Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Drevi v boj še Ibrahimović in peterica slovenskih legionarjev

Danes odpira evropsko ligo tudi štirje slovenski nogometaši v štirih tujih klubih.
Zlatan Ibrahimović bo eden od glavnih zvezdnikov te sezone v evropski ligi. FOTO: Miguel Medina/AFP
Zlatan Ibrahimović bo eden od glavnih zvezdnikov te sezone v evropski ligi. FOTO: Miguel Medina/AFP
22. 10. 2020 | 06:00
3:11
Potem ko so opravili svoje najboljši v ligi prvakov, bo oživela tudi Uefina evropska liga. V njej bo tekmovalo več klubov najvišjega razreda, zato lahko ljubitelji nogometa upravičeno pričakujejo odlično zabavo in vrhunske igre, kakršne pač omogoča šov na praznih štadionih.

Uefino tekmovanje s približno 7 milijard evrov vrednim igralskim kadrom bodo še zadnjič igrali v obliki, kot jo poznamo, naslednje leto bo namreč vzniknilo tudi tretje klubsko tekmovanje, imenovano Uefina konferenčna liga. Naslov zmagovalca brani Sevilla, ki je bila v finalu na nemških tleh boljša od milanskega Interja.


Stojanović, Petrović, Laci, Gnezda Čerin in trener Rožman


Prvi zmagovalec reformiranega tekmovanja je v sezoni 2004/05 postal moskovski CSKA, ki je na štadionu Sportinga premagal prav gostitelje s 3:1 (Berezucki, Love, Žirkov). Toda to ni bila prva preobrazba evropske lige: njen predhodnik je bil denimo pokal Uefa, ki se je leta 1999 združil s pokalom pokalnih zmagovalcev (PPZ). Zadnji prvak PPZ je leta 1999 postal tedaj močni rimski Lazio, ki je bil v finalu boljši od Mallorce z 2:1 (Vieri, Nedved).

image_alt
Slovenci podajali za gole, trije so rešetali tudi mreže


Dvajset let pozneje pripada pozornost mlajšim obrazom, čeprav bo sodil med prve zvezdnike evropske lige 2020/21 že 39-letni švedski veteran v majici Milana Zlatan Ibrahimović. Milan bo drevi – tekme bodo ob standardnih urah 18.55 in 21.00 – odprl tekmovanje na gostovanju pri Celticu. Tržno največ vredni nogometaši v tej sezoni evropske lige so vendarle mlajši. To so: Harry Kane (120 milijonov €), Heung-min Son (75 mio €, oba Tottenham), Kalidou Koulibaly (65, Napoli), Gigi Donnarumma (60, Milan) Nicolo Zaniolo (55, Roma) in James Maddison (55, Leicester).

Petar Stojanović (levo) bo z zagrebškim Dinamom poskušal streti odpor Feyenoorda. FOTO: Bernadett Szabo/AFP
Petar Stojanović (levo) bo z zagrebškim Dinamom poskušal streti odpor Feyenoorda. FOTO: Bernadett Szabo/AFP


Slovenski predstavniki? Petar Stojanović bo v majici Dinama v Zagrebu poskušal presenetiti Feyenoord (v skupini K sta še CSKA in Volfšperk), Dejan Petrović bo v skupini B gostil sloviti Arsenal (v skupini še Molde in Dundalk), Žiga Laci bo z AEK gostoval v Bragi (Leicester in Lugansk), najtežji izziv je pred Rečani, ki jih vodi Simon Rožman, zanje pa igra Adam Gnezda Čerin. Rijeka bo gostila Real Sociedad (Napoli in Alkmaar).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine