Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Z več denarja in prenovljenim moštvom proti višjim ciljem

Košarkarji Cedevite Olimpije se v Stožicah ambiciozno pripravljajo na začetek sezone. Vsi tuji igralci so odšli, Jurica Golemac je dobil sveže adute.
Sani Bečirovič, Edo Murić, Melvin Ejim, Jackie Carmichael, Dan Duščak (z leve) in soigralci so dobro razpoloženi pričakali začetek treninga. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Sani Bečirovič, Edo Murić, Melvin Ejim, Jackie Carmichael, Dan Duščak (z leve) in soigralci so dobro razpoloženi pričakali začetek treninga. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
20. 8. 2021 | 16:12
20. 8. 2021 | 18:23
4:51
Košarkarji Cedevite Olimpije se že 12 dni postopno zbirajo in pet tednov pred prvo uradno tekmo v sezoni – 25. septembra se bo začela liga ABA, 19. oktobra evropski pokal – na treningih pogrešajo le še peščico. Kapetan moštva Jaka Blažič se jim bo pridružil v ponedeljek, nato novi branilec Jacob Pullen, edina uganka je centrska zamenjava za Mangoka Mathianga, ki leto dni po zlomu noge še ni okreval. Skupno bo imel trener Jurica Golemac na voljo osem novih mož.

Potem ko so Stožice zapustili prav vsi tuji košarkarji, poleg Mathianga, s katerim so se sporazumno razšli v torek, še Kendrick Perry (odslej Panathinaikos), Rion Brown (Jenisej), Mikael Hopkins (Reggio Emilia), Jarrod Jones in Ivan Marinković, so slovenski prvaki hitro zapolnili vrzeli. Še pred Pullnom, lani adutom Mornarja iz Bara, so moštvo okrepili organizator igre Marcus Keene (Kalev), krilo Melvin Ejim (Budućnost), krilni centri Marko Radovanović (FMP), Blaž Habot (Hopsi Polzela) in Saša Ciani (Dynamic Beograd) ter center Jackie Carmichael (Igokea).



»Menim, da smo sestavili zelo kakovostno zasedbo, ki bi se lahko povzpela dodatno stopničko višje kot v prejšnji sezoni. Ker bo Mangok potreboval še tri ali štiri mesece rehabilitacije, iščemo zamenjavo zanj, in lahko rečem, da smo dokaj blizu. Drugi igralni položaji so zapolnjeni. Pred tremi tedni smo morali zaradi zdravstvenih težav prekiniti pogodbo tudi s Haydnom Daltonom, a smo se odločili, da ne bomo iskali nadomestnega krila v tujini. Raje bomo ponudili večjo priložnost obetavnemu Luki Ščuki, saj si želimo imeti domače jedro,« je na današnjem odprtem treningu Cedevite Olimpije pojasnil športni direktor kluba Sani Bečirovič in pristavil, da bo imelo moštvo na koncu 10 do 15 odstotkov višji proračun kot v prejšnji sezoni. V njem je že všteta odškodnina za Marka Simonovića, ki so ga v minulih dveh sezonah posodili beograjski Megi, jeseni pa bo kariero nadaljeval v ligi NBA pri Chicagu.

Trener Jurica Golemac je prepričan, da lahko Cedevita Olimpija igra še bolje kot lani. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Trener Jurica Golemac je prepričan, da lahko Cedevita Olimpija igra še bolje kot lani. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Kemija, ne statistika


»Želimo si, da bi nam nova sezona prinesla manj preloženih tekem kot prejšnja in da bi nas lahko gledalci spodbujali s tribun. Počasi dopolnjujemo svoje vrste, zato bomo potrebovali kar nekaj časa za uigravanje moštva. Med novinci prevladujejo prišleki iz lige ABA, ki imajo manj težav pri privajanju na razmere in vedo, kaj pomeni igrati v Čačku ali Beogradu. Toda sezona bo dolga, med drugim nas po novem formatu evropskega pokala čaka kar 18 močnih tekem že v uvodnem delu tekmovanja. Do novega leta bi že lahko prišli do želenih predstav in nato poskusili narediti korak naprej, saj nam je v prejšnji sezoni zmanjkala le malenkost za preboj v polfinale lige ABA in četrtfinale evropskega pokala,« je ocenil Jurica Golemac, ki že poldrugo leto vodi Cedevito Olimpijo s klopi. Potrdil je, da je glede na finančne zmožnosti kluba v glavnem dobil košarkarje, ki si jih je prvotno zamislil v moštvu.



»Upoštevati pa moramo, da se vsi naši glavni tekmeci dodatno povečali svoje proračune in se okrepili. Imamo potrebno kakovost, toda zelo pomembna bo tudi moštvena kemija. Kot trener moram jasno razdeliti vloge in košarkarjem dopovedati, kaj je Cedevita Olimpija, in da jih nismo privabili, da bi lovili visoke številke v osebni statistiki. Osebno sem zelo ambiciozen in si želim, da bi lahko zmagali na vseh tekmah, a sem se neštetokrat prepričal, da ti lahko načrte prekriža že ena žoga ali sodniška napaka,« je zagotovil stožiški strateg, zadovoljen, ker četverica slovenskih reprezentantov z letošnjih olimpijskih iger – Blažič, Edo Murić, Žiga Dimec in Luka Rupnik – pričakuje prve klubske tekme v vedrem razpoloženju.

»Vidi se, da je za njimi lepo poletje. Za športnika je zelo pomembno, da ima občutek, da ni vrgel časa stran, potem ko se je odrekel počitku, počitnicam z družino ali prijatelji. Imam občutek, da so jim imenitne predstave iz Kaunasa in Tokia dale dodaten zagon. Škoda, da jim ni šla na roko še tista desetinka s polfinalnega dvoboja proti Franciji, a smo zelo ponosni na reprezentanco, saj je igrala lepo in učinkovito,« je potrdil Jurica Golemac.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine