Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Mandarić: Ne odhajam v Anglijo, ostajam pri Olimpiji

Predsednik NK Olimpija o vabilu iz Anglije, okrepitvah in pričakovanjih v novi evropski in domači sezoni.
Milan Mandarić je prepričan o vidni vlogi Olimpije tudi v novi sezoni. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Milan Mandarić je prepričan o vidni vlogi Olimpije tudi v novi sezoni. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
18. 7. 2018 | 08:00
4:40
Baku – Predsednik NK Olimpija Milan Mandarić je bil najbolj vroč potnik na letalu nacionalnega azerbajdžanskega letalskega prevoznika, ki je na Kavkaz po slabih štirih urah pripeljal ljubljansko nogometno posadko. Kljub letom, 5. septembra jih bo dopolnil že 80, je poslovnež še zelo vitalen in pred današnjo povratno tekmo proti azerbajdžanskem prvaku Qarabagu ni skrival velikega optimizma, čeprav je zeleno-belo moštvo vse prej kot nared za najzahtevnejše bitke.


Angleški mediji so vas omenjali kot morebitnega prevzemnika in rešitelja Aston Ville, slovitega kluba iz Birminghama. Kako resno je bilo vabilo in koliko je resnice o vaši vrnitvi na Otok?


Bilo je več pritiskov, kot je bilo resnih namenov. Ena od finančnih investicijskih skupin, ki naj bi prevzela klub, me je povabila k sodelovanju, toda lepo sem jim povedal, da jim lahko svetujem, ampak da ostajam v Ljubljani in pri Olimpiji, s katero še nisem končal svojega poglavja. Da dokler sem v Ljubljani, ni korektno in pošteno, da bi šel kam drugam, saj sem obljubil, da bom v Ljubljani najprej končal, kar sem zastavil. Stiki z Anglijo pa nikoli niso bili prekinjeni. Odkar sem zapustil angleški nogomet, so me tamkajšnji poslovneži in nogometni kolegi vedno vabili, da naj se vanj vrnem.


Anglija je torej fikcija, Olimpija je stvarnost, ki ji v Evropi že tretjo sezono zapored grozi spodrsljaj na prvi oviri. Verjetnost, da bo Olimpija klecnila, je večja, kot da bi pripravila senzacijo. Ali upate na sanjski zasuk?


Ohranjam pozitivno držo in napovedujem, da bo Olimpija napredovala. Eden od ciljev je bila uvrstitev v skupinski del lige prvakov, tudi če se nam ta načrt ne bo izšel, imamo na voljo še drugega, preboj v evropsko ligo. Če ne bo enega ali drugega, ne bo konec Olimpije. Samo razočaranje bo večje, ostala pa bo želja, da čim več opravimo v Evropi.


Olimpija v prvi tekmi ni bila tako prepričljiva, da bi realno lahko upala na skupno zmago nad Qarabagom. Od kod črpate optimizem?


Če smo iskreni, tudi Qarabag ni bil kdo ve kako dober. V prvem polčasu smo igrali pametno in zanesljivo, pokazali, da premoremo kakovost, a nismo izkoristili priložnosti. Pričakoval sem več, ampak ne, Qarabag tudi ni bil boljši. Poudarjam, da gremo naprej tudi ob tem uvodnem porazu.


Konec tedna se začenja obramba naslova državnega prvaka, pri čemer Olimpijina podoba še ni oblikovana. Je to moštvo sposobno uresničiti visoke cilje?


Igrali bomo na dveh frontah, s čimer se naši načrti in cilji ne spreminjajo. Tudi v SNL hočemo biti na vrhu lestvice, vendar potrebujemo še nekaj okrepitev. Morda bomo že danes lahko razkrili dva prihoda, enega obrambnega igralca in napadalca. Eden je tujec, drugi slovenski nogometaš. Mislim, da bo končna in prava podoba Olimpije znana po 3., ali 4. kolu v slovenskem prvenstvu. Upoštevati je treba, da je prišlo veliko igralcev. Veliko si obetamo tudi od Asmirja Sulića, menim, da bo velika okrepitev. V vsakem primeru ni lahko tako hitro sestaviti igralskega mozaika.


Olimpija si je privoščila hud spodrsljaj, v Evropi igra tako rekoč brez klasičnega napadalca. Andreja Vombergarja očitno ne upošteva niti novi trener, Issah Abass ne zmore brzdati čustev in je nediscipliniran. Kakšna je prihodnost enega in drugega?


Z Vombergarjem je tako, da je blizu odhoda. Strokovni štab je ocenil, da ni napadalec, ki bi ustrezal zahtevam, da ni dovolj kakovosten in da ni primerna št. 9, kot mi je zatrdil Mladen Rudonja, ko je šel po njega v Argentino. Težko je reči, kako se bo razpletla njegova pot, ampak vse kaže, da se bo vrnil v Argentino. Za Abassa lahko povem, da je prav tako bližje slovesu, kot da bi ostal. Član Olimpije je samo še zaradi tega, ker še nisem prejel zadovoljive denarne ponudbe. Prišle so zgolj nizke, ki jih nisem sprejel.


Ilija Stolica je komaj mesec dni trener Olimpije. Po eni tekmi najbrž še ni mogoče soditi, kako uspešen je, pa vseeno, kako ste zadovoljni z njegovim delom? Ste v njem dobili, kar ste želeli?


Po eni tekmi še ni mogoče ovrednotiti njegovega dela, še manj, da bi že izpolnil pričakovanja. Lahko pa povem, da je inteligenten mož, ki je v moštvu ustvaril odlično vzdušje.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine