Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Skomina in Cakir sta imela pogum, Rashford in Telles pa jeklene živce

Manchester United in Porto z zmagama s po 3:1 napredovala v četrtfinale lige prvakov. Gola za napredovanje sta bila dosežena z bele točke, v Parizu v sodnikovem dodatku, v Portu v podaljšku v 117. minuti.
Romelu Lukaku je začel Unitedov čudež na Parku Princev, potem ko je zabil prva dva gola. FOTO: Reuters
Romelu Lukaku je začel Unitedov čudež na Parku Princev, potem ko je zabil prva dva gola. FOTO: Reuters
6. 3. 2019 | 23:04
7. 3. 2019 | 00:18
7:51
Drama v režiji VAR. Video nadzor je usodno vplival na razpleta povratnih tekem osmine finala lige prvakov v Parizu in Portu. V Franciji je osrečil Manchester United, v Portu domače moštvo.

Paris St. Germain se je igral in zaigral. Manchester United je v sodnikovem dodatku po smeli in pogumni odločitvi slovenskega sodnika Damirja Skomine, ki je pokazal na belo točko, zabil gol za še en sanjski podvig. Marcus Rashford  je bil strelec enajstmetrovke v 93. minuti za zmago s 3:1 in napredovanje v četrtfinale. Odločil je VAR, osmoljenec pa je bil eden od pariških junakov na Old Traffordu Presnel Kimpembe, ki ga je pri posredovanju po strelu Dioga Dalota v roko zadela žoga.

Porto in Roma igrata podaljšek. Porto je po 90 minutah izenačil izid iz prve tekme v Rimu.

Zdesetkani Manchester United ni mogel izgubiti ničesar na Parku princev, lahko je veliko odbil. Da bo po slabih dveh minutah že dobil darilo, pa si niso drznili pomisliti niti največji privrženci angleškega kluba. Kimpembe je storil neumnost in bil s prekratko podajo za Gianluigija Buffona asistent za prvi gol Romela Lukakuja po vsega 111 sekundah.

Parižanom se še niso zatresle hlače, le 10 minut pritiska je zadostovalo, da je Kylian Mbappe ušel in po desni strani v globino in s podajo na drugo vratnico osrečil Juana Bernata za izenačenje. Gostitelji so dajali lažni vtis samozavesti, pri vsaki napačni podaji ali potezi, ki jih na zahtevnem namočenem igrišču in ob nalivu ni manjkalo, je dišalo po novem presenečenju.

Oleju Gunnarju Solskjærju so podvigi z Manchestrom očitno sojeni. FOTO: Reuters.
Oleju Gunnarju Solskjærju so podvigi z Manchestrom očitno sojeni. FOTO: Reuters.




Po pol ure so bili »vragi« nagrajeni za vztrajno in disciplinirano igro še drugič, Parižani pa kaznovani še za eno hudo napako. Resda jo je zadnji storil prav najbolj izkušeni, vratar Buffon, ki je slabo krotil Rashfordov strel z razdalje z 22 m. Lukaku je bil pripravljen in je odbito žogo spremenil v drugo vodstvo Angležev.

Gostitelji so se ujeli v zanko, ki jih je pošteno držala za vrat, vprašanje je bilo le, kakšen način igre so izbrali za drugih 45 minut, previdnega ali avtoritativnega? Ne eno ne drugo. Manchester je bil za odtenek pogumnejši, toda s premalo kakovosti, da bi lahko še bolj zagrenil življenje vidno prestrašenimi tekmeci, ki so sicer brez resnih nevarnosti pred svojimi vrati preživeli drugih 45 minut, a v sodnikovem dodatku doživel šok. Manchester pa je v knjigo podvigov zapisal še pariškega, skoraj na las podobnega iz leta 1999, ko je v finalu lige prvakov proti Bayernu v sodnikovem dodatku poraz z 0:1 spremenil v zmago z 2:1. Eden od strelcev pa je bil zdajšnji trener Ole Gunnar Solskjær.

Manchester United je kot prvi klub v zgodovini lige prvakov napredoval, potem ko je prvo tekmo doma izgubil z najmanj dvema goloma razlike.


Edin Džeko osmoljenec, Alex Telles junak


Porto je po 90 minutah opravil nalogo, dvoboj z Romo zapeljal v podaljšek in ga srečno tudi zaključil. Tako kot v Parizu so v dramo posegli sodniški režiserji iz sobe z video nadzorom. Turški sodnik Cüneyt Cakir je pv 117. minuti pokazal na belo točko, ko je Alessandro Florenzi s hrbta za dres povlekel enega od Portovih napadalcev. Nadzorne kamere tega niso spregledale in izkušeni Cakir je ob navdušenju domačih navijačev dosodil enajstmetrovko, ki jo je v 3:1 spremenil Brazilec Alex Telles. Pred trenutkom odločitve je imel  napredovanje v četrtfinale dvakrat v nogah gostujoči napadalec Edin Džeko. Prav veliko pa se Cakir ne bi zmotil, če bi v zadnjih sekundah nagradil tudi Rimljane. Češkega napadalca Patrika Schicka je pri teku za žogo ob črti, ki označuje kot, v kazenskem prostoru nespretno zataknil Moussa Marega. VAR Turka ni prepričal.

Malijec s francoskim potnim listom Moussa Marega je bil eden od najzaslužnejših za zkjmago in napredovanje Porta med osem najboljših. FOTO: Reuters.
Malijec s francoskim potnim listom Moussa Marega je bil eden od najzaslužnejših za zkjmago in napredovanje Porta med osem najboljših. FOTO: Reuters.


Izida


Paris St. Germain : Manchester United 1:3 (1:2) skupno 3:3


Strelci: Juan Bernat (12); Lukaku (2, 30), Rashford (90, 11-m).

PSG: Buffon, Kehrer (od 70. Paredes), Thiago Silva, Kimpembe, Juan Bernat, Verratti, Marquinhos, Dani Alves (od 90. Cavani), Draxler (od 70. Meunier), di Maria, Mbappe.

Manchester United: de Gea, Lindelöf, Smalling, Bailly (od 36. Dalot), Young (od 87. Greenwood), Shaw, McTominay, Fred, Pereira (od 80. Chong), Rashford, Lukaku.

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija).

Streli: 11:5; na vrata: 4:4; posest žoge v %: 68:32; koti: 4:0; prekrški: 9:15.


Porto : Roma 3:1 (1:1) skupno 4:3


Strelci: Soares (26), Marega (53), Telles (117, 11-m); De Rossi (37, 11-m).

Porto: Casillas, Eder Militao (od 103. M. Pereira), Felipe, Pepe, Alex Telles, Herrera, Danilo Pereira, Corona (od 69. Brahimi), Otavio (od 94. Hernani), Marega, Soares (od 78. Fernando).

Roma: Olsen, Marcano (od 77. Cristante), Manolas, Juan Jesus, Karsdorp (od 55. Florenzi), De Rossi (od 45. Pellegrini, od 96. Schick), Kolarov, N'Zonzi, Zaniolo, Džeko, Perotti.

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija).

Streli: 28:15; na vrata: 9:1; posest žoge v %: 59:41; koti: 10:8; prekrški: 19:20.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine