Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Najlepši in najboljši nogomet (še) nista dovolj

V današnjih tekmah 15. kola 1. SNL Mura v Velenju po hudem boju od 0:1 do 2:1, Domžale brez težav z Ljubljančani iz Sp. Šiške. Maribor, Aluminij in Mura s po 28 točkami na drugem mestu.
Najboljši Olimpijin mož v derbiju vodilnega in drugouvrščenega Luka Menalo je imel z Aluminijevim vratarjem Matijo Kovačićem številna nevarna bližnja srečanja. FOTO: Roman Šipić/Delo
Najboljši Olimpijin mož v derbiju vodilnega in drugouvrščenega Luka Menalo je imel z Aluminijevim vratarjem Matijo Kovačićem številna nevarna bližnja srečanja. FOTO: Roman Šipić/Delo
27. 10. 2019 | 22:29
27. 10. 2019 | 23:23
12:04
»Po moje ni bilo prekrška. Enajstmetrovka in drugi Olimpijin gol sta prelomila tekmo,« je trener Aluminija Slobodan Grubor izpostavil trenutek, ki bi lahko bil sporen, če bi bila Olimpijina predstava vse prej kot privlačna in učinkovita. A je bila ravno obratno. Po vsega eni uri igre so zeleno-beli opravili svojo nalogo: zabili so tri gole ter s hitrimi in domiselnimi akcijami dvigali s sedežev maloštevilne navijače.

Zadnje pol ure je Olimpija pokazala tudi svojo slabšo stran, a je bila prednost previsoka in Aluminij preslab, ne pa tudi brezvoljen, da bi Ljubljančanom zagrenil zaključni del tekme. Domači trener Safet Hadžić je užival eno uro. Uživali so tudi navijači. Luka Menalo, Ante Vukušić, Endri Cekici, Stefan Savić in drugi so bili razigrani, napadalni, kombinatorni.

»Odločilna pa je bila priprava na Aluminijev način igre,« je strokovno dopolnil komentar tekme Hadžić, ki bo konec tedna v Murski Soboti še zadnjič »vodil« tekmo s tribune.

Lestvica
Lestvica


Ljubljančani so po porazu v derbiju pred mesecem dni ujeli formo, ki jim je prinesla prvo zmago proti enemu od moštev z vrha. Premagali so morda najbolj neugodnega tekmeca in na način, ki je dal misliti drugim tekmecem, trenerjem in navijačem.

»Olimpija igra najlepši in najboljši nogomet,« jo je pohvalil Grubor, sicer lani v tem obdobju pomočnik Zorana Barišića pri Olimpiji. Za Dunajčana je bil pozneje usoden prav Aluminij, ki je tudi v tej sezoni v 6. kolu prizadejal prvi poraz zeleno-belim.

Grubor ni bil prvi, ki je Olimpiji namenil krono za njeno všečnost in moč, ki pa v številkah najbrž ni tako prepričljivo izražena, kot bi lahko bila zaradi kakovosti igralskega kadra in njenih posameznikov. Njeno igralno moč morda na najboljši način razgalja prepričljivo najboljši strelec prvenstva Ante Vukušić. Njegov učinek, skoraj gol na tekmo (13 od 15), je tudi zanj fantastičen, toda ključna moža Olimpijine napadalne igre sta Tomislav Tomić in predvsem Luka Menalo. Hercegovca narekujeta ritem igre. Tomić je vodja na igrišču, Menalo pa neustavljiv motor, nadležen kot muha, ki ima pred seboj le en cilj – gol. Ne le njegov. Ko se ujezi še Stefan Savić in se v vlogo altruista spremeni še Edrin Cekici, ima Olimpija »jedro«, ki mu v SNL ni para.

Amir Dervišević je za Maribor prvič v tej sezoni igral od prve do zadnje minute. FOTO: Tadej Regent/Delo
Amir Dervišević je za Maribor prvič v tej sezoni igral od prve do zadnje minute. FOTO: Tadej Regent/Delo


Maribor, slab ali neprivlačen, zmaguje


Če za Olimpijo velja vse naj, potem Maribor predstavlja nogometno nepredvidljivost. Oziroma to, da v nogometu ne zmaguje vedno najboljši. Maribor je v štajerskem derbiju igral kot prvak brez forme. V prvem polčasu je bil v senci razigranih in navdihnjenih mladeničev, v drugem je uveljavil rutino in kilometre izkušenj.

»Videli smo, da bo tekma delavska, zato smo ukrepali in izpostavili, da pot do zmage vodi le do izkoriščanja kančka več prostora, ki ga bo tekmec dopustil. Takoj nam ga je,« je razkril dogovor iz slačilnice trener vijoličnih Darko Milanič.

Mariborski pragmatizem je bil še enkrat več nagrajen, pa čeprav je vse več tistih, ki si srčno želijo, da bi Maribor začel plačevati davek za svoj vse manj privlačni nogomet, ker bi se morda vsaj delno vrnil k nogometni romantiki.



»Igra nam ni stekla, prostora, sploh v prvem polčasu, ni bilo. Garali smo za zmago,« je Milanič našteval podrobnosti, ki so bolj značilne za delovna moštva.

Toda tudi slab, negledljiv in neučinkovit Maribor je lahko prvak. Ker se je sposoben izviti iz še tako zapletenih in navzven nerešljivih položajev. Tako kot se je ob 51. zmagi v štajerskem derbiju, ko je kot strela z jasnega pritekel in atraktivno udaril Mitja Viler. Po najlepši akciji v režiji povratnika v začetno enajsterico (prvič v sezoni) Amirja Derviševića, mojstrski zadnji podaji Rudija Požega Vancaša je 33-letni Koprčan sprožil neubranljiv projektil pod prečko za minimalno zmago.

Viler je v svoji 224. tekmi v mariborskem dresu v 1. SNL dosegel šele sedmi gol v desetih sezonah med vijoličnimi, prvega po 24. aprilu leta 2015.

Tonči Mujan se je altruistično lotil dvoboja s Šiškarji. FOTO: Jure Eržen/Delo
Tonči Mujan se je altruistično lotil dvoboja s Šiškarji. FOTO: Jure Eržen/Delo


V igri za vse ali nič ujeli vse


Nogometaši Rudarja so po porazu proti Muri še za korak bliže izpadu. Toda dvoboj s Sobočani je bil zelo napet, enakovreden in naporen, da so se po malem muzali pri Olimpiji in tudi pri Domžalah. Sobočani so v igri za vse ali nič, potem ko so v prvem polčasu zaostajali, v drugem polčasu s skrajnimi napori zasukali izid. Po izenačujočem golu z bele točke (po res nespretnem udarcu Aljaža Krefla v nogo Fejsala Mulajića) Luke Šušnjare je v 85. minuti s 14 m lepo zadel Amadej Maroša za 28. točko.

Kakšen davek bodo Sobočani plačali za naporno tekmo in silovit ritem, bo razkrila najprej sredina povratna pokalna tekma z Domžalami, nato pa še v nedeljo prvenstvena z Olimpijo. Oba dvoboja bosta v Fazaneriji. Mura bo teden zaokrožila s petim nastopom v dveh tednih.

Amadej Maroša je z golom št. 7 odločil zmagovalca v Velenju. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Amadej Maroša je z golom št. 7 odločil zmagovalca v Velenju. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Prvenstveno bitko za obstanek oziroma za pobeg od 9. mesta in dodatnih kvalifikacij je močno zaostril Triglav, ki je v razburljivi tekmi preobratov prišel do zmage proti CB24 Taboru v zadnji minuti. Z bližine je s svojim devetim golom odločil zmagovalca Luka Majcen. Zadnje dejanje kola je bilo v Domžalah. Lokalni derbi je zanesljivo pripadel Domžalčanom, ki so po dveh podajah Tončija Mujana ter golih Mateja Podlogarja in Senijada Ibričića že v prvem polčasu razblinili vse upe sila jalovega Brava. Šiškarji so zdaj na 9. mestu.
Ocene
Ocene

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine