Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Maribor na »svojem«, evropskem terenu z drugačnim obrazom

V Areni Solna bodo vijolični branili prednost z 2:1 za preboj v 3. kolo kvalifikacij za ligo prvakov. Naš prvak se zanaša na tehnično znanje.
Kapetan Marcos Tavares kaže na evropskega rešitelja Mariborčanov in ima še kako prav: Rok Kronaveter (desno) je bil namreč natančen v obeh tekmah z Islandci, prejšnji teden je načel tudi mrežo Švedov. FOTO: Tadej Regent/Delo
Kapetan Marcos Tavares kaže na evropskega rešitelja Mariborčanov in ima še kako prav: Rok Kronaveter (desno) je bil namreč natančen v obeh tekmah z Islandci, prejšnji teden je načel tudi mrežo Švedov. FOTO: Tadej Regent/Delo
31. 7. 2019 | 09:01
31. 7. 2019 | 13:43
5:20
Danes okoli 21. ure bo znano, ali bo slovenski prvak Maribor še lovil ligo prvakov ali pa bo peklenski evropski ritem naslednji teden nadaljeval v drugem tekmovalnem razredu, v kvalifikacijah za evropsko ligo. V Stockholmu vijolične čaka zahteven izzivalec AIK, ki bo napadal zaostanek iz prve tekme v Ljudskem vrtu z 1:2.

Nenavadno poletje je za Mariborčani. Doma v treh nastopih še niso okusili zmage, v Evropi so pri treh v prav toliko tekmah. V primeru današnjega uspeha jih čakata še najmanj dva dvoboja. Konec tedna so se soočili z močjo Olimpije in se tolažili, da niso prejeli gola, nekaj dni prej so bili veliko boljši od današnjega tekmeca, ki je minuli konec tedna po zmagi z 2:0 na vrhu lestvice švedskega prvenstva ujel Malmö. Slednji in Domžale bosta jutri prav tako na severu Evrope zaokrožila švedsko-slovenska nogometna srečanja.

Marcos Tavares je tudi v evropskih pokalih najboljši strelec Maribora. FOTO: Tadej Regent/Delo
Marcos Tavares je tudi v evropskih pokalih najboljši strelec Maribora. FOTO: Tadej Regent/Delo


»Gremo po zmago, toda tekma bo zahtevna. Pričakujemo dvoboj z veliko ritma, naša igra bo morala biti odločna in zelo pametna. Izid s prve tekme je pozitiven, kar je pomembno,« je jutranji odhod v Stockholm in nato proti predmestju Solna, kjer domuje eden od največjih švedskih klubov, pospremil mariborski trener Darko Milanič.


Izkušnje in kakovost so prednost vijoličnih


Na največjem švedskem štadionu se bodo Mariborčani soočili tudi z 12. igralcem gostiteljev, ki vselej bučno in tudi v velikem številu podpira svoje nogometaše. Arena Solna ne bo polna, njena zmogljivost je nekaj nad 50.000 sedežev, toda vsaj dvakrat, trikrat več gledalcev se bo zbralo, kot jih je bilo v Ljudskem vrtu, kjer so privrženci švedskega prvaka razkrili, da so zvesti in bojeviti.



Maribor je favorit, od te vloge ne more ubežati. Njegova evropska bilanca v tem desetletju je impresivna in je za AIK, ki je nazadnje igral v kvalifikacijah za LP pred osmimi leti, domala neponovljiva. Milanič k tej prednosti šteje še dva zelo pomembna dejavnika: prvi so bogate evropske izkušnje, drugi pa – viden pred tednom dni – kakovost.



»Tehnično smo boljši, doma smo bili zelo dobri. Res je, da smo prejeli nepotreben gol, ker smo bili za malenkost preveč odprti. Tega si drevi ne smemo dovoliti. Mislim, da bodo gostitelji hiteli in nam skušali vsiliti svoj način igre. Devetdeset minut igre je veliko,« je Milanič misli že preusmeril k tekmecu, o katerem je podrobnejše mnenje dobil predvsem v drugem polčasu povratne tekme proti armenskemu Araratu v 1. kolu kvalifikacij. V njem je AIK zrežiral zmago s 3:1 in napredovanje po porazu v gosteh z 1:2.

»V prvem polčasu je bilo videti, kot da so bili Švedi brez možnosti, potem so izpeljali izjemen zasuk, ki jim ga mi ne smemo dopustiti. Prav tako jim moramo preprečiti igro po globini. Igrajo enostavno z vtekanji, s številnimi predložki in prekinitvami v napadu,« se je Milanič, tako kot vedno, do potankosti seznanil z odlikami in slabostmi tekmecev.


Švicar grožnja za Maribor?


Maribor mora precej pozornosti posvetiti tudi sebi, lastni pripravi in težavam. V treh tednih bo odigral že sedmo tekmo.

»Čeprav je naš poletni ritem vedno naporen, takšnega vseeno nismo vajeni,« je priznal Izolan, ki ve, da bo imel v primerjavi z ligaški derbijem na voljo najmočnejšo razpoložljivo zasedbo. Mož, okoli katerega se vrti evropski ples, je kajpak Rok Kronaveter, ki mu je prisilni nedeljski počitek celo koristil.

Rudi Požeg Vancaš (desno) še išče formo, ki mu je omogočila prestop k Mariboru. FOTO: Tadej Regent/Delo
Rudi Požeg Vancaš (desno) še išče formo, ki mu je omogočila prestop k Mariboru. FOTO: Tadej Regent/Delo


»Vse bo odvisno od tega, kako bomo pustili igrati AIK. Vemo, da mu za skupno zmago zadostuje že en sam gol, kar pomeni, da bomo morali zabiti tudi gol, ker ne verjamem, da bi jih lahko veliko prejeli. Veliko navijačev bo tudi za nas dodatna spodbuda za napredovanje. Vemo, kaj nam to prinaša. Tehnično smo boljši, v Mariboru jim nismo dovolili igrati. Veliko bomo tekali,« je izstrelil strelec treh golov v prvih treh tekmah, tudi prvega v prvem dvoboju.

Postavi
Postavi


Mariboru napredovanje prinaša veliko, premagljivega tekmeca v 3. kolu, Rosenborg ali Bate Borisov. V primeru poraza pa Partizani ali Šerif.

Dvoboj bo sodila švicarska »posadka«, glavni sodnik bo Adrien Jaccottet. Olimpiji jo je v prvi tekmi proti Rigasu zagodel Švicar Urs Dominik Schnyder. K sreči ni bi usoden.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine