Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Kvalifikacije za EP: Slovenija do dragocenih treh točk v Belfastu

Slovenska nogometna reprezentanca je z 1:0 premagala Severno Irsko v Belfastu, edini zadetek na tekmi je dosegel Adam Gnezda Čerin v 5. minuti.
Soccer Football - Euro 2024 Qualifier - Group H - Northern Ireland v Slovenia - Windsor Park, Belfast, Northern Ireland - October 17, 2023 Northern Ireland's Jamal Lewis in action with Slovenia's Petar Stojanovic REUTERS/Lorraine Osullivan Foto Lorraine Osullivan Reuters
Soccer Football - Euro 2024 Qualifier - Group H - Northern Ireland v Slovenia - Windsor Park, Belfast, Northern Ireland - October 17, 2023 Northern Ireland's Jamal Lewis in action with Slovenia's Petar Stojanovic REUTERS/Lorraine Osullivan Foto Lorraine Osullivan Reuters
17. 10. 2023 | 20:00
17. 10. 2023 | 23:21
6:45

Slovenska nogometna reprezentanca je z odliko opravila še z eno pomembno tekmo. V Belfastu je z 0:1 premagala Severno Irsko, junak je bil Adam Gnezda Čerin, ki je že v 5. minuti dosegel edini gol na tekmi. V nasprotju s Finsko smo spremljali bolj raztrgano igro Slovenije, preveč napak je bilo v zvezni vrsti, posledično so imeli napadalci Severne Irske nekajkrat lepo priložnost, a se je izkazal tudi Jan Oblak

Slovenija je imela večji del tekme vendarle vse pod nadzorom, v zadnje pol ure je po izključitvi Shea Charlesa igrala z igralcem več, a ni resno pritisnila proti golu Ircev. Osredotočila se je na branjenje rezultata, ura je počasi tekla proti koncu in Slovenija se je razveselila zelo dragocenih treh točk proti vedno neugodnim otoškim tekmecem. Vtis bo hitro pozabljen, rezultat in tri točke pa bodo ostale.

Soccer Football - Euro 2024 Qualifier - Group H - Northern Ireland v Slovenia - Windsor Park, Belfast, Northern Ireland - October 17, 2023 Slovenia's Adam Gnezda Cerin scores their first goal REUTERS/Lorraine Osullivan Foto Lorraine Osullivan Reuters
Soccer Football - Euro 2024 Qualifier - Group H - Northern Ireland v Slovenia - Windsor Park, Belfast, Northern Ireland - October 17, 2023 Slovenia's Adam Gnezda Cerin scores their first goal REUTERS/Lorraine Osullivan Foto Lorraine Osullivan Reuters

V skupini H je Kazahstan po preobratu premagal Finsko z 2:1 in ostaja glavni tekmec Slovenije za preboj na euro 2024. Ob reprezentanci Danske, seveda, ki je težje od pričakovanj (2:1) premagala San Marino. Slovenija bo v novembrskih zadnjih dveh tekmah najprej gostovala na Danskem, kvalifikacije pa zaključila z odločilno domačo tekmo proti Kazahstanu. 

2. POLČAS:

95. minuta: Slovenci so v petih minutah sodniškega dodatka nekajkrat viseli, a nato tekmo vendarle pripeljali do konca, do dragocenih treh točk in velike zmage v Belfastu. 

84. minuta: Videno na igrišču se ne spreminja, Slovenija prevladuje na sredini igrišča, nevarnejši pa so Irci, ki so nekajkrat resno zapretili, a je bil Oblak na mestu. Benjamin Verbič je zamenjal Erika Janžo, ki je čutil nekaj bolečin. 

74. minuta: Namesto Mlakarja je vstopil Sandi Lovrić, namesto Šporarja Jasmin Kurtić. Kek je še okrepil zvezno vrsto. 

72. minuta: Stojanović je odlično zaposlil Mlakarja v kazenskem prostoru, ta pa je z okrog 10 metrov streljal zelo slabo in žoga je počasi spolzela v gol avt, čeprav je imel napadalec Pise dobro priložnost za gol. 

70. minuta: Janža je naredil napako na sredini igrišča in izgubil žogo, Severna Irska je po desni strani hitro krenila v protinapad in izigrala slovensko obrambo, George Saville pa je s 14 metrov streljal preslabo in Oblak je žogo ujel. Irci niso nenevarni in Slovenija bo morala ostati zbrana. Medtem je San Marino izenačil proti Danski (1:1). 

69. minuta: Po izključitvi so se Irci povlekli nekoliko bolj nazaj, Slovenci pa stopili na žogo in ritem je še dodatno padel. Slovenci so si nekajkrat sicer privoščili padec zbranosti, a napake niso bile usodne, prav aktivno pa drugega zadetka varovanci Keka ne iščejo. 

58. minuta: Zadnje pol ure bo Slovenija odigrala z igralcem več, Shea Charles je dobil drugi rumeni karton po grobem prekršku s podplatom nad Šporarjem. 

56. minuta: Po nekoliko nespametnem prekršku v napadalni polovici je kot drugi v slovenski vrsti porumenel Šporar. 

53. minuta: V prvih minutah drugega dela sta reprezentanci izenačeni, večjih priložnosti ni bilo, Oblak pa je moral ukrotiti dva zahtevna predložka v njegov kazenski prostor. 

46. minuta: Pri Ircih je v igro vstopil Connor Washington, pri Sloveniji na začetku drugega dela ni sprememb.

1. POLČAS:

48. minuta: V zadnjih desetih minutah prvega polčasa je tempo precej padel, na tribunah so bili glasni navijači obeh reprezentanc, na igrišču pa razen nekaj prebliskov Šeška ni bilo nič pretresljivega. Po treh minutah sodniškega dodatka je Kovacs odpiskal konec prvega polčasa. 

36. minuta: Po napaki Gnezde Čerina je Brad Lyons krenil v protinapad in Elšniku ni ostalo drugega kot da ga ustavi s prekrškom, kot prvi pri Sloveniji je prejel rumeni karton. 

31. minuta: Benjamin Šeško! Jan Mlakar je z roba kazenskega prostora želel zaposliti Šeška, irska obramba bi žogo morala prestreči, a je bila preveč zmedena in Šeško je žogo pospravil v mrežo. Zadetka vendarle ni bilo, Kovacs je dosodil prepovedan položaj. Šeško ob podaji Mlakarja sicer ni bil v prepovedanem položaju, je pa Romun gol razveljavil, ker je bil prehiter Šporar, ki je vplival na potek akcije. Ostaja 1:0 za Slovenijo.

30. minuta: Irci so bili še nekajkrat v nevarnih akcijah, a je Oblak na koncu ostal brez dela, slovenska obramba pa vendarle ni delovala najbolje.

19. minuta: Severna Irska je zelo nevarna, slovenska obramba je naredila nekaj napak, a je vsakokrat rešil Jaka Bijol. Kljub temu Slovenija na sredini igrišča ne deluje dovolj čvrsto in ima težave z držanjem žogo v svojih nogah. 

9. minuta: Na tribunah štadiona Windsor Park odmeva »Mi Slovenci!«. Severna Irska je sicer prevzela pobudo na sredini igrišča.

5. minuta: Adam Gnezda Čerin! Imeniten prosti strel z 18 metrov je vezist Panathinaikosa s perfektno odmerjenim strelom od desne vratnice poslal za hrbet vratarja Peacock-Farella, ki je bil ob evrogolu 24-letnika povsem nemočen. Slovenija vodi z 1:0!

Severna Irska - Slovenija 0:1 (0:1)
Gnezda Čerin 5.

Severna Irska: Peacock-Farrell; Lewis, Evans, Toal, Hume; S. Charles, Smyth, Lyons, Thompson, Taylor; Magennis.

Slovenija: Oblak; Karničnik, Bijol, Blažič, Janža; Mlakar, Gnezda Čerin, Elšnik, Stojanovič; Šporar, Šeško. 

Sodnik: Istvan Kovacs (Rom)

image_alt
Idila napadalnega tandema Šeško–Šporar je ogledalo reprezentance

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine