Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Z Dimitriosom Itoudisom ali brez, z olimpijskimi igrami ali brez?

Prihod slovitega Grka na klop slovenske košarkarske reprezentance spremljajo različni dvomi, ne le finančni.
Basketball - EuroLeague Final Four Semi Final A - CSKA Moscow vs Real Madrid - ?Stark Arena?, Belgrade, Serbia - May 18, 2018 CSKA Moscow coach Dimitrios Itoudis gestures REUTERS/Alkis Konstantinidis - RC1BAFF11520 Foto Alkis Konstantinidis Reuters
Basketball - EuroLeague Final Four Semi Final A - CSKA Moscow vs Real Madrid - ?Stark Arena?, Belgrade, Serbia - May 18, 2018 CSKA Moscow coach Dimitrios Itoudis gestures REUTERS/Alkis Konstantinidis - RC1BAFF11520 Foto Alkis Konstantinidis Reuters
12. 3. 2020 | 18:28
12. 3. 2020 | 20:06
4:04
Ljubljana – Ko je predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec potrdil, da bi lahko Dimitrios Itoudis prevzel krmilo slovenske reprezentance, je po svoje že odstavil zdajšnjega selektorja Rada Trifunovića. Toda včeraj še ni želel potrditi logičnega razmišljanja. Svetovni šport vsak dan doživlja tako drastične spremembe, da bodo kmalu pod velikim vprašajem celo letošnje olimpijske igre, s tem pa tudi kvalifikacije zanje, ki so prvi veliki cilj naših košarkarjev.

»Res je, z Itoudisom se pogovarjamo in z nikomer drugim. Ni pa še nič dokončnega, saj je pred nami kar nekaj izzivov. Poskušamo najti najboljšo možno rešitev, saj koledarji klubskih in reprezentančnih tekmovanj niso usklajeni, kar moramo upoštevati pri odločitvah. Ker vodstvi FIBA in evrolige še nista prišli do dogovora, reprezentance ne morejo računati na najboljše košarkarje, izredno težko, če ne celo nemogoče, pa jim je zagotoviti tudi najboljše trenerje, saj so povečini zaposleni v evroligaških klubih,« je danes pojasnil Erjavec.

Luka Dončić bo bržkone glavni magnet za Itoudisa. FOTO: Roman ŠŠipić
Luka Dončić bo bržkone glavni magnet za Itoudisa. FOTO: Roman ŠŠipić

V mislih je imel tudi status Dimitriosa Itoudisa, ki od leta 2014 vodi moskovski CSKA in z njim osvojil dva naslova prvaka evrolige v letih 2016 in 2019. Lani je namreč sklenil novo pogodbo do junija 2021, po kateri naj bi zaslužil poldrugi milijon evrov na leto. Da bi lahko od 23. do 28. junija vodil slovensko izbrano vrsto v olimpijskih kvalifikacijah v Kaunasu, bi potreboval posebno dovoljenje delodajalcev, in četudi bi ga dobil, bi bilo hkrati jasno, da ne bi bil na voljo v kvalifikacijah za eurobasket 2021, ki se bodo nadaljevale 27. novembra. Takrat bodo evroligaški klubi že v polnem pogonu, zato bi verjetno kazalo imeti pod streho še enega trenerja, ki bi utiral pot proti EP.
 

Evropski prvaki že bili, na OI še nikoli


Ker bi Itoudis izčrpal proračun KZS, v katerem nikoli ni bilo velikih rezerv, bi moral biti selektor B bistveno cenejši, v skupini z Madžarsko, Avstrijo in Ukrajino bi že moral nekako pripeljati moštvo do vsaj tretjega mesta. In tudi sicer: Slovenija je doslej vedno igrala na prvenstvih stare celine in že bila evropski prvak, na OI pa se še ni uvrstila. Zato bi kazalo sestaviti karseda kakovostno zasedbo z Luko Dončićem na čelu, ki bi seveda potrebovala trenerja čim višjega razreda, tako kot ga je pred poltretjim letom v Istanbulu.

Ali bo Itoudis, ki se je pred 49 leti rodil v grški Trikali, sploh finančno dosegljiv, bi lahko hitro ugotovili. Ceno bi lahko spustil, ker ga mika projekt z najboljšim mladim svetovnim košarkarjem v glavni vlogi, hkrati pa se je navezal na našo regijo. Trenersko pot je pač začel pri mladincih zagrebške Mladosti med študijem na kineziološki fakulteti v hrvaški metropoli, kjer se je tekoče naučil jezika, nato pa bil pri Panathinaikosu kar 13 let desna roka Željka Obradovića, ki mu je mentor, prijatelj in poročna priča. Če bo junija prevzel skrb za slovensko reprezentanco, celo ni izključena možnost, da bi bil njegov pomočnik Rado Trifunović, ki bi nato kot uslužbenec KZS novembra spet sedel na selektorski stolček do EP. Če se bo zamisel sfižila ali če se bo docela sesul koledar košarkarskih tekmovanj do jeseni, pa bo KZS znova na izhodiščni točki. Tako kot večina drugih.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine