Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Z uspehom nad ranjenim velikanom v veliki zadregi?

Prenovljena in pomlajena Petrol Olimpija bo drevi ob 20.30 v četrtfinalu ABA v Laktaših izzvala Crveno zvezdo
Mirza Begić je novi Olimpijin kapetan, Marvin Jones pa okrepitev pod obročema. Foto Roman ŠŠipić
Mirza Begić je novi Olimpijin kapetan, Marvin Jones pa okrepitev pod obročema. Foto Roman ŠŠipić
Eduardo Brozovič
21. 9. 2018 | 06:00
4:10
Ljubljana – Petrol Olimpija vstopa v novo sezono z devetimi novimi košarkarji in skupno kar 18 možmi v članskem moštvu, kar je klubski rekord po časih Zmaga Sagadina. Pred prvo uradno tekmo pa se je znašla v navadnem položaju, saj ji lahko zmaga celo prekriža tekmovalne načrte.

Drevi ob 20.30 se bodo namreč Ljubljančani v četrtfinalu superpokala ABA v Laktaših pomerili s Crveno zvezdo, in če bi jo presenetili, bi jih v soboto pričakal zmagovalec dvoboja Cedevita – Zadar. Uvrstitev v nedeljski finale pa bi pomenila, da bi morali odigrati štiri tekme v štirih dneh, saj bo v ponedeljek na sporedu še tekma slovenskega superpokala s Sixtom Primorsko. »Res je, toda tako bi se zelo hitro navadili na ritem, kakršen nas čaka oktobra, ko bomo znova igrali na treh frontah,« je malo za šalo in malo zares ocenil Olimpijin trener Zoran Martič pred krstnim nastopom v regionalnem superpokalu. Lani so v krstni izvedbi sodelovala le štiri moštva, letos pa so ga razširili na osmerico najboljših v prejšnji sezoni, med katerimi se je kot sedma na lestvici znašla tudi Petrol Olimpija. Njen prvi tekmec bo trikratni prvak regije v letih 2015-17, ki je po spomladanskem finalu z Budućnostjo prvič po petih sezonah ostal brez vstopnice za evroligo.

»Tekma s Crveno zvezdo prihaja v neprijetnem trenutku za naše mlado moštvo. Zaradi obveznosti Mihe Lapornika in Blaža Mesička v slovenski reprezentanci, Erjona Kastratija v kosovski, Marka Simonovića v črnogorski in Aleksandra Lazića v BIH smo se pripravljali brez njih, ko so se nam pridružili, pa smo lahko opravili le dva skupna treninga pred potjo v Laktaše. Tekmo bomo poskusili izkoristiti tudi kot priložnost za uigravanje. Nekoliko bomo morali počakati le na Simonovića, saj bo do sredine decembra igral v Italiji, da bi izpolnil pogoje za pridobitev tamkajšnjega državljanstva,« je razkril Martič, ki bo imel na voljo dvakrat dražjo igralsko zasedbo kot v prejšnji sezoni.
 

Novinci pod drobnogledom


Za plače košarkarjev bo klub namenil nekaj več kot milijon evrov. Zadržal je devet staroselcev (novega kapetana Mirzo Begića, Jana Špana, Roka Badžima, Jusufa Sanona, Dražena Bubnića, Bojana Radulovića, Igorja Tratnika, Jana Barbariča in Kastratija, ki bo drevi manjkal zaradi poškodbe kolena), prav toliko pa je povratnikov in novih imen. Lapornik, Mesiček in Lazić so že igrali v Stožicah, letos se bodo prvič predstavili še dirigent Jalek Felton, branilca Jan Rebec in Petar Vujačić, krilna centra Marvin Jones in Luka Šamanić ter center Simonović.

Proračun Crvene zvezda je kljub zdrsu v evropski pokal vsaj štirikrat višji. Po odhodu Alena Omića, Taylorja Rochestieja, Jamesa Feldeina, Nemanje Dangubića in Matthiasa Lessorta stavi predvsem na okrepitve iz tujine, med katerimi izstopajo grško krilo Stratos Perperoglou (lani (Hapoel Jeruzalem), centrski povratnik iz Nemčije Maik Zirbes (Bayern), orjaški Nigerijec Michael Ojo in njegov soigralec pri FMP Filip Čović, dirigent Billy Baron (Eskisehir) in 207 cm visoki Senegalec Mohamed Faye.

»Beograjčani so zadržali zdravo jedro moštva, toda če pogledamo seznam okrepitev, vidimo, da niso niti neznani niti poceni; še posebej ne Zirbes in Perperoglou. Menim, da ne bodo slabši kot lani, in da se bodo za vsako ceno poskusili vrniti v evroligo. Vprašanje pa je, s kakšnimi ambicijami se bodo moštva lotila regionalnega superpokala in kakšnimi zasedbami bodo pripotovala v Laktaše. Prepričan sem, da ne bodo pretirano tvegala z nepripravljenimi ali zdravstveno načetimi igralci,« je prepričan Zoran Martič.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine