Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Kirmova in Ilićeva izkušnja ga je oddaljila od SNL

Nekdanji slovenski nogometni reprezentant Zlatan Ljubijankić po enajstih sezonah v tujini razmišlja o koncu kariere.
Zlatan Ljubijankić čaka še na zadnji klic z Japonske. FOTO: Blaž Samec/Delo
Zlatan Ljubijankić čaka še na zadnji klic z Japonske. FOTO: Blaž Samec/Delo
30. 1. 2019 | 06:00
4:10
Boštjan Cesar in Valter Birsa sta v letu 2018 sklenila reprezentančno kariero, Mišo Brečko igralsko. Tudi za četrtega junaka iz mundialskega rodu z letnico 2010, Zlatana Ljubijankića, je bilo minulo leto bržkone prelomno. Bogate igralske kariere uradno še ni končal, a 35-letni Ljubljančan ne beži od tega, da odšteva dneve v uspešnem življenjskem poglavju.

Sredi decembra se je Zlatan, prvič po enajstih letih brez pogodbe, vrnil v Ljubljano, zavedajoč se, da se mu izteka izjemna igralska kariera. »Konec je blizu, a upam, da bom dobil še eno priložnost. Nihče me ni poklical, zato je velika verjetnost, da sem že igral zadnjo tekmo,« se je že sprijaznil eden od najbolj prijaznih in hvaležnih igralcev v prvem rodu selektorja Matjaža Keka. Prav nič ga ne privlači možnost, da bi morda sprejel še slovenski izziv in kariero zaokrožil, na primer, pri Domžalah, ki so ga izstrelile med najboljše slovenske napadalce, ali morda pri OIimpiji, ki bi bila za rojenega Ljubljančana pika na i.

»Nadaljevanje kariere je povezano izključno z Japonsko. Tam sem se počutil odlično in bil zelo uspešen. Navadil sem se na tamkajšnji življenjski slog, ker ni bil stresen. Težko bi bil lahko še bolj zadovoljen, bil sem uspešen, spoštovan in cenjen. Pridobil sem veliko prijateljev, s katerimi bom večno povezan. V SNL ne želim doživeti grenkobe Andraža Kirma in Branka Ilića. Vem, da sta se želela posloviti na drugačen način. Če bi že razmišljal o zaključku v SNL, bi o Domžalah, medtem ko Olimpije ne nosim v srcu. Nikoli ni bila moj klub. Najprej sem bil Slovanov fant, potem pa od Domžal,« je bil iskren.

»Zlajo« je bil na igrišču vedno iskren in marljiv. Radi so ga imeli soigralci in trenerji, ki so vedeli, da se nanj lahko vselej zanesejo.


Zlatan Ljubijankić (desno) se je 18. junija leta 2010 z golom proti ZDA na SP v Južni Afriki na štadionu Ellis Park v Johannesburgu v zgodovino slovenskega nogometa zapisal z velikimi črkami. FOTO: Reuters
Zlatan Ljubijankić (desno) se je 18. junija leta 2010 z golom proti ZDA na SP v Južni Afriki na štadionu Ellis Park v Johannesburgu v zgodovino slovenskega nogometa zapisal z velikimi črkami. FOTO: Reuters


O Keku vse najboljše


Ljubijankićeva uspešna kariera je bila polna vrhuncev. Prvega je imel z Domžalami, nato v Belgiji z Gentom ... »Povsod sem bil prvak, v Belgiji pri Gentu sem igral štiri leta in pol, na Japonskem šest let in pol za Omio in Uravo. Reprezentanca je posebna zgodba. Vesel sem, da sem bil pomemben del južnoafriške zasedbe, saj sem prav na SP igral v najboljši formi. Toda malokdo ve, da sem bil v strahu, če bom sploh šel na SP, kaj šele igral. Milivoje Novaković je bil tedaj prvi napadalec, Tim Matavž je prihajal in zabijal. Selektor Kek ni imel pomislekov, zaupal mi je,« se je spomnil selektivne bitke za mundial, na katerem je zabil gol proti ZDA (2:2), in se zazrl v prihodnost pod novim Kekovim vodstvom.

»Kek je strokovnjak, ki lahko zasuka reprezentančno krivuljo navzgor. Tudi prvič je prevzel Slovenijo v podobnem položaju. Odlično je opravil delo, povezal je moštvo. Odlika našega rodu je bila, da smo na treningih in tekmah krvaveli. Tekmovali smo med seboj, a si hkrati zaupali. Mislim, da imajo tudi zdajšnji reprezentanti pred seboj boljše obdobje,« je povedal Zlatan, ki se je nekoliko prehitro umaknil od reprezentance, a tega ni obžaloval.

»Mislim, da sem se pravilno odločil. Začutil sem, da pri Srečku Katancu nisem v ospredju in se raje umaknil. Ni bilo zamer, to je bil za mene povsem normalen proces. Eden gre, drugi pride ...,« je v svojem skromnem slogu zaključil Ljubijankić, ki se v krogu družine, soproge Mance, 9-letne Adeline in 6-letnega Leona počuti še bolje kot na igrišču.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine