Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Norveška – Slovenija: Misija nemogoče v Oslu podobna spopadu brez pušk

Slovenci drevi (18) na zahtevnem izpitu v Skandinaviji. Na štadionu Ullevaal derbi starih znancev in zdesetkanih reprezentanc.
Selektor Tomaž Kavčič zahteva od svojih izbrancev energično igro v visokem ritmu.
Selektor Tomaž Kavčič zahteva od svojih izbrancev energično igro v visokem ritmu.
13. 10. 2018 | 06:03
5:15
Oslo – Selektor Tomaž Kavčič in njegovi izbranci bodo imeli drevi imenitno priložnost za dvig samozavesti, drastično spremembo svoje podobe v javnosti in – kar tudi šteje – prve točke v Uefini ligi narodov. Norveška je absolutni favorit večera v Oslu in prvi kandidat za zmago v skupini C3, toda kljub temu se zdi iz dneva v dan bolj ranljiva.

Verjetni začetni enajsterici Norveške in Slovenije drevi v Oslu.
Verjetni začetni enajsterici Norveške in Slovenije drevi v Oslu.


Tomaž Kavčič pogreša številne načrtovane prvokategornike, kakršni so Oblak, Kampl, Verbič, Kurtić in (morda) Iličić, toda njegov težave so podobno primerljive z izzivi, o katerih je v zadnjih dneh razmišljal njegov švedski kolega na norveški klopi Lars Lagerbäck. Virus »poškodbitis boleznitis« je namreč napadel Skandinavce še močneje kot Slovence, Norvežani bodo pogrešali kar sedem članov udarne enajsterice, ki je pritekla na igrišče ob njihovi zadnji tekmi z Bolgarijo. To seveda ne bo zavedlo drevišnjih gostov na štadionu Ullevaal, ki – mimogrede – leži zgolj 5 km od Slovencem bolj znanega nordijskega središča na Holmenkollnu.


Nared za 20.000 navijačev


Norvežani seveda ne skačejo zgolj s smučmi, najmanj tako poskočni so tudi v nogometnih čevljih, česar se dobro zavedajo tudi v gostujoči odpravi, ki bo igrala v Oslu pri temperaturi 17 stopinj Celzija in v oblačnem vremenu. Podobno kot v domovini, torej, toda Tomaž Kavčič vendarle pričakuje postopno zjasnitev položaja v skupini ligi narodov C3 in prve(o) točke(o).

Rene Krhin je na enem od zadnjem treningov takole opazoval dvoboj Lea Štulca in Jake Bijola.
Rene Krhin je na enem od zadnjem treningov takole opazoval dvoboj Lea Štulca in Jake Bijola.


»Dobro smo pripravljeni, v tem tednu smo na Gorenjskem opravili prav vse treninge, ki smo si jih zastavili, zato sem zadovoljen. Fantom ves čas poskušam vcepiti v misli, da morajo na igrišče priteči z enako energijo kot gostitelji – pripravljeni morajo biti na čvrste neposredne dvoboje ena na ena, na močne kontakte, na energično bitko in na splošno na igro v visokem ritmu,« je razkril Tomaž Kavčič in dodal: »Če nam bo uspelo osvojiti to miselnost, lahko dosežemo pozitiven rezultat. Kljub številnim odsotnim igralcem namreč premoremo dovolj kakovosti za kaj več kot septembra z Bolgarijo in s Ciprom, če se nam bo le izšlo po načrtu.«

Domen Črnigoj bo drevi slovenski adut na desni strani igrišča.
Domen Črnigoj bo drevi slovenski adut na desni strani igrišča.


Glede na doslej videno čaka Slovence izjemno zahtevna naloga. V Oslu ni uspelo zmagati niti najbolj izkušenim rodovom v letih 1999 in 2013, torej izbranim vrstam, ki sta zaznamovali euro 2000 in mundial 2010. Upoštevaje to statistiko in klavrno medsebojno bilanco v korist vikingov 1-1-5 bi lahko o drevišnjem napadu Slovencev posneli tudi sedmi del slovite Misije nemogoče ... V filmu resda ne bi mogli uporabljati pušk in streliva, tako močno zdesetkani sta reprezentanci Norveške in Slovenije.

»Jaz vendarle pričakujem nekaj več, saj sem videl na treningih veliko željo v očeh vseh fantov. Želimo zasukati negativen trend v tekmah z Norvežani, posebej bomo pozorni na vpliv štadiona, saj nas ne sme zavesti morebitno glasno vzdušje, ki naj bi ga pričaralo 20.000 navijačev. Želimo igrati strnjeno, zgostiti sredino igrišča in v trenutkih posesti žoge odločno napasti Norvežane ter jim zabiti gol,« je razkril taktični del načrta slovenski selektor, ki je skupaj s fanti sinoči preizkusil travnato površino štadiona z 28.000 sedeži.


Kdo bo zabil gol: Šporar ali Berić?


Lagerbäck priznava, da Slovenci niso tako slabi, kot se zdi (»Dobro smo jih proučili. Septembra so bili boljši tako od Bolgarije kot Cipra, toda imeli smolo.«), toda na to se ne velja zanašati. To nam je potrdil tudi kapetan Bojan Jokić, ki bo zvečer vpisal svoj 93. nastop za Slovenijo, drugega v Oslu po bolečem porazu v 94. minuti tekme v letu 2012: »Vem, da smo na Brdu dobro vadili. Ob našem uigravanju smo pripravljeni tudi na prekinitve in taktične značilnosti Norvežanov. V tako imenovanih medprostorih med linijami puščajo odprtega veliko prostora in to želimo izkoristiti.«

Milivoje Novaković je na zadnji tekmi Slovenije in Norveške zabil tri gole.
Milivoje Novaković je na zadnji tekmi Slovenije in Norveške zabil tri gole.


Bomo videli, kako hitro in spretno se bosta prebijala med norveškimi linijami krilna igralca Roman Bezjak in Domen Črnigoj, na katera naj bi drevi stavil Tomaž Kavčič. Čakali bomo tudi na druge zanimive odgovore: kako bo delovala zvezna vrsta, kdo bo igral ob Krhinu Štulac ali Dervišević –, kako se bodo gostje lotili zvezdnika iz angleške premier league Joshuo Kinga in, ne nazadnje, kdo bo zabil gol v mrežo Norvežanov, Andraž Šporar ali Robert Berić?

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine