Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Prva zmaga pod Milanom Mandarićem vodi do naslova Olimpije

Vrhunec 30. kola 1. SNL bo jutrišnji derbi v Stožicah, danes bosta tekmi v Sežani in Kidričevem, jutri še v Murski Soboti.
Prvi derbi v sezoni v Stožicah je v zadnjih minutah pripadel Mariboru, če bo še drugi, bo naslov prvaka bliže vijoličnim. FOTO: Leon Vidic/Delo
Prvi derbi v sezoni v Stožicah je v zadnjih minutah pripadel Mariboru, če bo še drugi, bo naslov prvaka bliže vijoličnim. FOTO: Leon Vidic/Delo
27. 6. 2020 | 09:06
27. 6. 2020 | 09:11
6:35
V 30. kolu 1. SNL bo bržkone padla odločitev o prvaku, čeprav bo po nedeljskem velikem derbiju v Stožicah na sporedu še šest tekem in na voljo 18 točk. Olimpija bo z novim trenerjem branila točko prednosti (56:55), Maribor je nanizal štiri zmage. To je izhodišče derbija, druge tekme, včerajšnja v Velenju, današnji v Sežani in Kidričevem ter jutrišnja v Murski Soboti, pa so globoko v njegovi senci. V prvi tekmi kola je Triglav dosegel pomembno zmago z 1:0 v Velenju in na lestvici prehitel Domžale.

Šampionski koronaderbi! Zmagovalec bo vzel vse. Ključna bitka za naslov prvaka brez gledalcev je kot juha brez soli. Toda tekmovalnega naboja ji ne bo manjkalo.

Mladi Olimpijin rešitelj v Domžalah Haris Kadrić (desno) bo s klopi čakal na novo priložnost. Mariboru jo je že zagodel tudi v Ljudskem vrtu. FOTO: Tadej Regent/Delo
Mladi Olimpijin rešitelj v Domžalah Haris Kadrić (desno) bo s klopi čakal na novo priložnost. Mariboru jo je že zagodel tudi v Ljudskem vrtu. FOTO: Tadej Regent/Delo


V štirih mesecih odpadli najvidnejši akterji


Preveč dejavnikov je, ki bodo spodbujali igro na robu športnega. Ključni je kadrovski: od zadnjega derbija v Ljudskem vrtu so se zamenjali tako rekoč vsi ključni možje. Olimpija je ostala brez Safeta Hadžića, ki je bil strup za Maribor in je izgubil eno samo tekmo v letu dni, Maribor brez Darka Milaniča in Zlatka Zahovića. Njihovi nasledniki, Hrvata na obeh trenerskih stolčkih Dino Skender in Sergej Jakirović ter športna direktorja Mladen Rudonja in Oliver Bogatinov, predstavljajo, kaj zmorejo in kaj znajo. Vsi so vendarle, dokler ne bodo dosegli ali osvojili kaj oprijemljivega, še vedno kadrovska druga liga in na preizkušnji. Trije med njimi imajo veliko teoretičnega znanja, največ igralskih izkušenj je v nogah Olimpijinega »kuharja« z Obale Rudonje.


Kot v Ljudskem vrtu pred devma letoma?


Nedeljski derbi ima vzporednico z enoim od najspektakularnejših v zgodovini ljubljansko-mariborskih bitk in je pred dvema letoma odločil prvaka v Ljudskem vrtu. Olimpija je pod Kalvarijo prišla s točko zaostanka in z golom rezervista Andreja Vombergarja v 90. minuti premagala vijolične s 3:2. Dve točki prednosti sta nato zadostovali za naslov.

Ni ju več, Safet Hadžžić in Darko Milanič sta bila zadnjič tekmeca februarja v Ljudskem vrtu. FOTO: Tadej Regent/Delo
Ni ju več, Safet Hadžžić in Darko Milanič sta bila zadnjič tekmeca februarja v Ljudskem vrtu. FOTO: Tadej Regent/Delo


Maribor v Stožice prihaja tudi s točko zaostanka, toda omeniti gre, da je Olimpijo tedaj v dveh tednih ujel in prehitel po zaostanku z desetimi točkami, zdaj je v štirinajstih dnevih zaostanek zmanjšal s sedmih točk na eno.

»Po tekmi z Domžalami sta se nam dvignila morala in moštveni duh. Vsi se zavedamo, koliko nam pomeni ta tekma, a ne smemo razmišljati preveč o končnem razpletu, ampak o tem, da smo na igrišču kakovostni in disciplinirani. Če se bomo tega držali, verjamem, da bomo nagrajeni z ugodnim izidom, kot se je to zgodilo tudi v Domžalah,« je učeno pojasnil Olimpijina pričakovanja Skender, ki lahko le upa, da v Domžalah ni takoj porabil vse začetniške sreče.


Zadnja zmaga leta 2014


Manjša težava je, da ne bo igral Magny Bagnack, a bodoči Partizanov branilec ni odigral niti prvega letošnjega derbija. In glede na njegove jurišne obrambne akcije je morda celo bolje, da bo tokrat le na tribuni. Daniel Kamy ga je spodobno nadomestil v Ljudskem vrtu (1:1). Mariborski srednji branilec in nekdanji Ljubljančan Nemanja Mitrović je izenačil seznam manjkajočih stebrov obrambe. Proti Rudarju si je zlomil nosno kost.



Mariborčani so se umaknili v karanteno. Trener Jakirović je bil optimist. »Teden dni smo imeli na voljo za pripravo. Zato upam, da bomo celo boljši, kot smo bili doslej, a čaka nas še šest tekem tudi po derbiju,« je napovedal Jakirović, ki ve, da Maribor ne izgublja v Stožicah.

Olimpijina igra bo v veliki meri odvisna od dnevne forme kapetana Tomislava Tomića. FOTO: Leon Vidic/Delo
Olimpijina igra bo v veliki meri odvisna od dnevne forme kapetana Tomislava Tomića. FOTO: Leon Vidic/Delo


Debelih šest let je minilo od zadnje Olimpijine zmage na domačem štadionu. Nanjo čaka tudi predsednik Olimpije Milan Mandarić. Morda bo prva in zadnja hkrati. Navijači bodo napeti kot puške čakali na razplet glede vhodov na štadion. Kam bodo leteli naboji po porazu, je jasno. Po zmagi bo mir. Do prvega spodrsljaja.


Kako bo Mauro Camoranesi ukrotil Bravo?


Aluminij je v Kranju izbruhnil, zdaj gosti Celje, s katerim bi lahko v finišu sezone bil boj za tretje mesto. Kakovosti je imel še za kaj več, a jo nepremišljeno zapravil s kadrovskimi odločitvami. V Sežani bo derbi, kjer bi zmaga veliko prinesla gostiteljem, medtem ko poraz gostom ne bi zadal bolečin. Štel bi le za statistiko in bo prvi letos. Domači trener Mauro Camoranesi ima nekaj več, kot drugi. Prva tekma po pokalni veselici je za Sobočane tudi zrelostna. Je trener Ante Šimundža prepričal igralce, da lahko resno napadejo tudi Maribor ali Olimpijo? Domžalčani upajo, da so Prekmurci še vedno »v opojih« od zmagoslavja. Ali pa so prvi pod taktirko Dejana Đuranovića vendarle uglasili svoj orkester.
Verjetni začetni enajsterici
Verjetni začetni enajsterici

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine