Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Spektakularen finiš večera v Celju, Olimpija spet zasenčila Maribor

V finalu Pokala Slovenije v Celju drama med Mariborom in Olimpijo. Vijolični zastreljali 11-m, odločila (2:1) je tista zadeta Elšnika v 130. minuti podaljška.
Nogometaši Olimpije so si dali duška po uspešni sezoni, v kateri so osvojili dvojno krono. FOTO: Blaž Samec
Nogometaši Olimpije so si dali duška po uspešni sezoni, v kateri so osvojili dvojno krono. FOTO: Blaž Samec
N. Gr.
6. 5. 2023 | 17:45
7. 5. 2023 | 08:32
5:53

V Celju smo spremljali spektakularen nogometni večer. Olimpija je po naslovu državnega prvaka osvojila tudi pokalni naslov. V finalu pokala Pivovarne Union je po podaljšku premagala Maribor z 2:1 (0:0, 0:0). Izbranci Alberta Riere so po državnem naslovu osvojili še pokalnega. Junak tekme je postal Timi Max Elšnik, ki je unovčil enajstmetrovko v sodniškem dodatku podaljška. Olimpija je po sezoni 2020/21 spet osvojila pokal. Maribor, ki je ob koncu rednega dela zapravil enajstmetrovko, pa ostaja rekorder z devetimi tovrstnimi lovorikami.

PRVI POLČAS:

- na začetku tekme so na igrišču pobudo prevzeli nogometaši Olimpije, ki so z agresivno igro povzročali veliko preglavic zadnji vrsti Maribora. Po 15 minutah so vijolični vzpostavili ravnotežje na igrišču. Obe zasedbi sta imeli po eno priložnost, pri Olimpiji je Đorđe Crnomarković z glavo po podaji iz kota meril za las mimo leve vratnice vrat Ažbeta Juga, pri Mariboru pa je imel dober položaj za strel na robu kazenskega prostora Žiga Vipotnik, a je streljal po tleh in po sredini vrat, tako da Matevž Vidovšek ni imel veliko dela.

FOTO: Blaž Samec
FOTO: Blaž Samec

- v drugi polovici polčasa se razmerje moči na terenu ni spremenilo, obe ekipi sta si ustvarili nekaj polpriložnosti, predvsem s streli od daleč, videli smo nekaj dobrih individualnih potez, po golu pa ni zares dišalo. Po 45 minutah ostaja izid v Celju poravnan pri 0:0. 

DRUGI POLČAS:

- tempo je na začetku drugega polčasa še bolj padel. Razmočeno igrišče je onemogočalo kombinatorno igro na sredini, kar je bila voda na mlin Maribora, obe ekipi sta nekajkrat poizkusili s preskok igro, a je bilo hitro žogo težko ukrotiti. V 62. minuti so navijači vijoličnih prekinili tekmo, saj so na igrišče pometali celo vrsto pirotehničnih sredstev.

FOTO: Blaž Samec
FOTO: Blaž Samec

- v nadaljevanju pravih priložnosti na igrišču praktično ni bilo, so pa večkrat zavrele strasti zaradi grobih prekrškov na obeh straneh. Niti menjave v zasedbi Maribora in Olimpije niso prinesle razlike, obe ekipi sta taktizirali in več kot očitno čakali na podaljške. Dobrih 9000 gledalcev v Celju jih je po 10 minutah dodatka k rednemu delu (prekinitev zaradi pirotehnike) skoraj že dočakalo.

Trener Albert Riera FOTO: Blaž Samec
Trener Albert Riera FOTO: Blaž Samec

- nato pa najbolj razburljiv del tekme - enajstmetrovka za Maribor! V 111. minuti jo je zastreljal Marko Tolić! Pomembnega strela z bele točke se je lotil zelo nonšalantno, s t.i. panenko, Vidovšek je njegovo namero prebral in žogo je zlahka ujel. Mariborčani so tako v samih izdihljajih tekme zapravili zlato priložnost za lovoriko in tekma se je prevesila v podaljšek.

PODALJŠEK:

Zeleno-beli so vijolično neumnost kaznovali v 103. minuti, mariborsko mrežo je zadel Litovec Justas Lasickas, ki je v 83. minuti vstopil v igro. Mario Kvesić je lepo premešal mariborsko obrambo, streljal, zadel Luko Uskokovića, odbitek pa je prišel do Lasickasa. Ta je za svoj prvi zadetek za Olimpijo neubranljivo le zadel v polno. V 114. minuti pa je Maribor izenačil prek Nemanje Mitrovića. Tudi on je v igro vstopil kot rezervist, izenačil pa je s svojim prvim stikom z žogo. Ivan Brnić je z leve strani pred vrata poslal predložek, Mitrović pa je z glavo premagal Vidovška. V 10. minuti sodnikovega dodatka časa podaljšku pa je Olimpija finale odločila sebi v prid.

FOTO: Blaž Samec
FOTO: Blaž Samec

Sodnik Bojan Mertik je po pregledu posnetka dosodil prekršek nad Admirjem Bristrićem v kazenskem prostoru Maribora, ob izvajanju predložka iz kota je namreč vijolični branilec Ignacio Guerrico ob oddaljenejši vratnici podrl igralca zeleno-belih. Mertik je po daljšem ogledu posnetka VAR pokazal na belo točko. Iz enajstmetrovke je zadel kapetan Timi Max Elšnik, s strelom v zgornji desni kot je Juga poslal v napačno smer. Tako je Olimpija (s prvenstvom) osvojila dvojno krono, sicer pa osmo pokalno lovoriko.

FOTO: Blaž Samec
FOTO: Blaž Samec

Po tekmi je na igralno površino priteklo veliko navijačev Olimpije. Nekateri so se sporekli s predstavniki Maribora, drugi so odšli vse do tribune, na kateri so bile mariborske Viole. Poletelo je nekaj pirotehničnih sredstev, pripadniki specialne enote policije so zato morali posredovati.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine