Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Slovenci vendarle načeli mrežo Kazahstana

Almati je prizorišče četrte tekme slovenske nogometne reprezentance v tej sezoni Uefine lige narodov.
Slovenija je začela tekmo z naslednjimi igralci: Oblak; Janža. Bijol, Drkušić, Stojanović; Mlakar, Elšnik, Gnezda Čerin, Iličić; Šeško, Šporar. FOTO: Pavel Mikheyev/Reuters
Slovenija je začela tekmo z naslednjimi igralci: Oblak; Janža. Bijol, Drkušić, Stojanović; Mlakar, Elšnik, Gnezda Čerin, Iličić; Šeško, Šporar. FOTO: Pavel Mikheyev/Reuters
F. T.
13. 10. 2024 | 14:03
13. 10. 2024 | 16:17
4:44

Almati je prizorišče četrte tekme slovenske nogometne reprezentance v tej sezoni Uefine lige narodov. Selektor gostiteljev Stanislav Čerčesov in njegov slovenski kolega Matjaž Kek sta opravila določene menjavi v začetni enajstericah v primerjavi s četrtkovim večerom v Oslu oziroma Linzu. Slovenija? Priložnost sta dobila Jan Mlakar in Josip Iličić, na klop sta se usedla Jure Balkovec in Dejan Petrović. To pomeni, da se je Petar Stojanović s krila preselil nazaj na bok, Erik Janža pa z desnega na levi bok.

Prvi polčas ni prinesel spremembe rezultata, najbrž pa je kar prav, da sta odšli ekipi v slačilnici brez prednosti oziroma zaostanka. Kazahstanci so namreč začeli veliko bolje, nizali (pol)priložnosti, najbližje golu pa so bili v 17. minuti. Stojanović je resda lepo prodrl v sredino igrišča, toda tam izgubil žogo, sledil je odličen nasprotni napad gostiteljev, ki so izigrali več Slovencev. Na robu kazenskega prostora je prišel do strela Abat Ajmbetov, ki je hitro sprožil proti vratom Jana Oblaka, a na srečo gostov zadel le prečko.

Mlakar poslal žogo tik pod prečko

Slovenci so povečini igrali prepočasi, kar je bila voda na mlin Kazahstancev. Kljub temu so večkrat prišli v položaj, ko bi lahko iztržili več (21., 33., 37, 41. in 45. minuta). Prvič je Benjamin šeško sprožil strel »iz kolena«, toda preveč po sredini, drugič je po akciji Adama Gnezde Čerina prav Šeško slabo iskal Andraža Šporarja pred vrati, tretjič je prišel Šeško do priložnosti z glavo po odbiti žogo gostiteljev, toda spet je meril preveč po sredini.

Bauržan Islamhan ob dveh slovenskih čuvajih. FOTO: Pavel Mikheyev/Reuters
Bauržan Islamhan ob dveh slovenskih čuvajih. FOTO: Pavel Mikheyev/Reuters

Najlepšo akcijo gostov – ko je žoga stekla hitreje – smo videli šele v 45. minuti. Začel jo je Iličić, našel Stojanovića, ta pa je podal do Čerina, ki je s strelom na prvo dobro meril, a je vratar Igor Šackij pokazal svojo kakovost. Prvih 45 minut se je torej končalo z 0:0. Slovenci so krenili v drugi polčas neobetavno, Kek je moral namreč opraviti menjavo v osrčju obrambe, saj si je poškodoval prepono Vanja Drkušić, priložnost je dobil Kenan Bajrić. Toda zgodilo se je tudi lepše: po eni od akcij je zabil imeniten gol Jan Mlakar s približno 20 metrov tik pod prečko Šackija – 0:1!

Kek je bil javno kritičen do učinka reprezentance v Oslu

Selektor Matjaž Kek je bil javno kritičen do učinka reprezentance na Norveškem, zato pričakuje v Kazahstanu boljši pristop, več energije in idejo v igri gostov ter seveda boljši izplen od ničle v Oslu. Kazahstan je resda tekmec po meri Slovenije, ki išče pravi odziv po visokem porazu v Oslu, tekma v Srednji Aziji pa je pomembna tudi v kontekstu boja za končno uvrstitev v ligi B3.

Erik Janža in Bahtijar Zajnutdinov FOTO: Pavel Mikheyev/Reuters
Erik Janža in Bahtijar Zajnutdinov FOTO: Pavel Mikheyev/Reuters

Slovenija, 51. ekipa na jakostni lestvici Fife, ima s Kazahstanci dobre izkušnje, saj je slavila zmago na vseh treh dosedanjih medsebojnih dvobojih, nazadnje ga je septembra v Ljubljani premagala s 3:0, potem ko je vse tri gole zabil Benjamin Šeško. Njegov najpogostejši partner v napadu, Andraž Šporar, je na novinarski konferenci v Almatyju (24.000 sedežev) poudaril, da je cilj gostov jasen, to je zmaga.

Slovenci bodo letos igrali še dve tekmi, zadnji v rednem delu lige narodov: 14. novembra bodo v Stožicah gostili Norveško, tri dni pozneje bodo gostovali na Dunaju.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine