Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Kakšna zlata žoga in liga prvakov, Sadio Mane sanja o epski veselici v Dakarju

Ob 21. uri se bo v Kairu začel veliki finale med Senegalom in Alžirijo. 
Sadio Mane je z Liverpoolom osvojil Evropo, s Senegalom želi še Afriko. FOTO: Reuters
Sadio Mane je z Liverpoolom osvojil Evropo, s Senegalom želi še Afriko. FOTO: Reuters
19. 7. 2019 | 09:50
19. 7. 2019 | 10:25
4:54
Riyad Mahrez je spomladi za točko premagal Sadia Maneja in z Manchester Cityjem osvojil premier league, Mane pa je dobil kmalu zadoščenje, ko je Liverpool osvojil ligo prvakov. Danes bosta nogometaša v osrednjih vlogah, ko se bosta v finalu afriškega prvenstva ob 21. uri pomerila Senegal in Alžirija.

Na 32. afriškem pokalu narodov je bila kulisa postavljena za veliko slavje Mohameda Salaha, toda gostitelji iz Egipta so šokantno izpadli že v osmini finala proti Južni Afriki. V finalu pa sta se znašla Salahov klubski soigralec in tekmec iz bližnjega Manchestra.



Oba sta bila ključna moža na poti svojih reprezentanc do velikega finala v Kairu, kjer bo Senegal lovil prvi naslov afriškega prvaka, Alžirija pa drugega po letu 1990, ko je gostila turnir. Obeta se klasičen derbi med predstavnikoma podsaharske črne Afrike in arabskega Magreba, veliko bolj pomemben kot v skupinskem delu, ko je Alžirija zmagala z 1:0 (Youcef Belaili), dvoboj pa je bil sila izenačen (streli 9:8 za Senegal, koti 6:4, posest 52:48).
 

Mahrez mož odločitve


Salah, afriški nogometaš leta, je izgorel v želji, da bi domovini priigral rekordni osmi naslov, sam je želel opraviti z nasprotnimi obrambami. Na drugi strani sta senegalski selektor Aliou Cisse, nekdanji nogometaš PSG in Portsmoutha, in njegov kolega Djamel Belmadi, ki je prav tako igral v Franciji (Marseille) in Angliji (Southampton), znala razbremeniti glavna aduta. Ta sta na šestih tekmah zbrala po tri gole, pred njima je s petimi samo Odion Ighalo, ki je Nigeriji prinesel bronasto kolajno proti Tuniziji.

»Ne maram izpostavljati posameznega igralca. Mahrez nam ne more sam prinesti naslova,« na kolektiv stavi Belmadi, ki – zanimivo – v četrtfinalu proti Slonokoščeni obali Mahreza ni uvrstil med izvajalce enajstmetrovk. Mu je pa zvezdnik »puščavskih lisic« prinesel toliko več veselja, ko je v polfinalu proti Nigeriji v 95. minuti zadel z 2:1 z mojstrskim prostim strelom.

Riyad Mahrez je globoko v sodnikovem dodatku s prostega strela prinesel zmago proti Nigeriji. FOTO: Reuters
Riyad Mahrez je globoko v sodnikovem dodatku s prostega strela prinesel zmago proti Nigeriji. FOTO: Reuters


»Biti v finalu afriškega prvenstva je neverjetno. To smo si zaslužili, dosegli smo 12 golov in prejeli le dva, to nas navdaja z optimizmom,« je povedal 28-letni Mahrez, ki je angleški naslov osvojil že leta 2016 z Leicestrom, v prvi sezoni pri Cityju pa je pogosto grel klop, vendar je trener Pep Guardiola odločno zavrnil možnost, da bi se mu odpovedal.
 

Po stopinjah Weaha


Mane je na drugi strani na prvenstvu že zapravil dve enajstmetrovki in se odpovedal kazenskim strelom, kljub temu je nepogrešljiv za »leve iz Terange«, ki so izgubili v finalu leta 2002 proti Kamerunu po enajstmetrovkah.



Mane je izjavil, da bi naslov v ligi prvakov takoj zamenjal za afriškega. »Zmaga za mojo domovino, ki še ni bila najboljša, bi bila nekaj čudovitega, vrnitev v Dakar pa kot pravljica. To so moje sanje,« je prioritete izpostavil 27-letni Mane, z 22 goli najboljši strelec v premier league.

Nigerijec Odion Ighalo je s petimi goli najboljši strelec prvenstva. FOTO: Reuters
Nigerijec Odion Ighalo je s petimi goli najboljši strelec prvenstva. FOTO: Reuters


Potem ko je lani Senegal po 16 letih popeljal na SP in letos do finala afriškega prvenstva ter pred tem zadel v finalu lige prvakov s Tottenhamom, je postal od resnih kandidatov za zlato žogo in naslednika Luke Modrića. Edini Afričan, ki je bil izbran za nogometaša leta, je bil doslej Liberijec George Weah (PSG, Milan) leta 1995, letos pa so ob Maneju glavni favoriti Lionel Messi, Cristiano Ronaldo in Liverpoolov brazilski vratar Alisson Becker.

»Sadio je nekaj posebnega, povsem nepredvidljiv, v vsakem trenutku lahko naredi razliko in ni ga mogoče pokrivati mož na moža,« svojo desetico hvali Cisse, eden od nogometašev, ki so pred 17 leti izgubili v finalu v Maliju.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine