Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Olimpija zvečer v Turčiji: Mandarić bi lahko sprejel odločitev že danes

Drevi ob 19. uri v vzhodni Antoliji v Turčiji prva tekma 2. kola kvalifikacij Malatyaspor – Olimpija.
domzale malmo
domzale malmo
Gorazd Nejedly, poročevalec
25. 7. 2019 | 12:00
25. 7. 2019 | 14:45
5:46
»To še ne bo zadnje evropsko gostovanje,« je bila tako rekoč enotna manjša, a izbrana Olimpijina posadka s predsednikom kluba Milanom Mandarićem na čelu na skoraj triurnem letu na jugovzhodni del Turčije v Malatyo. V vzhodni Anatoliji bo slovenski pokalni prvak drevi ob 19. uri (ob 20. po lokalnem času) igral prvo tekmo 2. kroga kvalifikacij za evropsko ligo. Povratna bo prihodnji četrtek v Stožicah.

Zeleno-beli so hkrati navdušeni in po malem zaskrbljeni. Za odlično razpoloženje so zaslužni nogometaši in trener Safet Hadžić, za drugo pa dogodki, ki že vse poletje vznemirjajo razdeljene navijače med predsednikove podpornike in tiste, ki komaj čakajo na njegov odhod. Kaže, da zmagujejo prvi.

»Zdi se, da bom na veliko razočaranje nekaterih še podaljšal svoje poslanstvo. Dogovora se ne drži. Ne vem, koliko časa bom še čakal, toda prav dolgo ne več. Morda samo še danes. Vprašajte me po tekmi,« je ob čakanju na prtljago na tamkajšnjem letališču, na katerem ni bilo razen ljubljanskega letala niti enega drugega, nejevoljno povedal o predaji kluba drugemu vlagatelju prvi mož zeleno-belih.

Milan Mandarić bi rad predal vajeti Olimpije nekomu drugemu, saj je klubski račun prazen. In blokiran. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Milan Mandarić bi rad predal vajeti Olimpije nekomu drugemu, saj je klubski račun prazen. In blokiran. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Ta nekdo drug pa najbrž ne bo precej skrivnosten italijanski poslovnež iz slovenske Istre Gabriele Nardin. Drugih kandidatov zaenkrat Olimpija še ne privlači v tolikšni meri, da bi bili zanjo pripravljeni seči globoko v žep. Kot je povedal predsednik, milijonov evrov, bojda treh v prvem obroku, Nardinovi še niso nakazali navkljub drugačnim dogovorom.


Največji kapital so igralci in evropske zmage


Mandariću so nasmešek na obraz vrnili vsaj hitri formalni postopki na letališču, ki je, prej kot civilnemu prometu, namenjen turškemu vojaškemu letalstvu in se razprostira na planoti na dobrih 862 m nadmorske višine. Še bolj prešerne volje je bil predsednik ob pogovoru o tekmovalnih dosežkih moštva. Tudi zaradi zmag mu ni privoščil potovalne avanture z redno letalsko linijo. Pred tednom dni so igralci in strokovni štab potovali v Rigo ves dan. Ljubljančani so za pot v Turčijo najeli čarter, da bi se po tekmi takoj vrnili in imeli na voljo vsaj dva polna dneva za osvežitev za veliki nedeljski derbi v Ljudskem vrtu. To pa bo klub stalo približno 60.000 evrov.

Postavi
Postavi


Pri Olimpiji se poleti vse vrti okoli denarja. »Zaenkrat so nogometaši edini klubski kapital. Zmage jim prinašajo možnost prodaje in odhoda na boljše, klubu pa denar, ki ga je vse manj,« nekoč uspešen poslovnež ne skriva več, da ga lahko rešijo le evropske zmage in prodaja igralcev ter da bi rad predal vajeti kluba nekomu drugemu, saj je klubski račun prazen. In blokiran. Tudi zdajšnjega zaslužka v Evropi, ki je že presegel pol milijona evrov, klub ne bo mogel porabiti. Pobrali ga bodo upniki.
Na denar oziroma junijsko plačo še čakajo tudi igralci in uslužbenci v klubu.



»Tolaži me, da morda zdaj res imamo moštvo, kakršnega sem želel imeti, in je sposobno vidnejših uspehov v Evropi,« je Mandarić dal vedeti, da še ne bo vrgel puške v koruzo, čeprav je ... »Vsako leto sem dal štiri milijone evrov svojega denarja. V nedogled to ne gre.«


Hadžić: Imeli bomo veliko prostora


Finančne in organizacijske težave trenerju in igralcem še niso vzele voljo. Celo nasprotno, Olimpija tako enotnega, homogenega in tudi igralno dopadljivega moštva – »Tako tehnično dovršeno in igrivo zasedbo v SNL še nisem videl,« je priznal izkušeni štoper Miralem Samardžić – ni imela vse od svoje vrnitve v prvoligaški družbo. Kriza ima tudi pozitivno plat, saj spodbuja motivacijo. Večina igralcev se zaveda, da jim zmage odpirajo vrata drugih, bogatejših klubov. Hadžić zato verjame, da lahko izpelje uspešno evropsko poglavje.



»Malatyaspor je precejšnja neznanka. Ni bilo mogoče natančno videti, kako igra in kdo so najnevarnejši posamezniki. Opravil je preveč rokad, verjamem pa, da novi trener načina igre ne bo spreminjal, ker je bil dosedanji uspešen. Držim palec gor, da bo tako. Tekmec igra zelo napadalno, a tako, da dopušča veliko prostora. Tu bomo iskali pot do pozitivnega izida,« je povedal trener, ki, kot je priznal, sploh ni imel večjih skrbi o tem, kdo bo v začetni enajsterici.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine