protinapadu postavil Kuluševski, ki je s silovitim strelom pod prečko ukanil nemočnega Oblaka za končnih 2:0. Slovenijo v 2. kolu čaka tekma v Beogradu s Srbijo, udeleženko SP v Katarju, ki je po golu Erlinga Haalanda vsaj malce presenetljivo izgubila z Norveško.

Standings provided by SofaScore LiveScore

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
V napadu je ob Andražu Šporarju tekmo začel Žan Celar. FOTO: Jure Eržen/Delo
V napadu je ob Andražu Šporarju tekmo začel Žan Celar. FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine