Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Čeferin in von der Leynova jutri o podnebnih spremembah in covidu-19

Evropska nogometna zveza in EU o aktualni problematiki.
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin z odgovornimi v EU razpravlja o starocelinski problematiki. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin z odgovornimi v EU razpravlja o starocelinski problematiki. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
M. U., STA
2. 12. 2020 | 14:47
2:53
Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin se bo jutri virtualno sestal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Pogovarjala se bosta o vrsti tem - podnebnih spremembah, covidu-19, vlogi športa in nogometa v Evropi ter o sodelovanju komisije in Uefe. V ospredju videokonference naj bi bila po neuradnih informacijah vloga Uefe v okviru prizadevanj za uresničitev evropskega zelenega dogovora s temeljnim ciljem doseči podnebno nevtralnost Evrope do leta 2050, pogovarjala pa naj bi se tudi o boju proti rasizmu in strategiji za enakost oseb LGBTIQ.

Uefa je sicer partnerica v kampanjah komisije za spodbujanje dejavnega življenjskega sloga in sodeluje s komisijo pri številnih pobudah, na primer pri spodbujanju ženskega nogometa, boja proti nasilju, rasizmu in diskriminaciji ter proti prirejanju izidov tekem in korupciji v športu, pri zaščiti mladoletnih ter spodbujanju okoljske vzdržnosti ob velikih športnih dogodkih.
 

Socialni in družbeni cilji


V torek se je Čeferin na videokonferenci sestal tudi s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem, s katerim sta se zavezala k spodbujanju vključevanja in zaščite solidarnosti v evropskem nogometu. Poudarila sta tudi, da igra evropski nogomet pomembno vlogo pri okrevanju Evrope ter doseganju socialnih in družbenih ciljev.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se bo pogovorila tudi z nogometno zvezo stare celine. FOTO: Olivier Matthys/AFP
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se bo pogovorila tudi z nogometno zvezo stare celine. FOTO: Olivier Matthys/AFP


Čeferin je poudaril, da druži Uefo in Evropski parlament vizija evropskega nogometa kot sile dobrega s spodbujanjem vrednot, izobraževanja mladih, enakosti in raznolikosti ter z bojem proti vsem oblikam diskriminacije. Uefa po njegovih besedah tudi zagotavlja, da se poslovni uspeh evropskega nogometa vlaga v igro in družbo, na primer s krepitvijo ženskega nogometa in gradnjo lokalnih igrišč.
 

Boj proti rasizmu


Pogovarjala sta se tudi o boju proti rasizmu. "Evropa je združena v raznolikosti in tudi v ljubezni do nogometa. Združuje ljudi z različnimi ozadji in združuje skupnosti - to je nekaj, kar pri obnovi po covidu-19 potrebujemo bolj kot kdaj koli," je poudaril Sassoli in potrdil zavezanost parlamenta boju proti rasizmu.

Predsednik parlamenta je še dodal, da je bilo minulo leto zaradi covida-19 za evropski nogomet eno najtežjih. Ob počasnem vračanju normale je treba po njegovih besedah zavarovati evropski model športa, ki temelji na solidarnosti. "Uefa igra ključno vlogo pri zaščiti integritete igre in zagotavljanju, da ta koristi Evropi kot celoti," je še izpostavil.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine