Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Azzurri in furija: sveži, pomlajeni in navdihnjeni

Italija in Španija v prvem paketu tekem lige narodov nakazali vrnitev med najboljše reprezentance.
Italija pod taktirko Roberta Mancinija napreduje, z zmago proti Nizozemski pa je mlajši Mancinijev rod navdušil navijače. Na fotografiji strelec gola Nicola Barella in Moise Kean. FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters
Italija pod taktirko Roberta Mancinija napreduje, z zmago proti Nizozemski pa je mlajši Mancinijev rod navdušil navijače. Na fotografiji strelec gola Nicola Barella in Moise Kean. FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters
G. N.
8. 9. 2020 | 08:40
8. 9. 2020 | 08:54
3:03
Ni ju med najboljšimi na stari celini in na svetu, toda Španija in Italija sta v septembrskem paketu tekem lige narodov nakazali, da sta na poti stare slave. Zavzeli sta vrh lestvice v svojih skupinah po dveh tekmah. Obe imata podobno vizijo, v njej prednjačijo mladi igralci.

Španija se je pod vodstvom selektorja Luisa Enriqueja že v Stuttgartu s sicer srečno, a zasluženo osvojeno točko po golu v šesti minuti sodnikovega dodatka predstavila v privlačni podobi, v naslednji tekmi je bila še učinkovita. Ukrajini, ki ji zelo uspešno dirigira še en slavni nogometaš, selektor Andrej Ševčenko, je nasula štiri gole.

Zgodovino je spisal veliki up Barcelone Ansu Fati, ki je postal najmlajši strelec Španije. Šele 31. oktobra bo dopolnil 18 let. Dopolnil je zbirko dosežkov z naslovom najmlajši: v minuli sezoni je postal tudi najmlajši strelec v ligi prvakov in Barcelone v španskem prvenstvu. Enrique žanje pohvale in čestitke za pogum. Njegov koncept, po katerem oblikuje reprezentanco s širokim naborom igralcev (v dvanajstih tekmah jih je preizkusil že 50), je tvegan, od njega ne bo odstopil. 

»Selektor ima težko nalogo. Ima mlado, toda izkušeno moštvo,« je o Enriquejevem izzivu povedal nepogrešljivi mož in kapetan Španije, 34-letni Sergio Ramos, ki je Ukrajincem zabil dva gola in postal najučinkovitejši branilec na svetu v reprezentančnem dresu. Dosegel je že 23 golov.

Ansu Fati piše zgodovino Španije in Barcelone. FOTO: Sergio Perez/Reuters
Ansu Fati piše zgodovino Španije in Barcelone. FOTO: Sergio Perez/Reuters


Drugačni, lepi »azzurri«


Po veliki zmagi v Amsterdamu (strelec je bil Interjev igralec Nicolo Barella) proti Nizozemski so bili navdušeni tudi v Italiji. »Drugačna Italija. Lepa in z močno voljo ter bleščeča,« je rožnata Gazzetta Dello Sport opisala predstavo varovancev selektorja Roberta Mancinija, ki je opravil kar sedem menjav v primerjavi s tekmo proti Bosni in Hercegovini.

Kot pri Španiji ima glavno besedo na igrišču nestor, v tej vlogi je 36-letni Juventusov branilec Giorgio Chiellini. Italijanski komentatorji so si bili edini, da Italija nima boljšega branilca.

»Odlično smo se pripravili za tekmo. Smo skupina, ki je skupaj že dve leti,« je po poškodbi in daljši odsotnosti povedal Chiellini. Toda v zmagi je neprijetno poškodbo staknil mladi rimski up in v Mancinijevem konceptu eden od igralcev za prihodnost Nicolo Zaniolo. Še drugič v krajšem obdobju si je 21-letni član Rome poškodoval koleno, zaradi česar bi bila lahko ogrožena njegova kariera.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine