Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Atleti ali beli balet? Oblaka čaka boj z vročim Bellinghamom

V Angliji se bosta pomerila na začetku sezone razigrana londonska tekmeca Arsenal in Tottenham. Tudi v Madridu prestižni mestni derbi.
Dvoboji Tottenhama in Arsenala so vedno vroči, rivalstvo je tokrat začinjeno še z bojem za vrh prvenstvene lestvice.

Foto Paul Childs/Reuters
Dvoboji Tottenhama in Arsenala so vedno vroči, rivalstvo je tokrat začinjeno še z bojem za vrh prvenstvene lestvice. Foto Paul Childs/Reuters
23. 9. 2023 | 05:00
23. 9. 2023 | 08:14
5:28

Vsak nogometni konec tedna prinese nekaj dvobojev za vrh lestvice, predvsem to velja za Anglijo, kjer je krog favoritov res širok. A predzadnji septembrski vikend bo vseeno poseben, saj prinaša tradicionalne mestne derbije v Londonu in Madridu, pa tudi gostovanje Marseilla v mestu luči. V Nemčiji Benjamina Šeška čaka zahtevno gostovanje in nova priložnost za dokazovanje, v Italiji pa Napoli nujno potrebuje vse tri točke, da zadrži stik z vrhom.

Arsenal – Tottenham (nedelja, 15.00)

Dvoboj sosedov in velikih rivalov v severnem Londonu je eden največjih in najstarejših v angleškem prvenstvu. Letos ne bo šlo le za čast, tako Arsenal kot Tottenham sta v sezono vstopila odlično in sta na lestvici izenačena s po 13 točkami. Pri Arsenalu se napadalni stroj Mikela Artete počasi ogreva, med tednom je napolnil mrežo PSV (4:0), za dobro vzdušje je poskrbel tudi kapetan Martin Ødegaard, ki je podaljšal pogodbo s topničarji do leta 2028. Na drugi strani čaka Tottenham, ki je v sezono po odhodu Harryja Kana vstopil rezultatsko razbremenjen, pod Angejem Postecoglujem pa kaže borbene in za gledalce zelo všečne predstave, ki prinašajo tudi rezultate. Favoriti so vendarle domačini, na štadionu Emirates ne bodo potrjevali le severnolondonske prevlade, temveč tudi status kandidata za angleški naslov. Naš tip: 1.

Martin Odegaard je podaljšal pogodbo z Arsenalom do leta 2028. Foto Paul Childs/Reuters
Martin Odegaard je podaljšal pogodbo z Arsenalom do leta 2028. Foto Paul Childs/Reuters

Atletico Madrid – Real Madrid (nedelja, 21.00)

Za Janom Oblakom in Atleticom je turbulentni začetek sezone. Po tem, ko so razbili Rayo Vallecano s kar 7:0, so prikazali »najslabšo predstavo v moji eri«, kot se je izrazil Diego Simeone, in izgubili s 3:0 proti Valencii. Sol na rane je bil gol vratarja Lazia Ivana Provedela v zadnjih sekundah tekme v ligi prvakov, po katerem so iztržili le remi, v državnem prvenstvu pa za Realom na vrhu lestvice zaostajajo že za osem točk, zato si spodrsljaja res ne smejo privoščiti. Tudi beli balet na začetku sezone ne zmaguje prepričljivo, proti Unionu iz Berlina ga je v sodniškem dodatku rešil čudežni Jude Bellingham. Anglež je še tretjič na zadnjih štirih tekmah zadel za zmago v zadnjih 10 minutah tekme! »Ta majica da nogometašem moč, da verjamejo do konca,« je prepričan Carlo Ancelotti. Za Real bi bil remi soliden, za Atletico pa sprejemljiv rezultat. Naš tip: 0.

Jude Bellingham je rešitelj belega baleta v tej sezoni. Foto Thomas Coex/AFP
Jude Bellingham je rešitelj belega baleta v tej sezoni. Foto Thomas Coex/AFP

PSG – Marseille (nedelja, 20.45)

Pred sezono je marsikdo nekoliko neupravičeno odpisal PSG, a Parižani imajo v napadu še vedno izvrstnega Kyliana Mbappeja, ki je spet ujel pravo strelsko formo, z Randalom Kolo Muanijem se v napadu vse bolje razumeta. PSG je v ligi prvakov prevladoval proti dortmundski Borussii, terensko premoč lahko pričakujemo tudi na derbiju z Marseillom, ki se je po nepričakovanem odstopu trenerja Marcelina znašel v težavah. Brez trenerja so med tednom izvlekli remi (3:3) z Ajaxom, na Parku princev bodo morali strniti obrambne vrste, če se želijo v Marseille vrniti s kakšno točko v žepu. Naš tip: 1.

Borussia Monchengladbach – Leipzig (sobota, 15.30)

Benjamin Šeško je prvenec dočakal tudi v ligi prvakov. Foto Fabrice Coffrini/AFP
Benjamin Šeško je prvenec dočakal tudi v ligi prvakov. Foto Fabrice Coffrini/AFP
Za nogometaše Leipziga bi se sezona težko začela bolj uspešno, niz treh ligaških zmag so nadaljevali tudi v elitnem evropskem tekmovanju. Trenutno Leipzig ob Bayerju iz Leverkusna deluje kot resen konkurent Bayernu, za naskok na prvenstveno krono pa bodo morali točke dobivati na »manjših« tekmah, kjer tekmeci Bavarcev ponavadi izgubljajo prvenstva. Proti M'Gladbachu za Benija Šeška in soigralce šteje le zmaga, obetamo pa si lahko festival zadetkov – Gladbach je že dvakrat v tem prvenstvu prejel po tri (Leverkusen, Darmstadt), Leipzig pa je s 13 zadetki drugo najbolj učinkovito moštvo bundeslige. Naš tip: več kot 2,5 gola.

Bologna – Napoli (nedelja, 18.00)

Po le štirih tekmah se je branilec naslova Napoli že znašel v zaostanku petih točk za vodilnim Interjem. Trener Neapeljčanov Rudi Garcija je jezen na svoje varovance, ker tekem, na katerih prevladujejo, ne znajo mirno pripeljati do konca, enako je bilo med tednom proti Bragi, ko so trepetali za zmago z 2:1. Tokrat jih čaka trda obramba Bologne, ki je doslej prejela le štiri zadetke, a se z izzivom veličine Victorja Osimhena še niso spopadli. Nogometaši Napolija v povprečju na dvobojih z Bologno dosegajo 1,5 zadetka na tekmo in če bodo podobno uspešni tudi tokrat, bi zmaga morala odpotovati v Kampanijo. Naš tip: 2.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine