Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Umrl je velikan hrvaške košarke Mirko Novosel

Nekdanji igralec in trener je bil eden od tvorcev igralskega vzpona Dražena Petrovića ter »oče« legendarne zagrebške Cibone, dvakratne evropske prvakinje
Mirko Novosel je v hrvaški in jugoslovanski košarki pustil neizbrisljiv pečat. FOTO: Perko Drago
Mirko Novosel je v hrvaški in jugoslovanski košarki pustil neizbrisljiv pečat. FOTO: Perko Drago
G. N., STA
20. 7. 2023 | 08:40
20. 7. 2023 | 08:41
1:41

V 86. letu starosti je umrl legendarni hrvaški in jugoslovanski košarkar in trener Mirko Novosel, poročajo hrvaški mediji. Dobitnik dveh olimpijskih kolajn je bil z Jugoslavijo tudi dvakrat evropski prvak, dvakrat je bil zmagovalec evrolige in je član Hiše slavnih.

Jugoslavijo je popeljal do kar petih kolajn – dveh evropskih zlatih (1973, 1975), svetovnega srebra ter olimpijskega srebra in brona.

Neizbrisen pečat pa je pustil zlasti v zagrebški Ciboni, ki jo je spremenil v evropskega velikana. Z njo je v letih 1985 in 1986 osvojil pokal evropskih prvakov, trikrat je bil prvak Jugoslavije, sedemkrat pa je osvojil pokal, poročajo Sportske novosti.

Prav Novosel je leta 1984 v Zagreb iz Šibenke pripeljal legendarnega Dražena Petrovića, ki je imel več možnosti za nadaljevanje kariere, a se je dan pred koncem prestopnega roka odločil podpisati za Cibono, piše Jutarnji list. Kot dodaja, je s tem Novosel ustvaril temelje za nekatere zgodovinske dosežke zagrebškega in hrvaškega klubskega športa.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine