Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Slovenija brez olimpijskega kvalifikacijskega turnirja v košarki

Luka Dončić in reprezentančni soborci si bodo morali na tujih tleh utreti pot do drugega nastopa na olimpijskih igrah.
Slovenska reprezentanca je pod vodstvom Luke Dončića debitirala na OI v Tokiu. FOTO: Leon Vidic/Delo
Slovenska reprezentanca je pod vodstvom Luke Dončića debitirala na OI v Tokiu. FOTO: Leon Vidic/Delo
Š. R., STA
2. 10. 2023 | 17:12
2. 10. 2023 | 19:22
3:10

Slovenija se ne bo potegovala za organizacijo kvalifikacijskega turnirja za nastop na olimpijskem košarkarskem turnirju prihodnje leto v Parizu, so danes sporočili iz Košarkarske zveze Slovenije. Rok za oddajo kandidatur je potekel konec septembra. Pri KZS se niso odločili za oddajo vloge.

Po koncu septembrskega svetovnega prvenstva je predsednik KZS Matej Erjavec zbranim novinarjem v Manili sicer omenil, da razmišlja o organizaciji enega izmed štirih kvalifikacijskih turnirjev, vendar je na koncu sprejel drugačno odločitev.

»Naši košarkarji bi si gotovo zaslužili, da bi olimpijsko vozovnico lovili na domačih tleh. Pri KZS smo v tej smeri zelo resno razmišljali. Po opravljenih razgovorih pa smo prišli do realnega zaključka, da trenutne razmere, časovni okvir za pripravo in izvedbo kvalifikacij ter dejstvo, da smo pred dobrimi tremi meseci gostili žensko evropsko prvenstvo, ne omogočajo izvedbe še enega izjemno velikega košarkarskega dogodka v tako kratkem časovnem zamiku. Tako se bomo v nadaljevanju usmerili k evropskemu prvenstvu leta 2029, ko bi radi gostili vsaj eno izmed skupin,« je ob tem povedal predsednik KZS Erjavec.

Za OI med med 2. in 7. julijem

Poleg gostiteljice Francije so si na SP nastop na olimpijskih igrah v Parizu 2024 priigrale reprezentance Nemčije in Srbije kot najvišje uvrščeni evropski ekipi, Kanade in ZDA kot najboljši reprezentanci Amerik na SP ter Japonske, Avstralije in Južnega Sudana kot najvišje uvrščeni predstavniki svojih celin. Druge reprezentance bodo dobile priložnost na enem od štirih kvalifikacijskih turnirjev, ki bodo prihodnje leto na sporedu med 2. in 7. julijem.

Na štirih kvalifikacijskih turnirjih se sicer obeta hud boj za preostala mesta na OI. Na vsakem turnirju bo nastopilo šest ekip, ki bodo za močno želeno uvrstitev na igre morale osvojiti kvalifikacijski turnir. Sloveniji je takšen podvig uspel leta 2021, ko je na turnirju v Litvi prišla do nastopa na igrah v Tokiu, svojega edinega na OI doslej.

V julijskih kvalifikacijah bodo nastopile Slovenija, Litva, Latvija, Italija, Španija, Črna gora, Portoriko, Brazilija, Dominikanska republika, Grčija, Gruzija, Egipt, Finska, Nova Zelandija, Libanon, Filipini, Mehika, Angola, Slonokoščena obala, Kamerun, Bahami, Bahrajn, Poljska in Hrvaška.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine