Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Božić je udaril dvakrat, Pavlović je dvakrat vrnil

V nadaljevanju 5. kola slovenskega nogometnega prvenstva je Maribor iztržil le eno točko proti Rogaški, Celje osvojil vse tri v Domžalah.
Celjski nogometaši so opravili svoje delo v Domžalah in osvojili tri točke. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Celjski nogometaši so opravili svoje delo v Domžalah in osvojili tri točke. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Š. R., STA
19. 8. 2023 | 20:22
20. 8. 2023 | 22:31
8:42

V nedeljskem nadaljevanju 5. kola Prve lige Telemach so nogometaši Rogaške in Maribora v Krškem razšli z neodločenim izidom 2:2 (0:1). Slatinčani so osvojili točko po zaostanku z 0:2. Dvoboj v Domžalah se je razpletel po željah gostov iz Celja, saj so zmagali z 2:1 (2:0)

Celjani kljub odhodu Charlesa Ikwuemesija še naprej tresejo mreže tekmecev. Tokrat so tudi z novo okrepitvijo Jegorjem Prucevom vpisali novo zmago, čeprav so unovčili le dva od številnih strelov. Padle so Domžale, ki so izgubile tako tekmo kot pred tem Edina Julardžijo, ki je prestopil k Sarajevu k Simonu Rožmanu in Senijadu Ibričiću.

Celjani so v Domžalah hitro pokazali napadalne namere in v 26. minuti že prišli do vodstva z 1:0., po kotu z leve strani je z glavo zadel David Zec. V 50. minuti so varovanci trenerja Alberta Riere podvojili svojo prednost, po podaji Luke Bobičanca se je dobro znašel Tamar Svetlin in žogo dvignil čez vratarja v mrežo.

Čeprav so gosti precej več streljali, je Žiga Repas v 82. minuti znižal zaostanek Domžal na 1:2. Žoga je ob nizkem strelu zadela Marka Zabukovnika in presenetila Matjaža Rozmana.

Dva gola Marka Božića sta Mariborčanom zadostovala le za remi z Rogaško. FOTO: Miloš Vujinović/Mediaspeed.net
Dva gola Marka Božića sta Mariborčanom zadostovala le za remi z Rogaško. FOTO: Miloš Vujinović/Mediaspeed.net

Vijolični drago plačani padec

Mariborčani so med tednom pričakovano izpadli iz evropskih tekmovanj proti Fenerbahčeju, obenem pa ostali brez enega ključnih členov Ivana Brnića, ki se je preselil k Olympiakosu. Zdelo se je, da to ekipe Damirja Krznarja ne bo toliko pretreslo, da bi lahko Rogaška pripravila presenečenje, posebej po tem, ko so Mariborčani po dveh zadetkih Marka Božića vodili že z 2:0.

Toda varovanci trenerja Oskarja Drobneta so se po zaslugi dveh golov Andreja Pavlovića, to sta bila sploh prva zadetka Rogaške v sezoni, vrnili v igro in prišli do svoje prve točke v sezoni. Kljub tej ostajajo na zadnjem mestu, medtem ko je Maribor z desetimi na vrhu lestvice, ni pa več stoodstotne ekipe v prvi ligi.

Božić je poskrbel za vodstvo Maribora v 43. minuti, ko je unovčil natančno podajo Josipa Iličića z desne strani. Božić je bil tudi tisti, ki je v 47. minuti podvojil mariborsko prednost, tokrat ga je z lepo podajo v globino našel Marcel Lorber.

Nadaljevanje je bilo mirnejše, posest žoge je bila na strani 16-kratnega slovenskega prvaka, ki je dvakrat poskusil prek Jana Repasa in Lorberja, a neuspešno. Repas je meril tudi v 74. minuti, takrat je moral spet posredovati vratar Vice Baždarić, tako kot po uigrani akciji po kotu in strelu Martina Milca minuto zatem.

Prav Milec pa je takoj zatem izgubil žogo proti Alenu Korošcu, ki je podal pred vrata, od koder je zadel Andrej Pavlović. Isti igralec je v 83. minuti poskrbel še za izenačenje, ko je z glavo unovčil dolgo podajo Roka Kurtovića v kazenski prostor.

Nogometaši Radomelj so le zadeli in osvojili prve točke. FOTO: Facebook
Nogometaši Radomelj so le zadeli in osvojili prve točke. FOTO: Facebook

Mura razočarala svoje privržence

Nogometaši Mure so izgubili proti Kalcerju iz Radomelj z 0:2 (0:2). Mura je Radomljane pričakala v vlogi favorita, med drugim tudi zaradi tega, ker gosti nobene od treh prvoligaških sezon niso slabše začeli – s tremi porazi in brez doseženega gola. Toda to se je hitro spremenilo, saj so že v prvem polčasu zadeli dvakrat, v drugem pa ob dokaj bledi igri Mure lepo prednost tudi zadržali.

Mura je nekoliko podjetneje začela obračun, a ni bila posebej nevarna, zato pa so bili v 12. minuti blizu vodstvu Radomljani. Sandi Nuhanović je sprožil od daleč, Klemen Mihelak je žogo odbil, a le do Nina Kukovca, ki je bil povsem sam pred vrati, a na začudenje večine žogo poslal mimo vrat.

Tri minute pozneje je Nikola Jovićević prišel do strela v bližini radomeljskih vrat, vendar je svoje delo dobro opravil vratar Luka Baš. V 23. minuti so gosti povedli, potem ko je Nuhanović podal s prostega strela z desne strani, pred vrati pa je bil najvišji Uroš Korun in matiral Mihelaka. V 32. minuti so bili Radomljani spet nevarni, Madžid Šošić je streljal malo izven kazenskega prostora, žoga pa se je od enega Murinih igralcev odbila na prečko in v kot. V 38. minuti so Radomljani podvojili prednost, ko je po podaji z leve strani Kukovec zadel iz prve iz bližine za 2:0.

Uvod drugega polčasa ni bil posebej razburljiv, je pa domači strateg Darjan Slavec ob dokaj anemični predstavi svojih varovancev hitro posegel po prvih menjavah. V 63. minuti je še enkrat zadel Kukovec, vendar je bil globoko v prepovedanem položaju, pozneje se je moral še enkrat izkazati Mihelak po strelu Darlyja N'Landuja, Murinih priložnosti pa še naprej ni bilo.

Tik pred koncem tekme so Radomljani izpeljali še en nasprotni napad, po katerem se je sam pred Mihelakom znašel N'Landu, a je Murin vratar preprečil še višjo zmago gostov.

Državni prvak Olimpija je proti Aluminiju le iztržila zmago. FOTO: Blaž Samec/Delo
Državni prvak Olimpija je proti Aluminiju le iztržila zmago. FOTO: Blaž Samec/Delo

Zasuki kot po tekočem traku

V drugi sobotni tekmi je državni prvak Olimpija v gosteh premagala Aluminij s 5:4 (1:2). Tekmeca sta v Kidričevem prikazala razburljivo tekmo, polno golov in zasukov. Na koncu so celo kožo odnesli Ljubljančani, zmagoviti gol pa je v 87. minuti dosegel Mustafa Nukić. Eden junakov zmage je bil tudi Pedro Lucas z dvema goloma in podajo. Kidričani so silovito odprli tekmo in že po dobri minuti povedli. Daniel Skiba je iz bližine unovčil podajo Gašperja Jovana, ki je na levi strani pobegnil Jorgeju Silvi. Pet minut pozneje pa so slovenski prvaki izenačili, po podaji Pedra Lucasa je svoj tretji gol v sezoni dosegel Rui Pedro.

V 24. je po dobri akciji domača ekipa spet povedla, strelec je bil Artem Bilji, ki je zadel z devetih metrov. Tri minute pozneje bi lahko Olimpija znova izenačila, vendar je izvrstno posredoval vratar Tibor Banić, v 28. minuti pa se je zdelo, da se bo Marku Brestu uspelo prebiti skozi Olimpijino obrambo, tudi vratar Matevž Vidovšek je že bil na tleh, na koncu pa so igralci v zelenem le ustavili domačega napadalca.

V uvodu drugega polčasa so spet imeli Ljubljančani več žogo v posesti (imeli so jo več kot 70 odstotkov časa), v 57. minuti sta zaporedoma streljala Jorge Silva in Lucas, a sta bila oba neuspešna.

Slednji pa je v 58. minuti le poskrbel za izenačenje. Takrat je s strelom z glavo unovčil podajo Ruija Pedra z leve strani. Lucas je le minuto pozneje poskrbel še za 3:2, potem ko je po podaji Ivana Posavca zadel z roba kazenskega prostora.

Zdelo se je, da je imela Olimpija vse pod nadzorom, toda v 74. minuti so se domači spet vrnili v igro, ko sta Marko Brkljača in Jovan izigrala ljubljansko obrambo, zadel pa je slednji. Le tri minute pozneje pa nov zasuk – Aluminij je namreč spet povedel, ko je malce z leve strani v kazenskem prostoru zadel Brest.

Toča golov pa se je nadaljevala. V 83. minuti je namreč tudi Olimpija dosegla svoj četrti zadetek, podajo Saarja Fadide je spretno pred vrati unovčil Nemanja Motika. Deveti zadetek na srečanju pa je v 87. minuti dosegel Mustafa Nukić, Olimpijin napadalec je z glavo unovčil natančno podajo Jorgeja Silve z desne strani.

Izidi 5. kola 1. SNL

Petek

Bravo – Koper 0:3 (Nkada 42., Ruedl 48., Vešner Tičić 75.)

Sobota

Mura – Kalcer Radomlje 0.2 (Korun 23., Kukovec 38.)

Aluminij – Olimpija 4:5 (Skiba 2., Bilji 24., Jovan 74., Brest 77.; Rui Pedro 6., Lucas 58., 59., Motika 83., Nukić 87.)

Nedelja

Rogaška – Maribor 2:2 (Pavlović 75., 83.; Božić 44., 48.)

Domžale – Celje 1:2 (Repas 82.; Zec 26., Svetlin 50.)

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine