Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Salzburgov najstniški stroj za gole

Med junaki prvih tekem lige prvakov je bil najstniški orjak iz Norveške Erling Braut Håland.
Hiter kot blisk, močan kot bik. Erling Braut Håland je v tej sezoni zabil trojček golov že v vseh tekmovanjih. Foto AFP
Hiter kot blisk, močan kot bik. Erling Braut Håland je v tej sezoni zabil trojček golov že v vseh tekmovanjih. Foto AFP
19. 9. 2019 | 15:45
19. 9. 2019 | 15:49
4:03
Le prvi polčas je zadostoval, da je Erling Braut Håland razblinil vse neznanke o tem, kaj in koliko zmore. V tekmi lige prvakov z belgijskim prvakom Genkom je Salzburgov napadalec zabil tri gole. Pri 19 letih in 58 dnevih starosti je zabil prvi trojček v ligi prvakov in na lestvici najstnikov strelcev treh golov na eni tekmi LP zaostal le za Špancem Raulom Gonzalesom (18 let in 113 dni) in Angležem Waynom Rooneyjem (18 let in 340 dni).

V Norvežanovi senci so se po uvodnem dejanju »champions league« znašli tudi Lionel Messi, ki je igral prvič v sezoni, Argentinčev soigralec pri Barceloni vratar Marc-Andre Ter Stegen, Napolijeva zmaga nad branilcem naslova Liverpoolom, prvi gol te sezone LP Iranca pri ruskem Zenitu Sardarja Azmouna ... Povsem upravičeno. Erling Braut Håland je, čeprav je pri vseh treh golih le »podstavljal« nogo po nesebičnih podajah soigralcev, tudi na veliki sceni razkril, da ima v nogah dinamit. Navdušil je s hitrostjo, dojemanjem igre, spretnostjo, igrivostjo, silo ...



»Nadarjen je. Samo napredoval bo še, ker je pozitiven, energičen, ima osebnost in je vselej nasmejan. Vsi ga imajo radi,« je trener serijskega avstrijskega prvaka Jesse Marsch po tekmi že pojasnjeval, kdo je fant, ki je ga Salzburg uplenil hitreje kot drugi, večji in nezaupljivi klubi.

Američan na Salzburgovi klopi? Da, prav ste prebrali, Američan ima odgovorno nalogo, ki so mu jo zaupali predvsem vodje nogometnega projekta v družini »rdečega bika« (Red Bull), med njimi prvi mož Ralf Rangnick, ki je Marscha pri Leipzigu dve leti uvajal v samostojni trenerski poklic. Mladega napadalca mora skozi tekmovalni proces izbrusiti v enega od najboljših napadalcev na svetu.

Devet tekem, sedemnajst golov. To je Hålandova strelka bilanca tega poletja. Foto AFP
Devet tekem, sedemnajst golov. To je Hålandova strelka bilanca tega poletja. Foto AFP

Håland je drugi fant, zaradi katerega lahko Norvežani z velikim optimizmom zrejo v lepšo reprezentančno nogometno prihodnost. S poldrugim letom starejšim Martinom Ødegaardom (letnik 1998), ki je bil že pri 15 letih označen za skandinavskega Messija, tvorita sanjski dvojec.


Devet golov Hondurasu


V Leedsu rojeni norveški »rdeči bik«, kjer je igral njegov oče, nekdanji reprezentant lf-Inge Håland, je velike podvige napovedal od prve dne pri Salzburgu. Od očeta, od katerega je podedoval nogometne gene, se igralsko razlikujeta. Oče je bil branilec ali obrambni zvezni igralec in nizke rasti (178 cm), on je napadalec, strelec in 194 cm visok orjak.

Håland ml. je strelski šov začel že ob koncu minule sezone, ko je za Norveško na SP selekcij do 20 let zabil kar 9 golov ob rekordni zmagi nad Hondurasom z 12:0. Na članski ravni ni zaostajal, kar takoj je julija začel s hat-trickom proti Parndorfu v pokalnem tekmovanju, avgusta je zabil prvi ligaški trojček proti Wolfsbergu. Ni slabo, vsak mesec trojček in v vsakem drugem tekmovanju. Številke so impresivne: odigral je 9 tekem (7 DP, 1 LP, 1 pokal) in dosegel 17 golov.

Salzburgova skavtska služba ni zgrešila. Za vsega pet milijonov evrov in nekaj dodatka je ulovila igralca, ki bo slej ko prej podeseteril svojo vrednost.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine