Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Ciprčani presenetili Slovence v Nikoziji

Nogometaši Slovenije so v tretjem krogu kvalifikacij v Nikoziji doživeli poraz z 0:1. Dvoboj je odločil Ioannis Pittas.
Ciprčani so dobro ustavili slovenske napade in v 42. minuti kaznovali napako obrambe. FOTO: Sakis Savvides/AFP
Ciprčani so dobro ustavili slovenske napade in v 42. minuti kaznovali napako obrambe. FOTO: Sakis Savvides/AFP
30. 3. 2021 | 17:45
30. 3. 2021 | 22:57
5:38
Slovenska nogometna reprezentanca je v tretjem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo izgubila na gostovanju proti Cipru z 0:1.

Varovanci Matjaža Keka v Nikoziji niso uspeli upravičiti statusa favorita in razviti svoje prave igre. Imeli so žogo več v svojih nogah (61%) in sprožili več strelov (10:7), vendar pa so bili vsi njihovi poskusi jalovi.

Ciprčani so dosegli želeno, ustavili so vse slovenske napade in zmagali z golom Ionnisa Pittasa, ki je v 42. minuti izkoristil napako gostujoče obrambe.

To je bil tretji poraz Slovencev na enajsti medsebojni tekmi s 100. reprezentanco lestvice Svetovne nogometne zveze, ki jih je z današnjo zmago tudi prehitela na lestvici skupine H.

Slovenska reprezentanca bo kvalifikacije nadaljevala 1. septembra, ko bo gostila Slovaško.


Slovenci s terensko premočjo, a brez prave priložnosti


Slovenski selektor Kek na Cipru ne more računati na kaznovanega branilca Miho Mevljo in napadalca Andraža Šporarja, ki se je moral na zahtevo kluba vrniti na Portugalsko, namesto njiju sta tekmo začela Kenan Bajrić in Blaž Kramer.

Slovenska selekcija je tekmo začela podjetno in imela dve polpriložnosti v začetnih minutah. Najprej Blažu Kramerju v drugi minuti ni uspelo dobro udariti po žogi ob Ioannisu Kousoulos​u, tri minute kasneje pa je Kenan Bajrić po podaji z leve strani z glavo sprožil mimo gola.

Blažu Krameru se je priložnost ponudila že v drugi minuti, a ni prišel do pravega strela. FOTO: Sakis Savvides/AFP
Blažu Krameru se je priložnost ponudila že v drugi minuti, a ni prišel do pravega strela. FOTO: Sakis Savvides/AFP
Slovenski nogometaši so imeli v prvih petnajstih minutah več žogo v svojih nogah (63%) in so izvedli tudi tri udarce iz kota, vendar pa jim ni uspelo streljati v okvir vrat. Tako je bilo tudi v 17. minuti, ko je Jasmin Kurtić z razdalje zgrešil gol.

Ciprčani so z obrambno postavitvijo dobro onemogočali igro slovenske reprezentance in čakali na svoje redke priložnosti, eno izmed teh je v 34. minuti zapravil Minas Antoniou, ki je z razdalje žogo poslal visoko čez gol. 


Pittas kaznoval slovensko neučinkovitost


Na prvi strel Slovenije v okvir vrat je bilo potrebno čakati do 36. minute. Takrat je Jasmin Kurtić močno udaril v desni zgornji kot domačega gola, vratar Neofytos Michael​ pa je žogo odbil v kot. Dve minuti zatem je Josip Iličić kot prvi igralec na tekmi prejel rumeni karton.
Mož odločitve je bil Ioannis Pittas je v 42. minuti. FOTO: Yiannis Kourtoglou/Reuters
Mož odločitve je bil Ioannis Pittas je v 42. minuti. FOTO: Yiannis Kourtoglou/Reuters


Slovenci so bili za svojo neučinkovitost kaznovani v 42. minuti. Takrat je Kurtić izgubil žogo na svoji polovici, Ciprčani so jo spravili do Ioannisa Pittas​a, ki se je prebil v kazenski prostor in s strelom v desni zgornji kot premagal Jana Oblaka.

Polčas se je končal z vodstom Cipra z 1:0. Posest je bila na strani Slovencev (58%), razmerje strelov pa je bilo 4:4.


Bohar na igrišče, Kurtić porumenel


Slovenski selektor Kek je ob polčasu naredil menjavo in namesto Mihe Zajca na igrišče poslal Damjana Boharja. Po le dveh minutah nadaljevanja je Jasmin Kurtić storil prekršek za rumeni karton, kar pomeni, da bo moral izpustiti naslednjo kvalifikacijsko tekmo s Slovaško.

Začetek drugega dela ni prinesel želenega napredka. Najlepšo priložnost so imeli domačini, pri katerih je Pieros Sotiriou v 49. minuti stresel prečko, a je bil v prepovedanem položaju.


Rezervista Vučkić in Črnigoj mimo vrat


V slovenski reprezentanci sta v 58. minuti vstopila nova rezervista, Haris Vučkić in Domen Črnigoj sta zmaenjala Blaža Kramerja in Jako Bijola. Novi napadalec Vučkić je že v 60. minuti opozoril nase s strelom z glavo, ki pa je zletel mimo gola.
Haris Vučkić je kmalu po vstopu na igrišče zapretil z glavo. FOTO: Yiannis Kourtoglou/Reuters
Haris Vučkić je kmalu po vstopu na igrišče zapretil z glavo. FOTO: Yiannis Kourtoglou/Reuters


Nogometaši Slovenije so stisnili domačine pred njihov gol. Med 65. in 66. minuto sta streljala Bohar in Kurtić, v obeh primerih je dobro posredoval branilec Kousoulos.

Pred vrati Cipra je bilo nevarno v 75. minuti. Josip Iličić je v kazenskem prostoru našel Črnigoja, njegov strel z desne strani pa je bil nekoliko previsok za izenačenje.

Matjaž Kek je v 81. minuti opravil še dve menjavi, namesto Jureta Balkovca in Sandija Lovrića na zelenico sta pritekla Luka Zahović in Nino Kouter.


Oblak preprečil drugi gol Pittasa


V zaključku dvoboja so gostitelji dvakrat nevarno zapretili prek Pittasa. Edini strelec na tekmi je v 85. minuti z desne strani meril mimo bližnje vratnice, minuto kasneje pa je ob njegovem strelu s približno desetih metih dobro posredoval Jan Oblak in preprečil podvojitev vodstva.

Domačini so do konca tekme ustavili vse poskuse Slovencev in jih z zmago prehiteli na lestvici.

Kvalifikacije za SP, skupina H
Ciper : Slovenija 1:0 (1:0)
Pittas 42.  

Ciper: Michael, Kusulos, Soteriu, Laifis, Antoniu, Ioanu, Artimatas (od 92. Gogić), Kastanos (od 60. Kyriakou), Papulis (od 82. Loizou), Pitas, Sotiriu (od 92. Ilia).

Slovenija: Oblak, Stojanović, Blažič, Bajrić, Balkovec (od 81. Kouter), Kurtić, Bijol (od 58. Črnigoj), Lovrić (od 81. Zahović), Zajc (od 46. Bohar), Iličić, Kramer (od 58. Vučkić).
---------------------------
Slovaška : Rusija 2:1 (1:0)
Škriniar 38., Mak 74.; Fernandes 71.
Hrvaška : Malta 3:0 (3:0)
Perišić 62., Modrić 76./11m, Brekalo 90.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine