Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Najboljši evropski klubi še niso nared za klubsko SP s 24 moštvi

Predsednik Združenja evropskih klubov Andrea Agnelli ostro nad načrte Mednarodne nogometne zveze.
Evropski prvak Real Madrid je igraje zmagal zadnja tri klubska svetovna prvenstva. FOTO: Reuters
Evropski prvak Real Madrid je igraje zmagal zadnja tri klubska svetovna prvenstva. FOTO: Reuters
STA
26. 3. 2019 | 21:26
2:30
Združenje evropskih klubov (Eca) je zagrozilo, da bodo klubi bojkotirali načrtovano klubsko SP, ki ga Mednarodna nogometna zveza (Fifa) želi izpeljati z letom 2021. Na njem bi igralo 24 klubov.

»Na to še nismo pripravljeni in v tem tekmovanju ne bomo sodelovali,« je bil jasen predsednik Ece Andrea Agnelli po današnji skupščini v Amsterdamu. Klubsko SP Fifa načrtuje med 17. junijem in 4. julijem 2021 in bo zamenjalo pokal konfederacij. Eca že ves čas nasprotuje temu predlogu.

Uefa je skušala doseči, da bi iz stare celine sodelovalo 12 klubov, v Miamiju pa je dobila le osem mest. Agnelli kot eno največjih težav vidi tudi v vprašanju, katerih osem evropskih klubov bi sodelovalo med 24 ekipami.

Andrea Agnelli je jasno predstavil stališča najmočnejših evropskih klubov o različici SP s 24 klubi. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Andrea Agnelli je jasno predstavil stališča najmočnejših evropskih klubov o različici SP s 24 klubi. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Agnelli, ki je tudi predsednik Juventusa iz Torina, je povedal, da uvedba tekem lige prvakov med vikendom ni več tabu tema, je pa precej klubov in predstavnikov najmočnejših nogometnih lig še vedno proti temu, da bi morali svoja tekmovanja igrati v manj atraktivnih dnevih sredi tedna. Prvi mož nemške lige Christian Seifert je to označil kot rdečo črto in zagrozil tudi s pravnimi sredstvi, če bi se uresničil tak scenarij.

»Prihodnost moramo skrbno načrtovati in se na spremembe temeljito pripraviti. Trenutno je konec tedna le ena tekma lige prvakov, in tako bo tudi v prihodnje,« je na novinarski konferenci Agnelli spomnil na finale lige prvakov, ki je konec maja ali v začetku junija vedno ob sobotah.

Agnelli tudi ni potrdil predloga Uefe o treh ravneh tekmovanj evropske lige po letu 2024, po katerem bi klubi iz posameznih lig izpadali ali napredovali, igrali pa bi štirinajst namesto dosedanjih šestih tekem skupinskega dela.

»Več različnih formatov tekmovanj je na mizi, tudi ime je pomembno, gotovo pa bo ne bo super liga,« je povedal Agnelli.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine