Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Euro 2024

Bellingham in Kane rešila Angleže, Španci po hladni prhi nadigrali Gruzijce

Drugi dan izločilnih bojev na euru 2024 je postregel z dramo. Anglija je šele v podaljšku premagala Slovaško. Španija kljub šoku zanesljivo prek Gruzije.
Harry Kane je zadel v podaljšku. FOTO: Patricia De Melo Moreira/AFP
Harry Kane je zadel v podaljšku. FOTO: Patricia De Melo Moreira/AFP
30. 6. 2024 | 18:00
1. 7. 2024 | 00:01
3:59

Drugi dan obračunov osmine finala na evropskem prvenstvu v nogometu v Nemčiji je takoj postregel z dramo in preobratom. Anglija je visela na nitki, ampak se rešila, ko je v 95. minuti za izenačenje proti Slovaški poskrbel eden glavnih zvezdnikov eura 2024 Jude Bellingham, zmagovalec lige prvakov z Real Madridom, ki je zadel s škarjicami, kar bi lahko bil najlepši gol prvenstva. V četrtfinale so se uvrstili tudi Španci, ki so prav tako zgodaj zaostali, vendar zanesljivo premagali srčne Gruzijce s 4:1.

Že v prvi minuti podaljška v Gelsenkirchnu je za popoln zasuk s strelom z glavo poskrbel angleški kapetan Harry Kane. Reprezentanti iz domovine nogometa so z igro spet razočarali, ampak se skozi šivankino uho prebili v četrtfinale. Proti Švici, ki je zanesljivo izločila branilce naslova iz Italije, bodo izbranci Garetha Southgata morali pokazati bistveno več kot proti Slovakom ter pred tem proti Srbom, Dancem in Slovencem. Slednje jutri čaka tekma s Portugalsko, hrabra predstava Slovakov pa jim je lahko kažipot.  

Anglija – Slovaška 2:1 (Gelsenkirchen, 47.244; Bellingham 90+5, Kane 91; Schranz 25; Gelsenkirchen, sodnik Halil Meler, Turčija)

Angleška nogometna reprezentanca je v tekmi osmine finala evropskega prvenstva v Gelsenkirchnu po podaljšku premagala Slovaško z 2:1 in si priborila nastop v četrtfinalu. V tem se bo merila proti Švici.

Angleži so v skupini C po ne najbolj prepričljivih predstavah vseeno prišli do prvega mesta. Premagali so Srbe (1:0), remizirali pa z Dansko (1:1) in Slovenijo (0:0). Slovaki so se v izločilne boje prebili kot ena izmed najboljših tretjeuvrščenih ekip. V skupini E so presenetljivo premagali Belgijo (1:0), remizirali z Romunijo (1:1) in izgubili proti Ukrajini (1:2).

Jude Bellingham je zadel v izdihljajih rednega dela. FOTO: Patricia De Melo Moreira/AFP
Jude Bellingham je zadel v izdihljajih rednega dela. FOTO: Patricia De Melo Moreira/AFP

Angleže zdaj v četrtfinalu čaka zahtevna Švica, ki je v soboto izločila Italijo (2:0), pred tem pa v skupini tudi remizirala z eno izmed favoritinj za končno zmago Nemčijo.

Slovaško je v vodstvo v 25. minuti popeljal Ivan Schranz. Dolgo je kazalo na njihovo presenečenje, Angleži so imeli na dvoboju ogromno posesti, a niso vedeli, kaj z njo narediti, podobno kot na vseh tekmah tega EP. Toda v peti minuti sodnikovega dodatka jih je rešil Bellingham, ki je tekmo z mojstrovino popeljal v podaljške. Takoj v začetku tega je dvoboj odločil kapetan Kane.

Španija – Gruzija 4:1 (Köln, 42.233; Rodri 39, Ruiz 51, Williams 75, Olmo 83; Le Normand 18/ag; sodnik Francois Letexier, Francija).

Španska nogometna reprezentanca se je uvrstila v četrtfinale evropskega prvenstva v Nemčiji. V Kölnu je s 4:1 premagala Gruzijo. Za preboj v polfinale se bodo Španci v petek v Stuttgartu pomerili proti Nemčiji.

Daniel Olmo je zapečatil usodo Gruzijcev. FOTO: Angelos Tzortzinis/AFP
Daniel Olmo je zapečatil usodo Gruzijcev. FOTO: Angelos Tzortzinis/AFP

Španci so upravičili vlogo favoritov na tekmi proti debitantom na EP. Gruzijci so se fanatično borili in v prvem pravem protinapadu zadeli s pomočjo španskega branilca Robina Le Normanda.

Ob koncu prvega polčasa je izenačil Rodri (39.), zmago pa so Špancem v drugem delu zagotovili Fabian Ruiz v 51., Nico Wiliams v 75. ter rezervist Dani Olmo v 83. minuti.

Ponedeljkova para osmine finala sta Francija – Belgija (18.00, Düsseldorf) in Portugalska – Slovenija (21.00, Frankfurt), torkova pa Romunija – Nizozemska (18.00, München) in Avstrija – Turčija (21.00, Leipzig).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine