Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Euro 2024

Kapetan po uvrstitvi v osmino finala: En cilj je izpolnjen, gremo naprej!

Slovenski nogometaši so remizirali z Anglijo z 0:0 in poskrbeli za nov zgodovinski večer slovenskega nogometa in uvrstitev v izločilne boje eura.
Vzdušje v Kolnu je bilo izvrstno. FOTO: Leon Vidic
Vzdušje v Kolnu je bilo izvrstno. FOTO: Leon Vidic
25. 6. 2024 | 18:30
26. 6. 2024 | 00:43
11:40

Slovenska nogometna reprezentanca je na slovenski državni praznik v Kölnu iztržila, kar je želela: remi z 0:0, ki je Slovencem prinesel dragoceno točko, ki zadošča za zgodovinsko uvrstitev v osmino finala. Slovenci so proti Angliji predvsem v drugem polčasu trpeli, branili so se z zadnjimi atomi moči in na koncu zdržali. Vsak igralec je dodal svoj košček v mozaik, ki se je po bavarski smoli s Srbijo tokrat zložil v pravljično sliko, ki prinaša nov mejnik slovenskega nogometa.

FOTO: Leon Vidic
FOTO: Leon Vidic

Po razočaranju v zadnji minuti tekme na Allianz Areni so Slovenci vse sile usmerli v tekmo z Anglijo in na igrišče so pritekli zelo osredotočeni. Začetnega pritiska Anglije ni bilo, varovanci Matjaža Keka so v prvem polčasu na igrišču stali zelo dobro in onemogočali tekmeca. Anglija je edino res lepo akcijo izpeljala in dosegla gol prek Bukaya Sake, a je bil pri podaji Phil Foden v prepovedanem položaju.

V drugem delu so Slovencem počasi začele pohajati moči, Anglija je imela žogo več kot 70 odstotkov časa v svojih nogah. Kek je dolgo čakal z menjavami, prvega je v igro poslal Josipa Iličića, tudi Jojo je s požrtvovalno igro pomagal Slovencem do remija. V zadnjih minutah niti Angleži niso več pritiskali na vso moč, raje so se osredotočili na branjenje remija, ki jim je na koncu prinesel prvo mesto v skupini, na tribunah pa je bilo slišati le slovenske navijače, ki so ob mešanici ponosa in olajšanja zapuščali štadion v Kölnu.

Veliko slovensko slavje v Kölnu. FOTO: Leon Vidic
Veliko slovensko slavje v Kölnu. FOTO: Leon Vidic

»Občutki so fenomenalni, malo smo trpeli med tekmo, ni bilo lahko, a ob uspehu to hitro pozabiš. Presrečni, veseli, ponosni, zadovoljni smo, rekli smo, da nismo prišli samo nastopat, ampak tud kaj naredit v Nemčijo. Prišli smo iz skupine, en cilj  je dosežen, upam pa, da to še ni konec,« je za nacionalno televizijo v prvi izjavi povedal Jan Oblak.

»To je šport, pred nekaj dnevi smo bili poklapani, mislim da smo v teh treh težkih tekmah dokazali, da spadamo na to evropsko prvenstvo. Nobenemu nismo pustili kaj dosti, seveda smo tudi danes trpeli v drugem polčasu, ko nam malo pade koncentracija in postanemo preveč pasivni. Nekatere stvari so bili na res visokem nivoju, igrali smo proti izjemni ekipi. Rekli smo, da nočemo biti turisti, vse smo dali od sebe. Po žrebu sem rekel, da naj se tekmeci le smejijo. Čestitke fantom, čestitke ekipi,« je dodal selektor Kek.

Foto Leon Vidic
Foto Leon Vidic

Tudi druga tekma v skupini C se je razpletla z 0:0, zato je Danska prehitela Slovenijo na drugem mestu v skupini, ker je zbrala manj rumenih kartonov. Slovenci so tretji, a imajo osmino finala že zagotovljeno, nasprotnika pa bodo dobili v prihodnjih dneh. A to zdaj niti ni pomembno, Slovencem se je končno uspelo prebiti v izločilne boje velikega tekmovanja. Dve možnosti za Slovenijo: 1. julija tekma v Frankfurtu s Portugalsko ali 2. julija tekma v Münchnu z najboljšim v skupini E z Belgijo.

Tekma v živo

95. minuta: Konec, 0:0! Slovenija je v osmini finala! Izjemen uspeh, izjemno slavje v Kolnu!

93. minuta: Palmer je streljal, Oblak brani. Še dve minuti!

91. minuta: V igro prihaja še Jure Balkovec, iz igre Erik Janža. Še 4 minute dodatka.

89. minuta: Slovenija je zdržala še en nalet, zdaj varovanci Keka na vse načine skušajo ukrasti kakšno sekundo.

85. minuta: V igro Žan Celar in Jon Gorenc Stanković, Jan Mlakar in Andraž Šporar odhajata iz igre.

83. minuta: Slovenci se borijo, a jim pojenjujejo moči. Še okrog 10 minut tekme je pred nami.

78. minuta: Slovenija je stopila nekoliko višje, Anglija pa grozi s protinapadi, pogosto je nevarno pred Oblakom.

75. minuta: Prva menjava pri Sloveniji. Šeško odhaja iz igre, v igro pa prvič na tem euru Josip Iličić.

71. minuta: Šporar je ukradel žogo in šel v protinapad, Marc Guehi ga je ustavil s prekrškom, a so nato Slovenci v 70. minuti slabo izvedli prosti strel z 29 metrov. Pri Angležih je v igro vstopil Cole Palmer.

Foto Leon Vidic
Foto Leon Vidic

68. minuta: Angleško obleganje se nadaljuje. Koliko časa lahko Slovenci še zdržijo? Kek še vedno ni opravil nobene menjave.

61. minuta: Anglija je vse bolj nevarna, Slovenci težko prihajajo do žoge.

59. minuta: Slovenija je ob predložkih v težavah, Šeško je žogo rešil s črte, nato je razčistil Oblak. Ostaja pri začetnem izidu, a Slovenci so opazno padli v igri.

54. minuta: Slovenci drugega polčasa niso začeli najbolje, na sredini igrišča so storili številne nepotrebne napake, a jih zaenkrat rešujejo branilci s čvrstim Bijolom na čelu. Slovenija bo morala hitro vzpostaviti ravnotežje.

46. minuta: V slačilnici je ostal Gallagher, v igro je prišel Kobbie Mainoo. Pri Sloveniji brez menjav.

1. polčas

45. minuta: Sodnik Clement Turpin ni pokazal dodatka, ob izteku 45. minute je zapiskal konec prvega polčasa. Slovenci so s prikazanim lahko zadovoljni, dobro so se zoperstavili Angležem, ostaja pa občutek, da bi lahko bili Slovenci iz protinapadov še nekoliko bolj nevarni. Morda bo to naloga za drugi polčas, a tudi remi z 0:0 je za Slovenijo odličen izid.

41. minuta: Velika priložnost za Angleže, po predložku je bil Kane nekaj centimetrov prekratek, da bi žogo preusmeril v mrežo Slovenije. Ostaja 0:0.

38. minuta: Zdaj pritiska Slovenija, Karničnik je bil v kazenskem prostoru, a znova brez strela. Slovenci držijo žogo na polovici Anglije.

36. minuta: Z 29 metrov je dlani Oblaka ogrel Phil Foden, a je bil slovenski vratar na mestu. Še 10 minut do polčasa.

30. minuta: Slovenci imajo vedno več težav, Anglija je agresivna, nekajkrat je bilo nevarno. Angleži so začutili priložnost.

28. minuta: Angleži imajo žogo v svojih nogah, a se njihovi napadi zaključujejo še pred slovenskim kazenskim prostorom. Obramba deluje dobro, a Slovenci trošijo veliko energije.

Foto Leon Vidic
Foto Leon Vidic

23. minuta: Erik Janža je prejel rumeni karton za prekršek nad Sakajem, če se Slovenija uvrsti v osmino finala, Janža ne bo smel igrati.

20. minuta: Gol za Anglijo, a ne bo veljal, Phil Foden je bil v prepovedanem položaju v lepi akciji, ko so Angleži izigrali slovensko obrambo, žogo je v mrežo pospravil Bukayo Saka. Opozorilo za Slovence.

17. minuta: Po prekršku nad Žanom Karničnikom je Kieran Trippier prejel prvi rumeni karton na tekmi. Slovenija je imela obetaven protinapad, ki pa se ni končal s strelom na gol.

15. minuta: Vse se dogaja na sredini igrišča, s tribun pa odmeva Slovenija šampion! Izvrstno vzdušje na štadionu.

10. minuta: Angleži imajo pobudo, a se zaenkrat slovenska osrednja branilca dobro kosata s Harryjem Kanom. Slovenci zaenkrat žoge ne uspejo za dlje kot nekaj sekund obdržati v svoji posesti.

Foto Leon Vidic
Foto Leon Vidic

6. minuta: Slovenci so uvod v tekmo dobro prestali, Angleži niso pritisnili na zadnjo vrsto, storili so nekaj napak in Slovenija je dvakrat prišla bližje vrat Pickforda, Šeško je enkrat streljal z glavo, a ni ogrozil angleškega vratarja.

1. minuta: Obe ekipi sta pritekli na zelenico, zadoneli sta obe himni, na sončnem štadionu je vse nared, da se nogometni spektakel začne.

Napoved tekme

Po spektaklu v Münchnu, kjer je Slovence s tribun spremljalo več kot 20.000 rojakov, se evropsko prvenstvo nadaljuje v Kölnu, kjer so Slovenci kljub precej večji oddaljenosti od domovine znova pokazali, kako navdušeni so nad predstavami reprezentance na evropskem prvenstvu. Več kot 13.500 navijačev se je ogrelo s koncertom Siddharte, nato pa so se v navijaškem korteu (pohodu) odpravili proti enemu najbolj akustičnih štadionov v Nemčiji.

FOTO: Leon Vidic
FOTO: Leon Vidic

Tam slovensko reprezentanco čaka tretje, morda zadnje dejanje tega evropskega prvenstva. Nasprotnik bo slovita Anglija, med ekipama veliko neznank ni. Ne glede na to, da so Angleži že v osmini finala, pa se vendarle zdi, da imajo v domovini več kritik, zvezdniki so se zapletli v besedne boje z bivšimi nogometaši in komentatorji, tudi navijači niso navdušeni nad tem, kar so trije levi pokazali doslej ...

image_alt
(FOTO in VIDEO) V Kölnu vse večja navijaška vročica pred večerno tekmo

Slovence čaka težko delo, proti Angliji morajo iztržiti vsaj točko, a vendarle ne gre za misijo nemogoče. To so z dobrima tekmama proti Danski in Srbiji že dočakali, če bi imeli še kanček sreče, bi morda na računu že imeli štiri, morda tudi šest točk. Nova priložnost se jim ponuja ob 21. uri, po napovedih slovenski selektor Matjaž Kek ni menjal začetne postave, čeprav bi si v njej marsikdo želel videti Jona Gorenca Stankovića, tudi Josip Iličić še čaka na svojo priložnost.

FOTO: Leon Vidic
FOTO: Leon Vidic

Pri Angliji je namesto načetega Luka Shawa v prvi postavi Kieran Trippier, na sredini igrišča bo začel Connor Gallagher, Jude Bellingham se bo pomaknil še bližje slovenskim vratom.

Za Slovenijo sta doslej zadela bočna branilca Erik Janža in Žan Karničnik, zdaj so na vrsti tudi napadalci, v prvi vrsti Benjamin Šeško. Na napadalca Leipziga so se branilci nasprotnikov dobro pripravili, z golom proti Angliji pa bi Šeško še dvignil svojo vrednost na evropski nogometni tržnici. 

Okrog 23. ure bo znano, kaj so Slovenci iztržili v Kölnu, hkrati bodo tudi Srbi in Danci odigrali svoje srečanje v Münchnu.

Postavi:

Anglija (4-2-3-1): Pickford; Walker, Stones, Guehi, Trippier; Gallagher, Rice; Saka, Foden, Bellingham; Kane.

Slovenija (4-4-2): Oblak; Karničnik, Drkušić, Bijol, Janža; Stojanović, Elšnik, Gnezda Čerin, Mlakar; Šporar, Šeško.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine