Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Euro 2024

Polom Portugalcev, ki se bodo v ponedeljek pomerili s Slovenci

Cristiano Ronaldo & Co. so na EP izgubili z Gruzinci. Izjemno napeto je do konca ostalo v skupini E, v kateri so vsa štiri moštva zbrala po štiri točke.
Gruzinci so se veselili senzacionalne zmage nad Portugalci. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Gruzinci so se veselili senzacionalne zmage nad Portugalci. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
M. Š., STA
26. 6. 2024 | 13:25
27. 6. 2024 | 00:30
4:31

Z današnjimi tekmami v skupinah E in F se je na nogometnem evropskem prvenstvu v Nemčiji sklenil skupinski del tekmovanja. Od osmih reprezentanc, ki so danes stopile na veliko sceno, je zgolj Portugalska v skupini F mirno in brez tekmovalnega pritiska pričakovala zadnji krog. Cristiano Ronaldo & Co. so si namreč z zmagama nad Češko z 2:1 in Turčijo s 3:0 že zagotovili nastop v osmini finala, druge moštva pa so imela še realne možnosti za preboj med 16.

Verjetno je tudi to vplivalo na slab(š)o predstavo favoriziranih Portugalcev, ki so senzacionalno z 0:2 (0:1) klonili proti Gruzincem. To pomeni, da se bo Slovenija v ponedeljek (z začetkom ob 21. uri) v osmini finala v Frankfurtu pomerila z Ronaldom in njegovimi soigralci. Za Gruzijo, ki se je srčno borila od začetka do konca, sta v polno zadela sta Hviča Kvaračelija v 2. minuti in Georges Mikautadze z enajstmetrovke v 57. minuti.

Cristiano Ronaldo je ob odhodu z igrišča jezno brcnil v bidon. FOTO: Ozan Kose/AFP
Cristiano Ronaldo je ob odhodu z igrišča jezno brcnil v bidon. FOTO: Ozan Kose/AFP

Reprezentanci sicer loči kar 68 mest na svetovni lestvici za največjo razliko tekmecev na tem euru. Omeniti kaže, da je Portugalska, ki je v točkovanju Fife šesta (Gruzija zaseda šele 74. mesto), tokrat igrala v skoraj povsem spremenjeni sestavi glede na prejšnje tekme, med najvidnejšimi akterji na igrišču pa je bil prvi zvezdnik Ronaldo.

Cenk Tosun je zabil zmagoviti gol za Turčijo. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Cenk Tosun je zabil zmagoviti gol za Turčijo. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

V drugi tekmi skupine F je Turčija z 2:1 (0:0) premagala Češko in si prav tako zagotovila nastop v osmini finala. Za preboj v četrtfinale se bo pomerila z Avstrijo. Turki so vse od 20. minute igrali z nogometašem več na zelenici, a so kljub temu trepetali za uvrstitev v izločilne boje. 

V vodstvo so prešli v 51. minuti prek Hakana Calhanogluja, Čehi pa so v 66. minuti izenačili z golom Tomaša Součka. Čeprav so Čehi nato pritiskali, so globoko v sodnikovem dodatku Turki vendarle prišli do zmage in napredovanja v osmino finala. Zmagoviti gol je zabil Cenk Tosun.

Razvan Marin (na sredini) se je takole veselil izenačujočega gola za Romunijo proti Slovaški. FOTO: Angelos Tzortzinis/AFP
Razvan Marin (na sredini) se je takole veselil izenačujočega gola za Romunijo proti Slovaški. FOTO: Angelos Tzortzinis/AFP

Vse štiri reprezentance osvojile po štiri točke

Izjemno napeto je bilo v skupini E,  v kateri so vse štiri reprezentance zbrale štiri točke. Zaradi boljšega razmerja v doseženih in prejetih golih je na vrhu ostala Romunija, drugo mesto je osvojila Belgija, tretja je bila Slovaška, četrta pa Ukrajina. 

Na današnjih dvobojih med Slovaki in Romuni v Frankfurtu (1:1) ter med Ukrajinci in Belgijci v Stuttgartu (0:0) ni bilo nobenega preračunavanja, prav vse reprezentance so dale vse od sebe in si poskušale zagotoviti napredovanje.

Slovake je v 24. minuti v vodstvo popeljal Ondrej Duda, trinajst minut pozneje pa je iz enajstmetrovke izenačil Razvan Marin, ki je – kot se je izkazalo pozneje – s tem golom Romunom zagotovil prvo mesto v izjemno izenačeni skupini E. Brez zadetkov pa sta se razšli izbrani vrsti Belgije in Ukrajine, ki se tako nesrečno poslavlja od tega prvenstva stare celine. »Rdečim vragom« je točka zadostovala za osvojitev drugega mesta v skupini.

Belgijci (na fotografiji Amadou Onana) in Ukrajinci (Oleksandr Zinčenko) so se razšli brez zadetkov. FOTO: Lee Smith/Reuters
Belgijci (na fotografiji Amadou Onana) in Ukrajinci (Oleksandr Zinčenko) so se razšli brez zadetkov. FOTO: Lee Smith/Reuters

Na letošnjem evropskem prvenstvu so v osmino finala napredovale vse prvo- in drugouvrščene reprezentance iz vseh šestih skupin, ob njih pa še štiri najboljše tretjeuvrščene.

Slovenija je po včerajšnjem neodločenem izidu z Anglijo osvojila tretje mesto v skupini C. V osmini finala se bo – kot že omenjeno – v ponedeljek v Frankfurtu postavila po robu Portugalski. Anglijo čaka Slovaška, Dansko pa Nemčija.

image_alt
Nekdanji nemški as: Anglija – Slovenija? Težko je gledati takšno tekmo

V osmino finala so se tako uvrstile Nemčija in Švica iz skupine A, Španija in Italija iz skupine B, Anglija, Danska in Slovenija iz skupine C, Avstrija, Francija in Nizozemska iz skupine D, Romunija, Belgija in Slovaška iz skupine E ter Portugalska, Turčija in Gruzija iz skupine F.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine