Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Za Gasola in Scolo se je ustavil čas

V nedeljskem finalu košarkarskega SP se bosta udarili zasedbi dveh mojstrov stare šole.
Marc Gasol si je proti Avstralcem pomagal tudi s trdimi prijemi. FOTO: AFP
Marc Gasol si je proti Avstralcem pomagal tudi s trdimi prijemi. FOTO: AFP
13. 9. 2019 | 19:00
13. 9. 2019 | 21:07
3:14
Kot da bi se na Kitajskem ustavil čas za košarkarska mojstra stare šole. Luis Scola je aprila praznoval 39. rojstni dan, a je od prvega dneva na 18. svetovnem prvenstvu gonila sila argentinske reprezentance, ki je gladko prekosila še Francijo z 80:60 in se uvrstila v veliki finale. V nedeljo ob 14. uri bo njena tekmica Španija, ki je po dveh podaljških ugnala Avstralijo s 95:88 pod vodstvom 34-letnega Marca Gasola.

Od začetka tisočletja sta bila Scola in mlajši od slovitih bratov Gasol med junaki podvigov njunih reprezentanc. Srečala sta se tudi v polfinalu SP 2006 na Japonskem, v katerem je Španija v polfinalu ugnala Argentino s 76:75, v dvoboju za prvo mesto pa potolkla Grčijo kar s 70:47 in osvojila svojo edino kolajno na dosedanjih mundialih. Južnoameričani so osvojili zlato na prvem SP leta 1950 in srebro leta 2002.

»Še enkrat, letošnja zasedba me spominja na naš zlati rod. Ni se mi zmešalo, ko sem to rekel, čeprav so nekateri ocenili, da sem pretiraval. Možnosti imamo tudi v finalu, v katerem bom vnovič igral na vso moč. To lahko obljubim. Kaj bo z mano v ponedeljek, pa se mi ne sanja,« se je pošalil argentinski as po sedmi zaporedni zmagi na letošnjem SP. Njegovo moštvo je v četrtfinalu presenetljivo prepričljivo opravilo s Srbijo, v polfinalu pa še s Francijo, ki je dva dneva poprej izločila ZDA.

...
...


»Argentina je zasluženo zmagala. Ključ do uspeha je bila agresivnost in v tej prvini smo danes povsem odpovedali. Nikakor nismo mogli organizirati prave akcije, saj so tekmeci izjemno pritiskali na naše branilce. Zgrešili smo tudi veliko prostih metov in kljub prednosti v višini izgubili skok s 36:41,« se je pridušal francoski selektor Vincent Collet, potem ko je njegovo moštvo izgubilo vse štiri četrtine in zaostajalo že za 16 točk.
 

Do zmage z značajem


Avstralija še nima kolajne z velikih tekmovanj in tokrat ji je bila najbliže doslej. Proti Španiji je vodila večji del tekme, tudi z 11 točkami prednosti, v finišu rednega dela pa so se Španci vrnili v igro po zaslugi Marca Gasola (33 točk ob metu iz igre 11:19, prosti meti 8:8). »Ponosen sem na našo vztrajnost, tudi v najhujših trenutkih smo ostali moštvo. Do zmage nas je pripeljal naš značaj. Avstralci so igrali odlično, zato sem še toliko bolj vesel uvrstitve v finale,« je bil prešerne volje izkušeni center, potem ko so Španci omejili tekmece na komaj 38-odstotni met iz igre in jih prisilili k 22 izgubljenim žogam.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine