Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Nogomet

Bašakšehir, tekmec Celja: od Istanbula do osvojene turške lige

Turški športni novinar Caner İšbeğendiren o klubu Bašakšehir, ki je vzniknil v Istanbulu in se povzpel do naslova prvaka superlige.
Čagdaš Atan je sistematičen nogometni trener, ki želi pri Bašakšehirju uveljaviti svojo vizijo igre. FOTO: Murad Sezer/Reuters
Čagdaš Atan je sistematičen nogometni trener, ki želi pri Bašakšehirju uveljaviti svojo vizijo igre. FOTO: Murad Sezer/Reuters
Caner İšbeğendiren
23. 10. 2024 | 21:10
23. 10. 2024 | 21:15
6:31

V nadaljevanju preberite:

Kaj predstavlja Bašakšehir, tekmec Celja v Uefini konferenčni ligi? İBB Spor Kulübü, kot se uradno imenuje Bašakšehir, je nogometni klub, ki je bil ustanovljen kot občinska podružnica leta 1990 v času vladavine Nurettina Sözena, nekdanjega župana Istanbula, in je nastal z združitvijo nekaterih amaterskih klubov ter služil kot nogometni klub, ki je tekmoval v amaterskih ligah.

Avantura, ki se je začela na amaterski ravni, je postopoma napredovala in rasla vse do leta 2000, ko je dosegla najvišjo turško ligo. Klubu, ki ga je financirala istanbulska metropolitanska občina, je leta 2007 pod vodstvom trenerja Abdullaha Avcija prvič uspelo napredovati v turško superligo. Po šestih letih neprekinjenega boja v superligi je klub znova izpadel v nižjo ligo, ko pa se je eno sezono pozneje vrnil v superligo, je doživel korenite spremembe.

Prvi uradni korak je leta 2014 naredil pokojni Kadir Topbaš, takratni župan občine Istanbul Metropolitan, ki je v občinski skupščini izjavil, da je treba nogometno podružnico İBB Spor Kulübü ločiti od občine zaradi vse večjih proračunskih sredstev. Vse druge športne panoge, razen nogometne, bi bile še naprej v pristojnosti občine Istanbul, toda na amaterski ravni. Leta 2014 se je ekipa uradno preimenovala v Bašakšehir Futbol Kulübü, in čeprav je nadaljevala svojo pot kot podjetje, neodvisno od občine, je bila to struktura s trdnimi temelji, zgrajena z močno podporo predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Celotna zgodba v odklenjenem članku.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine