Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Na obzorju Uefina liga prvakov s 36 klubi in 10 tekmami v skupini

Britanski časnik Daily Mail je lansiral v javnost informacijo, da bo Uefa dorekla načrt še v tem mesecu.
Aleksander Čeferin in Andrea Agnelli dobro sodelujeta v izvršnem odboru Evropske nogometne zveze. FOTO: Francois Walschaerts/Reuters
Aleksander Čeferin in Andrea Agnelli dobro sodelujeta v izvršnem odboru Evropske nogometne zveze. FOTO: Francois Walschaerts/Reuters
F. T.
6. 2. 2021 | 11:00
2:03
Uefa naj bi se intenzivno ukvarjala z iskanjem novega formata lige prvakov, ki bi zadovoljil tako interese najbogatejših klubov, ki želijo iztržiti od tekmovanja več denarja, kot klubov iz tako imenovanih srednjih in manjših držav, ki želijo ohraniti možnosti za vstop med elito skozi kvalifikacije.

To trdijo novinarji britanskega časnika Daily Mail, ki so lansirali v javnost informacijo, da bo Uefa dorekla podrobnosti strateškega načrta še v tem mesecu. Po informacijah Angležev naj bi nova liga prvakov premogla več klubov – namesto sedanjih 32 bi jo razširili na 36 klubov, pri čemer bi pridobili položaje klubi iz najmočnejših prvenstev. To bi pomenilo deset kol namesto sedaj »zajamčenih« šest kol oziroma štiri dodatno zajamčene tekme na sezono.


Več mest za najmočnejša prvenstva


Dva položaja med 36-člansko elito bi dobila kluba upoštevaje njune pretekle uspehe – kluba, ki se ne bi uvrstila v ligo prvakov po redni poti –, en položaj bi pripadel Franciji, ki bi imela torej po novem najmanj štiri predstavnike tako kot Anglija, Španija, Italija in Nemčija. Zadnji dodatni položaj bi pripadel zmagovalcu evropske lige.

To bi bil kar ustrezen odgovor na pobudo o ustanovitvi superlige zaprtega formata, ki so jo pred časom zavrnili tako rekoč vsi deležniki, tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin in prvi mož združenja klubov (ECA) Andrea Agnelli. Kakorkoli, sprememba formata, o kateri špekulira Daily Mail, bi le težko zaživela pred letom 2024, do katerega je že sprejet dogovor o klubskih tekmovanjih na način, kakršnega poznamo danes.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine