Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Dončić dobil nasprotnika – po največjem preobratu v zgodovini v finale Minnesota

Košarkarji moštva Dallas Mavericks se bodo z Luko Dončićem na čelu v zaključnem dvoboju zahodne konference pomerili s Timberwolves. Rekord Indiane.
Karl-Anthony Towns (levo) je bil tokrat najzaslužnejši za zmago Minnesote. FOTO: C. Morgan Engel/AFP
Karl-Anthony Towns (levo) je bil tokrat najzaslužnejši za zmago Minnesote. FOTO: C. Morgan Engel/AFP
M. Š., STA
20. 5. 2024 | 07:45
20. 5. 2024 | 11:51
4:43

Košarkarji Minnesote Timberwolves so v odločilni sedmi tekmi drugega kroga končnice zahodne konference v ligi NBA v gosteh z 98:90 premagali Denver Nuggets in se s 4:3 v zmagah uvrstili v konferenčni finale. Na vzhodu so sedmi dvoboj igralci Indiane Pacers, ki so prav tako na tujem s 130:109 odpravili New York Knicks.

Minnesota je v konferenčnem polfinalu zahodne konference po sedmih tekmah izločila branilce lovorike. V igro so se tokrat vrnili po zaostanku 20 točk in se bodo v finalu zahodne konference pomerili z Dallas Mavericks s slovenskim zvezdnikom Luko Dončićem na čelu, ki so pred tem s 4:2 v zmagah ugnali Oklahomo City Thunder.

Karl-Anthony Towns je za Minnesoto zbral 23 točk in 12 skokov, toliko točk pa je dosegel tudi Jaden McDanielsAnthony Edwards je po slabšem začetku na koncu prišel do 16 točk (12 jih je dosegel v drugem polčasu), osmih skokov in sedmih podaj. Po tekmi je izjavil, da mu je trener Chris Finch rekel, naj igra hitreje.

»Vso tekmo smo bili mirni. Samo borili smo se in borili. Towns je tokrat igral spektakularno. On nas je popeljal do te zmage,« je soigralca pohvalil Edwards.

Nikola Jokić ni mogel preprečiti Denverjevega poraza. FOTO: C. Morgan Engel/AFP
Nikola Jokić ni mogel preprečiti Denverjevega poraza. FOTO: C. Morgan Engel/AFP

Minnesota je ob polčasu zaostajala že za 15 točk, v nadaljevanju pa ji je v odločilni sedmi tekmi končnice uspel največji preobrat v zgodovini lige NBA. Nobeno moštvo pred tem se namreč na sedmi tekmi ni vrnilo po zaostanku več kot 11 točk ob polčasu. »To je poseben trenutek. To je prekleto dobra ekipa z najboljšim igralcem na planetu. Serija je bila divja, ta tekma pa je bila le odtenek celotne serije,« je pojasnil Finch.

Pri Denverju sta vnovič izstopala Jamal Murray in Nikola Jokić, ki pa sta imela tokrat premalo pomoči soigralcev. Murray je v statistiko vpisal 35 točk, medtem ko je najkoristnejši igralec rednega dela prvenstva Jokić zbral 34 točk, 19 skokov in sedem podaj. Oba sta po tekmi dejala, da so tokrat zgrešili preveč metov.

Minnesota je sicer polfinalno serijo zahoda začela z vodstvom 2:0, a se je Denver vrnil in nato prišel do prve domače zmage v seriji za vodstvo s 3:2. Zatem so jih tekmeci visoko nadigrali v šesti tekmi za izenačenje, več zbranosti pa so pokazali tudi tokrat.

Zadeli kar 67,1 odstotka svojih metov iz igre

V polfinalu vzhodne konference pa je Indiana v sedmi tekmi visoko nadigrala Kratkohlačnike in se bo v zaključnem dvoboju pomerila s prvopostavljeno zasedbo Boston Celtics. Tokrat so gostje v Madison Square Gardnu v New Yorku izboljšali rekord končnice lige, saj so zadeli kar 67,1 odstotka svojih metov iz igre (53 od 79 poskusov).

Pascal Siakam in Tyrese Haliburton sta se takole veselila uvrstitve Indiane v finale vzhodne konference. FOTO: Elsa Getty/AFP
Pascal Siakam in Tyrese Haliburton sta se takole veselila uvrstitve Indiane v finale vzhodne konference. FOTO: Elsa Getty/AFP

Tyrese Haliburton je dosegel 26 točk, Pascal Siakam in Andrew Nembhard pa sta jih dodala po 20. Kar šest igralcev Indiane je sicer doseglo dvomestno število točk.

Pri New Yorku je Donte DiVincenzo zadel devet metov za tri točke in vpisal 39 točk. Jalen Brunson se je ustavil pri 17 točkah in devetih podajah, preden je na začetku zadnje četrtine zapustil igrišče zaradi zlomljene leve roke.

Gostje so do prve gostujoče zmage v seriji prišli z osupljivim napadom v prvem polčasu, ko so zadeli 29 od 38 poskusov iz igre (kar 76,3-odstotna natančnost). Kratkohlačniki so zaostanek 15 točk ob polčasu znižali na šest v tretji četrtini, a je imela Indiana dovolj odgovorov za tekmece ob koncu obračuna.

»Na splošno je to bila odlična tekma, od začetka do konca. V celotni seriji nismo zmagali v gosteh, tokrat pa smo le našli način do uspeha,« je po odločilni zmagi dejal Haliburton.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine