Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Euro 2024

Grenka poslastica v Leipzigu, Avstrija zablestela, preobrat Ukrajine

Osmi dan eura se je zgodila tekma brez gola med Nizozemsko in Francijo. Ukrajina z mojstrovino Jaremčuka strla Slovake, Avstrijci pokvarili dan Lewandowskemu.
Denzel Dumfries se ni mogel sprijazniti z razveljavitvijo gola. FOTO: Karina Hessland/Reuters
Denzel Dumfries se ni mogel sprijazniti z razveljavitvijo gola. FOTO: Karina Hessland/Reuters
21. 6. 2024 | 14:30
22. 6. 2024 | 00:55
4:11

Tri tekme na evropskem prvenstvu v nogometu je prinesel petek, osmi igralni dan. Osrednji obračun je bila večerna tekma v Leipzigu med nekdanjimi evropskimi prvakinji Francijo in Nizozemsko, ki je obetala veliko, ampak prinesla prvi izid brez golov 0:0 v Nemčiji. Tudi zaradi sodnikov (glavni je bil Anglež Anthony Taylor), ki so sporno razveljavili gol tulipanov. Kylian Mbappe ni zaigral z masko po zlomu nosu na prvi tekmi, ampak očitno je nared za pomembnejše izzive ... 

Kylian Mbappe je obsedel na klopi. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Kylian Mbappe je obsedel na klopi. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Pred tem sta bili odigrani dve tekmi. Najprej sta se pomerili Slovaška in Ukrajina. Z 2:1 je bila boljša slednja, potem ko so Slovaki dobili prvi polčas z 1:0. Srečanje sosedov z vzhoda Evrope je zaznamovala izjemna poteza Romana Jaremčuka, jokerja s klopi in moža odločitve v 80. minuti. Zatem so na svoj račun prišli Avstrijci, ki so v Berlinu s 3:1 nadigrali Poljake, za katere je v drugem polčasu igral Robert Lewandowski, ampak se moral sprijazniti s porazom.

Skupina D:

Poljska – Avstrija 1:3 (Piatek 30.; Trauner 9., Baumgartner 68., Arnautović 78./11m); Berlin; sodnik Halil Umut Meler, Turčija) 

Avstrijci, ki so prvo tekmo nesrečno izgubili po dobrem dvoboju s Francijo, so se prvi veselili. Že v deveti minuti je prvi gol za naše severne sosede na tem euru dosegel branilec Gernot Trauner. Kapetan Feyenoorda je bil natančen z glavo.

Toda Poljaki, pri katerih je bil zvezdnik Lewandowski na klopi, so izenačili, ko se je po strelu Jana Bednareka žoga odbila do Krzysztofa Piatka, ki je izenačil v 30. minuti.

Marko Arnautović je postavil piko na i avstrijski zmagi. FOTO: John Macdougall/AFP
Marko Arnautović je postavil piko na i avstrijski zmagi. FOTO: John Macdougall/AFP

V drugem polčasu je v napad Poljakov ob ovacijah navijačev prišel Lewandowski, toda poljska obramba je zaspala in Christoph Baumgartner je lepo zadel z roba šestnajstmetrskega prostora za veselico v Berlinu.

Ta je bila še večja, ko je kapetan Marko Arnautović v 79. minuti izkoristil enajstmetrovko in zapečatil veliko zmago ekipe legendarnega selektorja, 65-letnega Ralfa Rangnicka.

Nizozemska – Francija 0:0 (Leipzig; sodnik Anthony Taylor, Anglija)

Derbi tradicionalnih tekmecev je zanimiv, ampak zgodila se je prva tekma brez gola na letošnjem euru. Razplet je pač ustrezal obojim. V 71. minuti je sicer Nizozemska zadela prek Xavija Simonsa, toda VAR je gol razveljavil, ker naj bi Memphis Depay oviral vratarja. Čudna odločitev v škodo prvakov iz leta 1988 ...

Skupina E:

Slovaška – Ukrajina 1:2 (Schranz 17.; Šaparenko 54., Jaremčuk 80.); Düsseldorf, sodnik Michael Oliver (Anglija)

Slovaška, ki je v prvem krogu šokirala Belgijo (1:0) je pokazala veliko več v uvodnih minutah, njeno premoč je kronal Ivan Schranz, strelec odločilnega gola proti Belgiji, ki je v 17. minuti iz bližine z glavo premagal neodločnega Anatolija Trubina. Slednji je zamenjal na prvi tekmi slabega zvezdnika Andrija Lunina iz Real Madrida.

Andrij Jarmolenko je bil ukrajinski junak. FOTO: Claudia Greco/ Reuters
Andrij Jarmolenko je bil ukrajinski junak. FOTO: Claudia Greco/ Reuters

Ukrajina, ki jo vodi nekdanji zvezdnik Sergij Rebrov, je v drugem polčasu našla rešilno bilko. Po podaji Oleksandra Zinčenka je Martina Dubravko z nizkim strelom z 10 metrov premagal Mikola Šaparenko.

Ukrajina je prevzela vajeti igre v svoje noge, deset minut pred koncem pa je rezervist Roman Jaremčuk odlično sprejel dolgo podajo v kazenski prostor in spretno ukanil Dubravko za popoln preobrat. Veliko veselje za ukrajinske navijače in upanje za napredovanje po razočaranju na prvi tekmi z Romunijo (0:3).

image_alt
Euro 2024: spored, prizorišča, strelci in rezultati v živo

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine